Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
(Literární výchova - 7. ročník)
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Osvobozené divadlo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Umění a kultura za 1. republiky
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Werich Jiří Voskovec
OSVOBOZENÉ DIVADLO Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Osvobozené divadlo 9. ročník.
O SEL A STÍN Osvobozené divadlo. O SEL A STÍN Co všechno už o hře a jejích autorech víte? Jak se jmenovalo divadlo, ve kterém autoři vystupovali? Na.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Divadlo zaujímalo za I. světové války významné postavení – Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech mělo vynikající dramatiky a režiséry Národní.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): ČESKÉ DRAMA Název sady:Literatura 1. pol. 20. stol. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
& Osvobozené divadlo Semafor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
VY_32_INOVACE_62_Osvobozené divadlo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Transkript prezentace:

Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře, konkrétně Osvobozeným divadlem. Prezentace je v závěru doplněna odkazem na videoukázku, která přináší záběry o nebezpečí nacismu z roku Metodický pokyn: Vyučující pomocí multimediální techniky použije materiál k výkladu a samostatné práci žáků.

Osvobozené divadlo

 pražská avantgardní scéna  založeno ve 20. letech 20. stol. jako divadelní sekce Devětsilu  první představení v režii Jiřího Frejky → hra nepochopena  zlomový rok 1927  Umělecká beseda na Malé Straně  režisér Jindřich Honzl  herci Jan Wericha a Jiří Voskovec, hudebník Jaroslav Ježek  roku 1938 byla divadlu odňata koncese a V+W odcestovali do USA  po 2. světové válce se oba herci pokusili divadlo obnovit, ale politická situace jim neumožnila vrátit se k původnímu trendu  Jan Werich navázal na tradici Osvobozeného divadla po vytvoření dvojice s Miroslavem Horníčkem

Osvobozené divadlo - hry 20. léta 20. stol.  Vest Pocket revue  Malá kapesní revue  první představení V+W  ovlivněno poetismem → sled dramatických, hudebních a tanečních čísel  19 obrazů revue se střídá na scéně a předscéně, aby se mohly vyměnit kulisy  jednotlivé obrazy mohly stát samostatně, navzájem je spojovala jednoduchá dějová linie

Osvobozené divadlo - hry 30. léta 20. stol.  divadlo přestěhováno do divadelního sálu paláce U Nováků  období politické a sociální satiry  kritika hospodářské krize, varování před rostoucím fašismem  použití forbíny - intelektuální dialogy vedené na předscéně, které byly zčásti improvizované → reakce na aktuální politické, sociální a kulturní události

Osvobozené divadlo - hry  Caesar  hra o stárnoucím a přihlouplém muži, který touží po válce  postava Caesara má rysy italského diktátora Benita Mussoliniho  poukazuje na nebezpečí fašismu, informuje o nedostatcích demokracie

Osvobozené divadlo - hry  Osel a stín  satirická hra, která kritizuje byrokracii, úřady  varování před vůdci, kteří jsou schopni s lidmi manipulovat → konkrétně jmenováni Hitler a Mussolini

Osvobozené divadlo - hry  Kat a blázen  satirická fantazie o deseti obrazech  hra o původu diktátora  představení často narušována útoky fašistů

Osvobozené divadlo - hry Balada z hadrů Rub a líc Pěst na oko

Osvobozené divadlo - hry  Balada z hadrů  alegorie na politickou a ekonomickou situaci  pocta Villonovi, buřiči a svobodomyslnému člověku  poukázání na shodné problémy Villonské éry a současnosti  Rub a líc  hra varuje před fašismem a válkou  humor zde pomáhá odkrýt neblahý vývoj společnosti a varovat lidi  fašismus označován za nakažlivou epidemii, která se rychle šíří → podoba s Čapkovou Bílou nemocí  výzvy k boji proti fašismu → podoba s Čapkovou Matkou  Pěst na oko  poslední hra  reakce na události roku 1938

Osvobozené divadlo - ukázka

Použité zdroje Literatura 1. Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN Video

Použité zdroje Obrázky jpg? jpg? lic.jpg