Rozhovor s paní učitelkou Radkou Chalupovou. VYUČUJETE FRANCOUZŠTINU. JAK JSTE SE VY SAMA K TOMUTO JAZYKU DOSTALA ? K francouzštině mě přivedlo jedno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše třída od 1. do 7..
Advertisements

Technika,tak jak ji vidím já…
„Jak ovlivňuje můj život současná technika“.
JÁ A MOJE ŽENA.
Citáty O LÁSCE.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Třída 3.B ZŠ Mánesova Pavla Mitáčková V úterý 15.4 jsme se neučili. Jeli jsme na výukový program do Koryčan. Ráno jsme se sešli u školy. Jeli s námi.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Přeji Ti sílu všech živlů
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Já a vše kolem mě..
21. prosince :00 Aquapalace Praha Cena: ,-
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Bakara N ě mecký jezdecký pony. Příchod Když Bakaru poprvé přivezli do stáje ve Vranči byla pohublá a vyděšená nepřijela, ale sama spolu s ní totiž přivezli.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
Dopis od Boha.
Masarykovo gymnázium.
Jak ovlivňuje můj život současná technika. Televize V dnešní době je zcela pravděpodobné, že 2 % ze 3 % lidí mají doma televizi. Já si myslím, že televize.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Jediným učitelem hodným toho jména je ten, který vzbuzuje ducha svobodného přemýšlení a vyvinuje cit osobní zodpovědnosti.
Tady je něco pro tebe k Našemu 9 měsíci Našeho vztahu…
7.třída 2008/2009. Letošní sedmička je prostě jednička.
Markéta Králíková Mé studium na 4.ZŠ v Chebu.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Mé studium na 4.ZŠ v Chebu Michaela Bernardová.
Psí Svět.
Pár vtípků.
Ekokodex.
Vsetín Vsetín je město, ve kterém žiji. Na Vsetínu se mi líbí, že je to malé město a všichni se tu v podstatě skoro známe. Město je obehnané lesy a kopcovitými.
Karolinka-město ve kterém žiji
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Žáci-cizinci na českých školách www.meta-os.cz2 Žáci-cizinci: kolik a odkud? Školní rok 2008 / 2009: základní školy střední školy
9 let na základní škole:.
Pohádky v nás. Každý z nás se za něco skrývá… …ať muž či žena jsme všichni rozdílné osobnosti…
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Erasmus+ Praxe v EU Anglie – Birmingham Tereza Černá 2015.
Rozhovor se… slečnou Magdalenou Žižkovou Co jsme zjistily o Majdě ? Co ji baví? Jak ji (ne)znáte…..
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Čím chci být až vyrostu M. Krátká.
Čím chci být až vyrostu…
Naše 7 Třída.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Drogy dnešní doby Študáci.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Rozhovor s paní učitelkou Radkou Chalupovou

VYUČUJETE FRANCOUZŠTINU. JAK JSTE SE VY SAMA K TOMUTO JAZYKU DOSTALA ? K francouzštině mě přivedlo jedno kouzelné gesto mé spolužačky. Když jsem nastoupila do prvního ročníku teplického gymnázia, byla jsem zařazena do třídy s výukou angličtiny a němčiny. O velké přestávce se nás přišel zeptat kdosi z vyučujících, jestli bychom se nechtěli nechat přeřadit do třídy, ve které se bude vyučovat francouzština. Trošku mi to začalo vrtat hlavou. Šla jsem po chodbě a potkala svou spolužačku ze základní školy, která již patřila do „francouzské třídy“. Předešla mě, zavlnila se ve své pruhované sukni, ladně mávla rukou nad hlavou a řekla: „MY budeme umět FRANCOUZSKY.“ A bylo to. Přemluvila jsem svou kamarádku a stěhovali jsme se do „éčka“ za francouzštinou. (Bez kamarádky bych tenkrát neudělala vůbec nic). Moje spolužačka ze ZŠ, jejíž gesto značně ovlivnilo mé rozhodnutí, se nikdy francouzsky nenaučila. A pokud vím, jsem asi jediná z naší třídy, kdo se francouzsky domluví. Tak tam možná muselo být i něco víc. Určitě je ale dobré, někdy se nechat vést intuicí nebo se nechat popostrčit maličkostmi. Třeba je v nich „kousek osudu“. P.S. A navíc do „éčka“ chodil Honza Kubeš, který se mi tehdy moc líbil.

