Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
Advertisements

Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
F YZIKA Měření síly. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z ÁVAŽÍ NA PRUŽINĚ Co nastane, pokud zavěsíme na pružinu postupně jedno, dvě, tři a čtyři stejná závaží.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
Měření délky Zpracovala: ing.Alena Pawerová. Délka je fyzikální veličina FYZIKÁLNÍ VELIČINY určují ve fyzice vlastnosti těles i látek, a také jejich změny.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Perioda kyvadla.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 2.7.
Fyzika – akustika. Klikne-li vyučující na jednotlivé listy prezentace, objeví se otázky a zároveň se spustí časový limit 60 sekund. Po uplynutí časového.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Měření délky pevného tělesa
Grafické znázornění síly
Měření síly.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla
Vázané oscilátory.
KMITÁNÍ Obsah: Kmitavý pohyb Perioda, frekvence Kyvadlo
Určení měrných skupenských tepel vody
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Fyzika I Test IV Těleso o hmotnosti m a rychlosti v dojede setrvačností do vzdálenosti s. Určete koeficient tření, m=? 2. Koef.
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Fyzika kondenzovaného stavu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
zpracovaný v rámci projektu
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Zákon akce a reakce VY_32_INOVACE_FYZ_1_30
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice Mgr. Jakub Němec
VY_32_INOVACE_
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu
Název školy Základní škola, Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
5 Kmity NMFY 160 FyM – Obdržálek –
PaedDr. Jozef Beňuška
CHVĚNÍ MECHANICKÝCH SOUSTAV.
Kmity.
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Fyzikální veličiny.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzájemné silové působení těles
Znázornění síly působí-li na těleso síla, je důležitá nejen její velikost, ale také směr např. 1.fotbalový míč se bude pohybovat podle toho, jakým směrem.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Harmonický oscilátor – komplexní reprezentace
Intenzita elektrického pole
Mechanické kmitání a vlnění
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zvukové jevy.
Tečné a normálové zrychlení
Vzorový výpočet slovní úlohy – dráha, čas
Transkript prezentace:

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pružiny Pružina (harmonický oscilátor) je jeden ze stěžejních modelů dnešní fyziky. Ilustruje nejen běžné kmitavé pohyby, ale i např. interakce mezi molekulami

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Siloměr Jak funguje běžný siloměr Proč tomu tak je Měříme „pružinu pružinou“

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Měření závislosti prodloužení pružiny na síle (hmotnosti) Zavěšujeme závaží a měříme prodloužení pružiny

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Statická metoda Měříme závislost síly na prodloužení pružiny pomocí siloměru a sonaru

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pozor na sonar Sonar neměří blízko „zrcátka“ Je potřeba provádět měření cca 15 cm od sonaru

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Dynamická metoda tradičně Určíme periodu kmitavého pohybu T pomocí stopek Určíme hmotnost m kmitajícího tělesa pomocí vah Ze vztahu pro tuhost tělesa spočteme koeficient tuhosti

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Odvození vztahu dynamické metody

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Dynamická metoda Necháme kmitat závaží Měříme (stačí měřit jednu z těchto veličin) –Výchylku –Rychlost Z grafů určíme periodu, nebo úhlovou rychlost ω Určíme hmotnost závaží m -Zrychlení -Sílu

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Určování periody z grafu Označím několik opakujících se úseků a podívám se na údaj pod grafem. Odečtu údaj u Δt a vydělím počtem úseků

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Perioda přesněji Chybu periody způsobuje, jak přesně změříme vzdálenost mezi dvěma úseky kmitavého pohybu

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Určení úhlové rychlosti ω z grafů - pokročilí Pomocí Fitu

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Určení frekvence f z grafů - pokročilí Nejrychlejší způsob jak určit frekvenci pohybu je pomocí FFT – Fast Fourier Transformation

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokles amplitudy a prodlužování periody Necháme-li kmitat závaží dlouho, dojde k exponenciálnímu poklesu periody a k prodlužování periody kmitavého pohybu Budeme zkoumat později

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Zdroje Lepil Oldřich: Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2002.