Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Advertisements

Ján Chládek Vít Nakládal
Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Jihočeský kraj Znaky.
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Jihočeský a Plzeňský kraj
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Lenka Matznerová, Kristýna Housarová
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Jaroslav Novotný 9.třída
Česká republika-1 poloha, rozloha…
vypracoval: Jan Hladký
JIHOČESKÝ KRAJ.
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj C.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Jihočeský Kraj David Němec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Jihočeský.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
 Počet obyvatel:cca 550 tisíc  448 obcí  Hlavním centrem kraje Hradec Králové.  Chráněnné krajinné oblasti :Broumovsko, Orlické hory a Český ráj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Jihočeský kraj Rozloha – km2
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Česká Republika a její kraje
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
Královéhradecký kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Socioekonomická sféra
Zachovalá příroda Historické památky
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Středočeský kraj.
Příroda,Povrch a Nerostné suroviny v Jihočeském Kraji
Rybníky a rybníkářství
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským.
Jižní Čechy VY_32_Inovace_17KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_23_Jihočeský kraj Ročník4. Číslo.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_33_Jihočeský kraj_Sluková Téma: Jihočeský kraj Číslo.
Královéhradecký kraj Jan Staněk. Informace o kraji  Královéhradecký kraj leží v severovýchodní části Čech.  Krajským městem je Hradec Králové  V Královéhradeckém.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
JIHOČESKÝ KRAJ.
VY_32_INOVACE_187 Tomáš Nový osmý kraje ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_16_02_Jihočeský kraj
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Zachovalá příroda Historické památky
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Kraj Vysočina Název školy: ZŠ Salvátor
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná

Symboly kraje:  Vlajka  Znak

Poloha:  Nachází se na jihu ČR

Poloha:  Sousedí s Plzeňským krajem na západě, Středočeským krajem na severu, krajem Vysočina na severovýchodě, kratičkou hranici má s Jihomoravským krajem na východě, další společný úsek má s rakouskou spolkovou zemí Dolní Rakousy na jihovýchodě, dále s rakouskou spolkovou zemí Horní Rakousy na jihu a s německou spolkovou zemí Bavorsko na jihozápadě

Administrativní členění  Kraj se dělí na 7 okresů: České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor

Rozloha:  Po Středočeském kraji, je to druhý největší kraj v ČR  Jeho rozloha je km²  Představuje 12,8% rozlohy státu

 V kraji je 623 obcí  Z toho je 51 měst  Hlavním městem jsou České Budějovice  Jihočeský kraj jako vyšší územní samosprávný celek České republiky byl vytvořen v roce Do května 2001 se jmenoval Budějovický kraj.  Registrační značky vozidel zaregistrovaných v Jihočeském kraji se poznají podle písmena C.

Obyvatelstvo :  Z celkové rozlohy kraje km 2 a počtu obyvatel vyplývá nejnižší hustota osídlení v zemi 62 obyvatel na km² a počtu obyvatel vyplývá nejnižší hustota osídlení v zemi 62 obyvatel na km² počtem obyvatel je sedmým krajem v republice počtem obyvatel je sedmým krajem v republice  Nejlidnatějším okresem je okres České Budějovice ( ), nejméně lidnatým okres Prachatice (51 558)  Průměrný věk kraje je 39,5

Věkové složení obyvatelstva:

Přírodní podmínky:  Průměrná nadmořská výška činí m.  2 pánve - Českobudějovická a Třeboňská  Okolo se vypínají kopce: Středočeská pahorkatina, Českomoravská vrchovina, na hranicích s Rakouskem Novohradské hory a na jihozápadní hranici druhé nejvyšší pohoří v Čechách, Šumava.  Nejvyšším bodem kraje je vrchol hory Plechý (1378 m), nejnižším hladina Orlické přehrady (350 m)

Přírodní podmínky:

Přírodní poměry:  Klima:J a JZ kraje (Šumava,Novohradské hory) spadá do lehce chladné oblasti, zbylá část kraje pak do mírně teplé  Vodstvo: všechny vodní toky jsou odváděny z tohoto území řekou Vltavou, která pramení na Šumavě

Vodstvo:  Velký počet rybníků – největší rybník v celé střední Evropě je Rožmberk  Další známé rybníky: Svět, Dehtář, Bezdrev, Staňkovský rybník  Vodní nádrže: na řece Vltavě(Lipno, Orlík, Kořensko, Hněvkovice)

Historické a přírodní památky:  NP Šumava  CHKO: Třeboňsko, Blanský les, Šumava  Památky UNESCO: středověké centrum Českého Krumlova a soubor budov v obci Holašovice

Přírodní chráněná území:

Zemědělství:  Orientuje se na rostlinnou výrobu, převažuje pěstování obilovin, olejnin a brambor  V živočišné výrobě chov skotu a prasat  Dlouholetou tradici má v jižních Čechách rybníkářství (Chov ryb v ha vodních ploch představuje polovinu produkce v rámci celé ČR)

Nerostné suroviny:  Kraj není příliš bohatý na nerostné suroviny  Převažuje těžba štěrkopísků, stavebního kamene, cihlářských hlín a v omezené míře keramických jílů, vápence a grafitu  Významným přírodním bohatství jsou lesy, které zaujímají více než třetinu plochy kraje

Průmysl  Především v českobudějovické aglomeraci a v okresech Tábor a Strakonice  Výroba potravin a nápojů  Sklářský, strojní, textilní a oděvní průmysl

Turistika  Jihočeský kraj se stává významnou turistickou a rekreační oblastí  Cestovní ruch zaznamenal v posledních letech největší nárůst podílu na podnikatelských aktivitách v kraji.