Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Simona Lehrausová Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: Zlomky a celá čísla Název: VY_32_INOVACE_4C_03_Porovnavani_zlomku

2 Anotace Předmět: Matematika. Věková skupina: 7. ročník ZŠ.
Časová dotace: 20 minut. Popis: Snímek 3: nejmenší společný násobek. Pro připomenutí určíme nejmenší společný násobek dvou čísel. Po kliknutí se postupně objevují jednotlivé kroky řešení. Snímky 4 – 8: Porovnávání zlomků se stejným a různým jmenovatelem. Po kliknutí se postupně objevují jednotlivé kroky řešení. Snímek 6: porovnávání zlomků se stejným jmenovatelem. Žáci mají za úkol uspořádat zlomky se stejným jmenovatelem. Po kliknutí se vždy zařadí jeden zlomek na správné místo. Snímek 9: porovnávání zlomků s různým jmenovatelem. Žáci mají za úkol porovnat vždy dva zlomky s různým jmenovatelem. Po kliknutí se postupně doplňují správná znaménka nerovnosti. Materiál obsahuje 10 stránek a je určen k interaktivní výuce.

3 Nejmenší společný násobek
Urči nejmenší společný násobek čísel 24 a 15. Najdeme prvočíselný rozklad čísla 24. Najdeme prvočíselný rozklad čísla 15. 24 = 2 · 2 · 2 · 3 24 15 15 = 3 · 5 2 · 12 3 · 5 2 · 6 NSN (24; 15) = 2 · 3 NSN (24; 15) = 120 Vynásobíme prvočísla z každého „sloupce“.

4 Porovnávání zlomků

5 Zlomky se stejným jmenovatelem
Porovnáme čitatele a stejná nerovnost platí i pro celé zlomky. Porovnej: Stejná nerovnost platí i pro celé zlomky. 3 7 < Porovnáme čitatele obou zlomků.

6 Uspořádej zlomky od nejmenšího po největší.
< < < < < <

7 Zlomky s různým jmenovatelem
Zlomky převedeme na společného jmenovatele a poté teprve porovnáme. Společný jmenovatel hledám jako nejmenší společný násobek (NSN) jmenovatelů.

8 Porovnej zlomky Převádím na společného jmenovatele. 4 6
Určím rozklady obou jmenovatelů. 2 · 2 2 · 3 Určím nejmenší společný násobek obou jmenovatelů. NSN (4; 6) = 2 · 2 · 3 = 12 Rozšířím oba zlomky na zlomky se jmenovatelem rovným NSN. 3 6 < Porovnávám zlomky se společným jmenovatelem.

9 Porovnej zlomky: > = < <

10 Použité zdroje Použitá literatura: Jiné zdroje:
ODVÁRKO, Oldřich a Jiří KADLEČEK. Matematika pro 7. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: Prometheus, 88 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Jiné zdroje: Archiv autora.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"

Podobné prezentace


Reklamy Google