Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Advertisements

Konflikty a způsoby jejich řešení
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Emoce (city).
City Pavel Šuranský.
OSOBNOST.
Konflikt sociálních rolí
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Rozdíly mezi osobnostmi
Aplikovaná psychologie
obecně, prožívání a chování
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Teorie motivace Adéla Furiková.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Charakter Pavel Šuranský.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Chyby při vnímání druhých lidí
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Frustrace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Faktory ovlivňující poznávání osobnosti
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Podmínky učení.
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Transkript prezentace:

Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012

Spor, střetnutí, zápas dvou stran či dvou nebo více lidí - v psychologii se však konfliktem míní „vnitřní konflikt“ – tj.psychický stav vznikající při současném působení dvou či více motivů z nichž žádný nemá výraznou převahu Konflikt

- vzniká určité psychické napětí prožívané zpravidla jako nepříjemné - překážkou je jiný cíl nebo několik jiných cílů mezi nimiž není snadné se rozhodnout

Konflikt mohou způsobit: 1. Dva kladné motivy – přitažlivé jsou oba, nelze je spojit 2. Dva záporné motivy – konflikt mezi dvojím zlem 3. Konflikt mezi kladným a záporným motivem – něco chceme, bojíme se nebo je to nové, nevíme, jak to zvládneme + + ( kino – divadlo) - - ( zubař – písemka ve škole) + - (zajímavá práce, ale časově náročná s dojížděním )

Zdroje konfliktů 1. Ve vnějším prostředí - různé objektivní překážky, které brání volit žádoucí cíl (- finanční prostředky - záporné vlastnosti lidí - musí spolupracovat nebo s nimi žít - chyby ve výchově - nutno dodržovat pedagogické zásady)

2. V člověku samém – psychické vlastnosti i psychické stavy (temperament – výbušnost, lenost, nepevné mravní zásady)

Řešení konfliktů - řešit co nejdříve, jestliže se odkládá má větší a negativnější psychické a společenské důsledky, než když se odstraní

- racionalizace – promyšlení konfliktu – pochopení konfliktu, rozbor, vyjasnění a řešení - zvážit možnosti a rozhodnout se pro jednu alternativu, jeden cíl

- řešení – ano – ne – vyčerpává, když se rozhodneme, nelitovat svého kroku - nehledat vinu pouze u jiných, začít u sebe - posoudit, kdo má jakou vinu

Reakce na konflikt 1. Reakce trestající navenek – na věci, osoby, své jednání doprovází hněvem, zlostí

2. Reakce trestající dovnitř – je agresivní vůči osobě, trestá se sebeobviňováním, trpí výčitkami svědomí, pocit viny neschopnosti 3. Netrestající /neobviňující/ reakce – jedinec se snaží neúspěch podceňovat.

Konflikty mezi dětmi 1. Konflikt vyvolán stejnými potřebami, přáními, zájmy dvou či více jedinců (hračky) 2. Konflikt vyvolán odporem k nějaké věci či nechutí k nějaké činnosti (uklízení) 3. Konflikt, kdy jeden něco chce, druhý ne (jeden si chce hrát s druhým)

Předcházení konfliktů mezi dětmi - předvídat jejich zdroje a včas odstraňovat ( hračky, které jsou pouze pro někoho, hra pouze pro někoho) - pozor na protekční postoje vůči ostatním dětem - vliv má i osobnost učitelky

- pedagogické zásady - důslednost, přiměřenost požadavků dětského chápání - řád v denním režimu - účelné zaměstnání dětí (čekají na odchod – jednoduchá pohybová hra) - stejná práva – všechny děti

Zdroje a použitá literatura osobnosti/16642/4-povahove-typy-cloveka/ du7-/zdravi.aspx?c=A100811_123234_zdravi_lf

MATĚJČEK, Zdeněk. Sociální psychologie pro 4. ročník středních pedagogických škol. 1. vyd. Praha: SPN, ŠTEFANOVIČ, Jozef. Psychologie pro gymnasia a pedagogické školy. 1.vyd. Bratislava: SPN, ŠTEFANOVIČ, Jozef; GREISINGER, Jiří. 1.vyd. Praha: Avicenum, 1985.