 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Požadavky k získání známky
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Systém kurikulárních dokumentů
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravá škola.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Reforma školství v ČR.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Odloučené pracoviště NAD PLOVÁRNOU Statutární zástupce školy Mgr. Božena Suchánková Vedoucí učitelka Věra Kopečná.
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Kameny Příroda kolem nás.
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Reforma školství v ČR.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Didaktika TV; Martina Matúšková
Název projektu: Ve škole po škole
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Orientace v řadě.
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )  Vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla pro předškolní vzdělávání.  Stanovuje elementární vzdělanostní základ, na který může navazovat základní vzdělávání.  V souladu s RVP PV jsou vytvářeny školní a třídní vzdělávací programy.  Obsahuje 12 kapitol a slovníček použitých výrazů.

 Akceptuje přirozená vývojová specifika dětí předškolního věku.  Umožňuje rozvoj a vzdělávání každého dítěte v rozsahu jeho možností a potřeb.  Vytváří prostor pro rozvoj různých programů a koncepcí.  Umožňuje využívání různých forem i metod vzdělávání.  Umožňuje přizpůsobovat vzdělávání konkrétním regionálním i místním podmínkám a možnostem.

Dokument vymezuje čtyři kategorie cílů: cíle v podobě záměrů (z pozice pedagoga) a cíle v podobě výstupů (z pozice dítěte) v úrovni obecné a v úrovni oblastní 1. Rámcové cíle (záměry v úrovni obecné) 2. Klíčové kompetence (výstupy v úrovni obecné) 3. Dílčí cíle v oblastech (záměry v úrovni oblastní) 4. Dílčí výstupy (výstupy v úrovni oblastní) Podrobně jsou cíle objasněny v části dokumentu 3.3 Cíle předškolního vzdělávání a ve slovníčku použitých výrazů.

Obsah je uspořádán do pěti vzdělávacích oblastí:  Jednotlivé oblasti se vzájemně prolínají, ovlivňují a podmiňují.  Pedagog musí při své činnosti oblasti přirozeně propojovat. 1.Dítě a jeho tělo 2.Dítě a jeho psychika 3.Dítě a ten druhý 4.Dítě a společnost 5.Dítě a svět

 Záměr vzdělávacího úsilí pedagoga  Dílčí vzdělávací cíle (co pedagog u dítěte podporuje)  Vzdělávací nabídka (co pedagog dítěti nabízí) souhrn činností, her a příležitostí vhodných k naplňování cílů a k dosahování výstupů  Očekávané výstupy (co dítě na konci předškolního období zpravidla dokáže)  Rizika (co ohrožuje úspěch vzdělávacích záměrů pedagoga)

 Okruh směřuje do oblasti biologické.  Měl by naplňovat potřeby fyziologického rozvoje dětského organismu.  Je zaměřen na správný rozvoj tělesných a pohybových funkcí, na rozvoj zdatnosti, pohybových, manipulačních i sebeobslužných dovedností, koordinace a rozsahu pohybu.  Podporuje vytváření zdravých životních návyků a postojů.

Okruh zahrnuje 3 podoblasti: 1. Jazyk a řeč 2. Poznávací schopnosti a funkce, představivost a fantazie, myšlenkové operace 3. Sebepojetí, city, vůle  Směřuje do oblasti psychologické.  Podporuje duševní pohodu, psychickou zdatnost a odolnost dítěte.  Je zaměřen na rozvoj psychických funkcí, kreativity a sebevyjádření.

 Okruh směřuje do oblasti interpersonální.  Zaměřuje se na podporu utváření vztahů k jiným dětem a dospělým.  Vytváří prostor pro posilování, kultivování a obohacování komunikace a dalších sociálních dovedností.

 Okruh směřuje do oblasti sociálně kulturní.  Je zaměřen na rozvoj schopnosti žít ve společenství ostatních lidí, na poznávání pravidel soužití.  Uvádí dítě do světa kultury a umění.  Seznamuje se základními materiálními i duchovními hodnotami.

 Okruh směřuje do oblasti environmentální.  Je zaměřen na utváření základů pro odpovědný vztah k okolí a přírodě.  Podporuje utváření elementárního povědomí o okolním světě a jeho dění, o vlivu člověka na životní prostředí.

 K vybranému tématu sestavte jednoduchou pojmovou mapu (činnosti a hry)  Požadavky: minimálně 10 různých činností a her činnosti a hry souvisejí s tématem (snažte se propojit vhodné činnosti a hry) zastoupeny všechny vzdělávací oblasti  Bonus: najděte v dokumentu vhodné cíle  Témata: Máme rádi zvířata, Kytička pro maminku, Těšíme se na Vánoce, Čím cestujeme?

 Organizace, úkoly a specifika předškolního vzdělávání, metody a formy práce  Podmínky předškolního vzdělávání  Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí mimořádně nadaných  Autoevaluace mateřské školy a hodnocení dětí  Zásady pro zpracování školního vzdělávacího programu  Povinnosti předškolního pedagoga

 Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha, Výzkumný ústav pedagogický,  Koťátková, S.: Dítě a mateřská škola. Praha, Grada 2008.