Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Chemické reakce III. díl
Částicové složení látek - atom a prvek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
opakování učiva chemie 8.ročníku
Tato prezentace byla vytvořena
Jak se atomy spojují.
Částicová stavba látek
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Chemická vazba.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Atom Molekula Iont RZ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
OPAKOVÁNÍ.
CHEMIE ATOM.
Ionty.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Digitální učební materiál
Chemické značky a vzorce II
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Atom Mgr. Helena Roubalová
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba látek.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
LOGO Chemické látky Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Soutěžíme před testíkem
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Soutěžíme před testíkem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Model atomu.
Stavba atomu.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Částicové složení látek
Transkript prezentace:

Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek Atom se skládá z: Atomového jádra  obsahuje protony p + a neutrony n 0 Elektronového obalu  obsahuje elektrony e - Takový atom, který nemá elektrický náboj  má v elektronovém obalu stejný počet elektronů (e - ), jako je v jádře protonů (p + )

? Co je to ION ? ? Co je to kation ? ? Co je to anion ? Je to atom, který nese elektrický náboj  buď +, nebo – Takový ion, který má náboj (+) Kationty vznikají z atomů těch prvků, které mají malou elektronegativitu („nechají si ukrást elektrony“) Takový ion, který má náboj (–) Anionty vznikají z atomů těch prvků, které mají velkou elektronegativitu („kradou jiným atomům elektrony“)

? Co je to ELEKTRONEGATIVITA ? Schopnost atomů určitého prvku elektrony atomům jiných prvků Číselná hodnota elektronegativity je uvedena v periodické soustavě prvků Elektronegativita je důležitá vlastnost prvků  rozhoduje o typu chemické, která vznikne mezi při tvorbě sloučenin Největší elektronegativitu ze všech prvků periodické soustavy má Atomy žádného prvku nemohou odebrat („ukrást“) atomům Fluoru elektrony přitahovat („krást“) u značky prvku vazby atomy Fluor  4,1

Stavba atomu Boru

? Co je to MOLEKULA ? Uveďte alespoň 3 příklady molekul ? Co znamená pojem disociace MOLEKULY ? Je to částice složená ze 2 nebo více sloučených atomů  H2 – plynný vodík  H2O – voda  NH3 – amoniak (čpavek)  CO2 – oxid uhličitý  CH4 - methan Je to rozštěpení chemických vazeb mezi atomy v molekule a rozpad molekuly

Shrnutí základních pojmů určených k zapamatování Atom Elektroneutrální atom Ion (kation, anion) Elektronegativita prvku Atomové jádro (protony, neutrony) Elektronový obal (elektrony) Valenční vrstva elektronového obalu Valenční elektrony