Klientelismus a ekonomické dopady korupce v ČR David Ondráčka, M.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Advertisements

Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Veřejná moc a veřejná správa
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
S bojem proti korupci to myslím vážně! Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Veřejnost proti korupci
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Veřejná správa – úvod.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Jiří SkuhroveczIndex – hodnocení zadavatelů veřejných zakázek zIndex - Hodnocení zadavatelů veřejných zakázek Jiří Skuhrovec Centrum aplikované.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Obsah prezentace Kurz: Korupce a protikorupční politika David Ondráčka FSS, Brno – Financování politických stran Vnitrostranická demokracie a.
Soustava veřejných rozpočtů II.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Transparency International - Czech Republic1 Veřejné zakázky nevládním pohledem David Ondráčka, M.A. Transparency International ČR.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Korupce a veřejné zakázky
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Ekonomické aspekty veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky I CZ.1.07/1.3.00/
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
MHVP – poskytování veřejných služeb - cvičení 6. dubna 2012.
Město Třebíč - Elektronizace veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek Zadávání veřejných zakázek je upraveno: –Zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných.
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Ekonomické aspekty veřejné správy
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Obecná část rozpočtového práva III
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Klientelismus a ekonomické dopady korupce v ČR David Ondráčka, M.A.

Klientelismus: zvýhodňování založené na známostech Fáze klientelismu: Klasický klientelismus – drobné výměny služeb a protislužeb Sítě ovládají určité části veřejné správy Sítě kompletně přebírají stát Alternativní mocenská struktura, která zasahuje do různých oblastí (politiky, veřejné správy, médií i mocenských složek – policie, justice) Dělení práce – jeden témata vymýšlí, druhý právně procesuje a třetí politicky prosazuje -- poradci/lobisti, „univerzální“ konzultanti, PR agentury, právní kanceláře Podpora pragmatickým a „neideologickým“ politikům, se kterými se dá snadno dohodnout (Gross, Němec, Kalousek, Tlustý, Langer) Nejsilnější finanční skupiny v zemi (ČSOB, PPF, OKD, Appian Group, J&T, Penta – do první ligy se dostaly za divoké privatizace v 90.letech Klientelismus v ČR

1.Vnitrostranická demokracie 2.Financování stran 3.Střety zájmů 4.Politizace veřejné správy 5.Legislativní proces 6.Vyšetřování trestné činnosti politiků Politická korupce

Zasahování do přípravy koherentních a konzistentních politik Zasahování politiků do výkonu státní správy (jak na místní, tak na regionální i celostátní úrovni) – dopad na důvěru v nestranný výkon veřejné správy (stavební řízení) Dosazování stranických kolegů na místa úředníků správních úřadů („S námi odejde 300 úředníků“) Účast politiků v managementu společností s majetkovým podílem státu / samospráv (veřejných podnicích, fondech) vede k jejich neefektivnímu řízení Účast politiků v hodnotících komisích k VZ a EU fondů vede k manipulacím s výběrem dodavatelů Na obecní a krajské úrovni příčina ve spojeném modelu veřejné správy - personální oprávnění politické representace vůči úředníkům Politizace veřejné správy

Politické strany jako klientelistické firmy maximalizující zisky svých manažerů Neprůhledný systém stranických primárek – vede k uzavírání stran a výběru nekompetentních kandidátů Nízký počet členů stran v ČR (stále klesá) Fenomén tzv. mrtvých duší“ - při malém počtu straníků stačí k ovládnutí místní organizace poměrně málo mrtvých duší (levná záležitost) příklady odhalených případů: ODS (Brno, Praha 5); ČSSD (Jablonec, Praha) - POUHÝ VRCHOLEK LEDOVCE Klientelismus - podnikatelské lobby (betonářská, farmaceutická) Cíl: získat vliv na rozdělování veřejných zdrojů (zakázky, dotace, fondy), na rozhodování zastupitelstev a rad měst, a vytváření legislativy Vnitrostranická demokracie

Platba za nepotřebné expertízy, podivné vědecké výzkumy Vysoké honoráře za účast na konferencích Netransparentní poradenství Nákup pozic ve vládě / v orgánech společností (státní účast) Odměny za vítězství ve veřejných soutěžích Obchodování se směnkami, jiné podezřelé transakce Nefinanční plnění a jiné formy protihodnot (reklamní kampaně, tisky volebních materiálů) Financování stran – kreativní způsoby

Legislativní proces: celkový počet zákonů projednávaných sněmovnou (zdroj: P. Kolář)

Počet zákonů projednávaných sněmovnou v přepočtu na jeden měsíc mandátu (zdroj: P. Kolář)

Zákonodárná iniciativa ve 4. volebním období (zdroj: P. Kolář) Návrhů celkem: 732

