Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborGastronomická zařízení Vzdělávací okruhOdborná významnost Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce, test znalostí Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky se podmínkami skladování suchých potravin, vybavením suchých skladů. Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slovaSuché sklady, teplota, vlhkost suchých skladů, rošty, regály. Datum Gastronomická zařízení – suché sklady
Popis skladů
Bývají umístěné v nadzemní části objektu Teplota ve skladu + 18°C Vlhkost vzduchu50% Okna musí být chráněná proti slunečnímu záření – žaluzie, spec. upravené sklo, modrým nátěrem Ochrana proti vniknutí hlodavců
Uskladňujeme potraviny, které znehodnocuje vlhkost Jsou to např. – mouka, těstoviny, pekařské výrobky, luštěniny, mák, sušené potraviny, cukr, cukrovinky, sůl, koření………….. Aromatické potraviny skladujeme odděleně nebo v uzavřených nádobách – káva, kakao, čaj, koření…..
cukr
mouka
hrášek fazole
těstoviny
Na dřevěné rošty Potraviny se nesmí opírat stěny Potraviny ukládáme na kovové nebo dřevěné regály
Napiš do sešitu kde a jakým způsobem skladujete suché potraviny u vás doma?
Odpověz na otázky: 1. jaká je teplota a vlhkost vzduchu v suchém skladu? 2. Jakým způsobem jsou chráněná okna v suchém skladu? 3.Jakým způsobem zabráníte vniknutí hlodavců do suchého skladu? 4.Jaké potraviny skladujeme v suchém skladu? 5.Jakým způsobem ukládáme potraviny?