Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník. Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zlomky Sčítání zlomků..
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Lomené algebraické výrazy
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
POZORUJ: = = =
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Lomené algebraické výrazy
Sčítání a odčítání lomených výrazů
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
7.
Sčítání lomených výrazů – 3
Zlomky Porovnávání zlomků..
Zlomky RNDr. Ivana Holubová.
5.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Zlomky Porovnávání zlomků.
Zlomky – souhrn VY_32_INOVACE_11
Zlomky Smíšená čísla.
Lineární rovnice – 4. část cvičení
Lineární rovnice – 3. část
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_65.
Sčítání a odčítání zlomků
Matematika a její aplikace
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Název Zlomky – porovnávání Předmět, ročník
5.
Matematika a její aplikace
22..
Racionální čísla.
SČÍTÁNÍ ZLOMKŮ + = + = + =  Sčítat můžeme jen zlomky se stejným jmenovatelem. Sčítáme čitatele zlomků. 1)hledáme společného jmenovatele obou zlomků.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
3.4 LOMENÉ VÝRAZY Mgr. Petra Toboříková. Lomené výrazy = výrazy ve tvaru zlomku pracujeme s nimi jako se zlomky musíme stanovit podmínky ve jmenovateli.
Počítání se smíšenými čísly Matematika – 7. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1859_POČETNÍ_OPERACE_SE_ZLOMKY_II. Téma:
LOMENÉ VÝRAZY III. Sčítání a odčítání výrazů Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Odčítání zlomků s různými jmenovateli Výukový materiál pro 7.ročník Autor materiálu: Mgr. Martin Holý Další šíření materiálu je možné pouze se souhlasem.
Zlomky Porovnávání zlomků..
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Převeď zlomky do základního tvaru:
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Složitější složené zlomky
Lomené algebraické výrazy
Základní škola Čelákovice
VY_42_INOVACE_JESONKOVA.MATKVA.01
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zlomky Sčítání zlomků..
* Dělení zlomků Matematika – 7. ročník *
* Násobení zlomků Matematika – 7. ročník *
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Sčítání a odčítání racionálních čísel.
3.2 LINEÁRNÍ ROVNICE s neznámou ve jmenovateli
Základní škola Čelákovice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Lomené algebraické výrazy
Vy_32_Inovace_12_Sčítání a odčítání lomených výrazů
* Porovnávání zlomků Matematika – 7. ročník *
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Zlomky (5) Porovnávání zlomků
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ZLOMKY A DESETINNÁ ČÍSLA
Zlomky (4) Smíšená čísla
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník

Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele opíšeme.

Sčítání zlomků O jakou část celku jde? Odčítat zlomky znamená hledat rozdíl množství daných několika částmi celků či celých celků. - = = Celkové množství tedy nelze určit, jsou-li odčítaná množství vyjádřena různými částmi, tedy nejsou-li odčítaná množství rozdělena na stejné části.

Odčítání zlomků Poněvadž neumíme odečíst zlomky s různým jmenovateli, upravíme je (stejně jako při porovnávání) na společného jmenovatele. = = ☼(Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Na společného jmenovatele se zlomky uvádějí pomocí rozšiřování. Nejmenší společný násobek (jmenovatel) čísel 3 a 4 je 12. =

Odčítání zlomků 1. Najdeme (nejmenší) společný jmenovatel. ☼ (Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Pokud nemohu najít nejmenší společný jmenovatel, vždy platí, že společným jmenovatelem je součin jmenovatelů. = 2. Rozšíříme zlomky na zlomek s (nejmenším) společným jmenovatelem. 3. Odečteme čitatele zlomků a jmenovatele opíšeme. = 4. Pokud není zlomek v základním tvaru, tak ho vykrátíme.

Odčítání zlomků 1. Najdeme (nejmenší) společný jmenovatel. ☼ (Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Pokud nemohu najít nejmenší společný jmenovatel, vždy platí, že společným jmenovatelem je součin jmenovatelů. 2. Rozšíříme zlomky na zlomek s (nejmenším) společným jmenovatelem. 3. Odečteme čitatele zlomků a jmenovatele opíšeme. 4. Pokud není zlomek v základním tvaru, tak ho vykrátíme. Postup se zápisem na jednu zlomkovou čáru.

Odčítání zlomků 1. Najdeme (nejmenší) společný jmenovatel. ☼ (Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Pokud nemohu najít nejmenší společný jmenovatel, vždy platí, že společným jmenovatelem je součin jmenovatelů. = 2. Rozšíříme zlomky na zlomek s (nejmenším) společným jmenovatelem. 3. Sečteme čitatele zlomků a jmenovatele opíšeme. = 4. Pokud není zlomek v základním tvaru, tak ho vykrátíme. Sčítání a odčítání více zlomků. ☼ ☼ ☼ Pokud je výsledek nepravý zlomek, převedeme jej na smíšené číslo. =

Najděte nejmenší společný násobek čísel: Odčítání zlomků

Určete společný jmenovatel zlomků: Odčítání zlomků

Odečtěte zlomky: Odčítání zlomků

Odečtěte zlomky: Odčítání zlomků

Odečtěte zlomky: Odčítání zlomků

Sečtěte a odečtěte zlomky: Sčítání a odčítání zlomků

Odčítání zlomků shrnutí Odčítání zlomků provádíme tak, že zlomky nejprve převedeme na společného jmenovatele a teprve potom je odčítáme. Čitatele odečteme a jmenovatele opíšeme = =