Vládní návrhy zákonů označené jako „EU“ 1998 –

Veřejné zakázky Dotace EU fondy (Strukturální fondy) Neprůhledné veřejné rozpočty Nakládání s majetkem ÚSC (obcí a krajů) Firmy se státní nebo jinou veřejnou účastí „Přátelé státních aktiv“ Veřejné finance – oblasti zájmu TIC

Nekvalitní plánování potřeb (nepotřebné projekty) Výběr typu zadávacího řízení (časté používání jednacích řízení a manipulace při výběru vyzvaných uchazečů) Organizace veřejného obstarávání nedostatečná (není plán a audit) Subjektivní a hlavně neekonomická hodnotící kritéria Výběrové komise (složení, politické tlaky) Umělé rozdělování zakázek, vyhýbání se otevřených soutěžím Vznik koluzních kartelů (tiché dohody uchazečů) Výrazný tlak ze strany dodavatelů (pokusy o diskreditaci) Problematická role některých externích firem (mandatářů, organizátorů VŘ) - provázanost s uchazeči Veřejné zakázky - konkrétní problémy

Předpoklad: čím větší část trhu veřejných zakázek prochází přes otevřená řízení, tím vyšší efektivita a nižší možnost korupce. Transparentnost musí vést k vyšší efektivitě a úsporám Realita: 1. Veřejné zakázky jsou zadávány přes otevřené tendry pouze ve třetině případů (v roce 2005 – 27%, v roce 2004 – 19%) 2. Většina veřejných prostředků (v roce %, v roce %) byla zadána v režimu tzv. zakázek malého rozsahu, kde nejsou zákonem definovány žádné procedurální náležitosti a zadávají se bez soutěže z volné ruky 3. Z celkového trhu veřejných zakázek tvořily nadlimitní zakázky v ČR 21% (v EU je tento poměr vyšší - 28%) TIC - Index transparentnosti trhu VZ

Hodnoty Indexu Tabulka 1: Ukazatele transparentnosti v letech , údaje v % Index transparentnosti trhu veřejných zakázek Index zakázek malého rozsahu Index mezinárodní otevřenosti Graf 1: Indikátory transparentnosti v letech

Velikost trhu veřejných zakázek zdroj: OECD

Cíl: sečíst objem peněz nadbytečně vynakládaných u veřejných zakázek kvůli neefektivitě a nehospodárnosti (korupci) Metodologie: rozdělení na centrální a obecní úroveň komplikovaný sběr informací – neochota je poskytovat zdroje dat: NKÚ, Ministerstvo financí, obce obce - zajišťování určitých typů komunálních služeb (odvoz komunálního odpadu, údržba komunikací, provoz čističek, veřejného osvětlení, hřbitova, atd.) u více než 80 obcí při použití soutěže náklady na osobu při zajišťování veřejných služeb nižší (průměrné ztráty 15 % na centrální a 14% na komunální úrovni) Výsledek celkem: 32.4 miliard Kč za rok 2004 Odhad ztrát u veřejných zakázek v ČR

Zajišťování veřejných služeb na obecní úrovni Údržba silnicOdvoz odpadů do 5od 5 do 20nad 20Celkemdo 5od 5 do 20nad 20Celkem Přímá produkce50,025,015,448,80,010,016,00,5 Firma s majoritní účastí obce16,740,030,817,625,050,036,025,9 Zadání z volné ruky33,320,019,232,858,35,04,056,1 Omezená soutěž0,010,023,10,616,730,024,017,2 Veřejná soutěž0,05,011,50,30,05,020,00,4 Průměrná hodnota (tis. Kč) OsvětleníHřbitov do 5od 5 do 20nad 20Celkemdo 5od 5 do 20nad 20Celkem Přímá produkce50,025,015,448,883,345,039,181,6 Firma s majoritní účastí obce8,340,038,59,78,335,026,19,4 Zadání z volné ruky41,70,011,540,08,320,04,38,7 Omezená soutěž0,030,015,41,10,0 21,70,2 Veřejná soutěž0,05,019,20,40,0 8,70,1 Průměrná hodnota (tis. Kč)

Zakázky Ministerstva obrany

1.Neobcházet zákon 2.Zvýšit objem zakázek zadávaných přes otevřené soutěže 3.U zakázek malého rozsahu: -snížit horní limit pro tyto zakázky -zavést povinnost zadavatelů zjistit alespoň 3 nabídky -aktivně eliminovat rozdělování zakázek na menší celky 4.Zamezit zvýhodňování firem ve vlastnictví státu, měst a obcí 5.Elektronická tržiště 6.Efektivnější interní kontrola 7.Externí audity 8.Posílit pravomoci kontrolních institucí (ÚOHS, NKÚ, audity) Co změnit?

Děkuji za pozornost