Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složitější složené zlomky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složitější složené zlomky"— Transkript prezentace:

1 Složitější složené zlomky

2 Složený zlomek Složené zlomky jsou jen jiný způsob zápisu dělení zlomků, kdy se místo znaménka početní operace dělení (:) používá zlomková čára. Z uvedeného tedy obráceně plyne, že hlavní zlomkovou čáru můžeme nahradit znaménkem početní operace dělení. 3 2 1 1 Pozor na správné umístění znaménka rovná se vedle hlavní zlomkové čáry! Dělení přepíšeme na násobení prvního zlomku převráceným druhým zlomkem. Využijeme krácení do kříže.

3 Složený zlomek Řešení příkladů se složenými zlomky můžeme urychlit tak, že složený zlomek přepíšeme rovnou na součin zlomků. . . Vnitřní členy vynásobíme ve jmenovateli výsledného zlomku. Tak tedy ještě jednou. Ukažme si na předchozím příkladu, jak tedy přepsat složený zlomek rovnou na násobení zlomků. Vnější členy vynásobíme v čitateli výsledného zlomku. 3 2 . . 1 1

4 Složený zlomek Ne vždy je však v čitateli i jmenovateli zlomek. Mohou nastat i jiné možnosti, které si nyní projdeme. 1. Smíšená čísla 1 . . 1 Převedeme smíšená čísla na zlomky. Zlomek pokrátíme a vynásobíme čitatele a jmenovatele. Vnější členy vynásobíme v čitateli výsledného zlomku. Vnitřní členy vynásobíme ve jmenovateli výsledného zlomku.

5 Složený zlomek Ne vždy je v čitateli i jmenovateli zlomek. Mohou nastat i jiné možnosti, které si nyní projdeme. 2. Desetinná čísla 3 3 . . 4 1 Vnitřní členy vynásobíme ve jmenovateli výsledného zlomku. Převedeme desetinné číslo na zlomek. Zlomek vykrátíme a vynásobíme zvlášť čitatele a jmenovatele. Pokud to jde, krátíme a řešení tím zjednodušujeme. Vnější členy vynásobíme v čitateli výsledného zlomku.

6 Složený zlomek . . 3. Matematické operace 1 1 2 2
Ne vždy je v čitateli i jmenovateli zlomek. Mohou nastat i jiné možnosti, které si nyní projdeme. 3. Matematické operace 1 1 . . 2 2 Zlomek vykrátíme a vynásobíme zvlášť čitatele a jmenovatele. Vnější členy vynásobíme v čitateli výsledného zlomku. Vypočítáme zvlášť početní operace v čitateli (sčítání) i ve jmenovateli (násobení). Vnitřní členy vynásobíme ve jmenovateli výsledného zlomku.

7 A nyní již příklady k procvičení – vypočítej poprvé
Klikni pro zobrazení výsledků.

8 A nyní již příklady k procvičení – vypočítej poprvé

9 A nyní již příklady k procvičení – vypočítej podruhé
Klikni pro zobrazení výsledků.

10 A nyní již příklady k procvičení – vypočítej podruhé

11 A nyní již příklady k procvičení – vypočítej potřetí
Klikni pro zobrazení výsledků.

12 A nyní již příklady k procvičení – vypočítej potřetí

13 Shrnutí Složitější složené zlomky počítáme tak, že nejdříve vypočítáme (upravíme) čitatele tohoto zlomku, pak jmenovatele a teprve poté vynásobíme vnější členy upraveného složeného zlomku v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku. Složitější složené zlomky počítáme tak, že nejdříve vypočítáme (upravíme) čitatele tohoto zlomku, pak jmenovatele a teprve poté vynásobíme vnější členy upraveného složeného zlomku v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku. Složitější složené zlomky počítáme tak, že nejdříve vypočítáme (upravíme) čitatele tohoto zlomku, pak jmenovatele a teprve poté vynásobíme vnější členy upraveného složeného zlomku v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku. Složitější složené zlomky počítáme tak, že nejdříve vypočítáme (upravíme) čitatele tohoto zlomku, pak jmenovatele a teprve poté vynásobíme vnější členy upraveného složeného zlomku v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku. Složitější složené zlomky počítáme tak, že nejdříve vypočítáme (upravíme) čitatele tohoto zlomku, pak jmenovatele a teprve poté vynásobíme vnější členy upraveného složeného zlomku v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku. Pak už postupujeme stejně jako při násobení zlomků. 2 3 4 . . 5 2 1

14 Všechny použité odkazy [cit. 2010-13-07]
Všechny použité odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na


Stáhnout ppt "Složitější složené zlomky"

Podobné prezentace


Reklamy Google