Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak čelit korupci Principy a cíle Mgr. Jiří Dienstbier.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
STÁT A PRÁVO.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Hospodářská politika.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Praha, 25. července 2011 Pavol Frič CESES, UK v Praze, FSV.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Daňová teorie a politika
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Marketingové prostředí
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
OBČANSKO-PRÁVNÍ MEDIACE
Kontrola veřejné správy I.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vládní selhání a veřejná volba
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Politologie – pracovní list
Vzdělávací politika.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Ekonomika veřejného sektoru
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Vývoj liberální demokracie a úskalí korupce
Veřejné Finance.
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Teorie fiskálního federalismu
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,

Základní vymezení pojmu korupce Co je korupce? Korupce nastává, když jednotlivec (nezákonně) upřednostňuje osobní zájem nad zájmy lidí a ideálů, jimž se zavázal sloužit. 2

Podoby korupce Úplatek Protislužby Zvýhodnění „spřátelené“ firmy Kariérní (politický) růst Budoucí pozice (otáčivé dveře) … 3

Typy korupce Nahodilá Sektorová Systémová A) centralizovaná B) decentralizovaná 4

Nahodilá a sektorová korupce Nahodilá korupce Spíše etické selhání jedince, mívá podobu úplatku Sektorová korupce Jde již o určitou síť úředníků a občanů, týká se ale pouze určitého odvětví, ministerstva, agentury. 5

Systémová korupce Korupce, které výrazně ovlivňuje fungování celého politického, ekonomického a sociálního systému, určuje jeho logiku a dynamiku vývoje, zásadním způsobem působí na vládní rozhodování, legislativu, justici (imunizace) 6

Centralizovaná systémová korupce A)Centralizovaná systémová korupce Finanční toky směřují zdola nahoru Centrum kontroluje hierarchizovanou klientelistickou síť Základní funkce státu a jeho efektivní fungování je podmínkou zachování zdroje renty 7

Decentralizovaná systémová korupce B) Decentralizovaná systémová korupce Finanční toky směřuje shora dolů Centrum ztrácí kontrolu nad regionálními elitami (kmotří), hierarchie se ztrácí, klientelistická síť je nepřehledná, vnitřní konflikt Privatizace státu, ztráta zodpovědnosti, 8

Současná situace v ČR Výrazné rysy systémové korupce vliv na rozhodování a podobu reforem – prvotním cílem „vyvést peníze“ přes transakční náklady způsob vyrovnání s církvemi Zákon o státní službě Evropské projekty, efektivita využití 9

Současná situace v ČR Výrazné rysy decentralizované korupce slabá stranická centra vliv regionálních kmotrů, kteří ovlivňují centrální politiku (složení vlády atd.) – viz Nečasova vláda Konflikty mezi mocenskými centry navzájem (rušení stranických organizací) Pokus o „puč“ v ČSSD po volbách 10

Imunizace korupce Silné konflikty o obsazení vedoucích postů u bezpečnostních složek (2 policejní prezidenti?) Nedokončené změny ve státním zastupitelství Rozhodnutí Nejvyššího soudu (interpretace imunity u poslanců) Klausova amnestie 11 Současná situace v ČR

Imunizace korupce Nefungující dozorové instituce (oversight) Zákon o státní službě Právní a politická kontrola - princip zodpovídání se - Nedodržování práva a zpochybňování základního nastavení ústavních činitelů apod. 12 Současná situace v ČR