PŘEMÝŠLELA JSTE NĚKDY I O JINÝCH JAZYCÍCH NEBO VÁS TO VŽDY TÁHLO PRÁVĚ K FRANCOUZŠTINĚ ? Mám jazyky moc ráda. Je to totiž jediná oblast, ve které o sobě můžu tvrdit, že jsem v ní docela dobrá. Nejšťastnější jsem, když naleznu společnou řeč s někým s ciziny nebo když se nás sejde okolo stolu víc a hovoříme několika jazyky. Domluvím se bulharsky, protože tatínek byl Bulhar a mám stále dost velkou bulharskou rodinu, i když teď už rozesetou po celém světě. Rusky bych to taky asi ještě trochu zvládla. Německy si dokážu říct o velikost bot a koupit si permanentku na vlek. Stále se učím anglicky, protože angličtina je jazyk, kterým se dá domluvit téměř všude. Angličané jsou mi velmi sympatičtí. Mám je možná raději než Francouze. Začala jsem se učit italsky, ale pro nedostatek času jsem toho zatím nechala. Skončila jsem u věty: „Jsem fotbalista.“

LIŠÍ SE PODLE VÁS ZÁSADNĚ TATO GENERACE ŽÁKŮ OD TĚCH PŘEDEŠLÝCH ? K tomu, jestli se liší přímo generace ŽÁKŮ, se nedokážu konkrétně vyjádřit. Učím teprve 7. rok. Ale myslím si, že obecně jsou v podstatě děti a mladí lidé stejní, jako jsme byli my. Jen na vás má samozřejmě obrovský vliv dnešní svět, především sociální sítě a rozvoj informačních technologií. Jste určitě méně soustředění – to vidím hlavně ve škole, odráží se to ve výsledcích vaší práce. Ale já bych na vašem místě byla určitě stejná, „visela“ bych na Facebooku tak, jako vy i když v současné době mi Facebook hodně vadí.

FRANCOUZSKÁ KULTURA SPOLEČNĚ S FRANCOUZŠTINOU JSOU VELMI BOHATÉ, CO VÁS OSOBNĚ NA FRANCOUZŠTINĚ NEJVÍCE BAVÍ ?JSOU NAOPAK VĚCI, KTERÉ NA NÍ NEMÁTE RÁDA ? Francouzština je překrásný jazyk. Je to jazyk k vyznání lásky, jazyk pro poezii, jazyk, který nemá chybu – až na svou zapeklitou výslovnost. Ve Francii se cítím jako doma – k čemuž mi francouzština pomáhá. Miluji francouzský film (nejkrásněji ale vyzní všechny fr. filmy v pražském kině Lucerna). Mám ráda francouzské restaurace (to, jak se cítíte, když opravdu hodně jíte a následně je vám lehce, nejste přecpaní). Jedno z největších potěšení mého života je ranní nákup ve francouzské pekárně nebo pocit, který se dá zažít jedině ve skupině přátel nad skleničkou francouzského vína a s vidličkou zabořenou ve smradlavém, lepkavém sýru.

O FRANCOUZŠTINĚ KOLUJE SPOUSTA ZAŽITÝCH PŘEDSTAV, AŤ UŽ SE TÝKAJÍ VÝSLOVNOSTI NEBO JEJÍ SLOŽITOSTI. CO SI O TĚCHTO KLIŠÉ MYSLÍTE VY ? Francouzská výslovnost je těžká. Problém je hlavně to, že Francouzi špatně vyslovené francouzštině prostě nerozumí. Já mám např. příšernou anglickou výslovnost, ale anglicky se i tak domluvím. Vy ale máte řadu možností ve Francii chvilku žít. Francouzi jsou v tomto směru velmi otevření. A po několika měsících pobytu ve Francii problém s výslovností stoprocentně překonáte. Jinak je francouzština skvělá. Hlavně logická a v podstatě jednoduchá. Nemá střední rod, neskloňuje, je v ní mnoho slovíček podobných těm anglickým – jen je nutné vyslovit je francouzsky :-)…… Stačí pochopit pár jednoduchých pravidel a je to. Autorky: Anna Sedláčková a Natálie Jermanová