Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."— Transkript prezentace:

1 Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_253 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: Prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Jihočeský kraj Anotace: Seznámení s Jihočeským krajem, jeho povrchem, vodstvem, zemědělstvím,… Prezentace je doplněna obrázky ke každé kapitole, zajímavostmi. Doporučená je práce s mapou. Texty na podporu čtenářské gramotnosti. Datum vytvoření: 21.3.2013 Datum ověření:

2

3 Pojmy na mapě: města: Tábor, Písek, Jindřichův Hradec, Strakonice, Český Krumlov, Prachatice povrch: Středočeská pahorkatina, Šumava – Plechý, Novohradské hory, Třeboňská a Českobudějovická pánev vodstvo: Vltava, Lipno, Orlík, Lužnice, Rožmberk Pojmy na mapě: města: Tábor, Písek, Jindřichův Hradec, Strakonice, Český Krumlov, Prachatice povrch: Středočeská pahorkatina, Šumava – Plechý, Novohradské hory, Třeboňská a Českobudějovická pánev vodstvo: Vltava, Lipno, Orlík, Lužnice, Rožmberk - nechal založit Přemysl Otakar II. - leží na soutoku Malše a Vltavy- pravidelné problémy s povodněmi - klíčovým podnikem pro město je Budvar - na náměstí, které patří mezi jedno z největších v Evropě, najdeme Černou věž s výškou 72 m

4 Středočeská pahorkatina Českobudějovická a Třeboňská pánev Šumava – Plechý Novohradské hory Českomoravská vrchovina

5 Vltava – nádrž Lipno, Orlík Lužnice Třeboň velké množství rybníků – největší Rožmberk

6 rybníkářství, chov ryb a kachen pěstování obilovin, olejnin a brambor chov skotu a prasat

7 těžba štěrkopísku, stavebního kamene a cihlářské hlíny zpracovatelský průmysl dřevozpracující průmysl -tužky Koh-i-noor -nábytek

8 České Budějovice - pivo Budvar Temelín jaderná elektrárna

9

10 - zámek založený ve 13. století Václavem I. - jeden z nejkrásnějších panských sídel v Čechách - v zámku najdeme 120 komnat

11 kamenný most postaven ve 13.stol. nejstarší v ČR

12 nachází se na Šumavě

13 Unesco město s hradem a zámkem

14

15 Boubínský prales je unikátní rezervace v samém srdci Šumavy. Některé stromy jsou zde staré až 400 let, ale samotný prales je starší než lidský rod. Dříve byl prales vlastně všude, ale člověk lesy kácel a znovu osazoval. Dnes jsou chráněny nejpřísnějšími zákony. Prales je zázrak, který se děje bez našeho přičinění. Žije sám sebou a díky tomu je neskonale zajímavější, složitější a zdravější než všechny lesy v okolí. Je divoký a nespoutaný. Ze starých pařezů rostou mladé stromky a smrky dosahují výšky až 50 m. Kmeny jsou všelijak pokroucené, kořeny propletené a kůra stromů vrásčitá a plná podivných útvarů.

16 1.Největší rybník v Třeboňské pánvi: a, Slapy b, Rožmberk c, Svět 2. Vltava má pramen : a, na Šumavě b, v Novohradských horách c, Krušných horách 3. Stromy v Boubínském pralese jsou staré až: a, 600 let b, 200 let c, 400 let 4. Koh-i-noor je značka : a, zápalek b, tužek c, nábytku 5. Nejstarší kamenný most najdeme v : a, Písku b, Praze c, Olomouci

17 Správné řešení: 1.b 2.a 3.c 4.b 5.a

18 http://www.google.cz/imgres?q=jihočeský+kraj&numhttp://www.google.cz/imgres?q=jihočeský+kraj&num= https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Temel%C3%ADn#mediaview er/File:JETE-panorama.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Rybolov#mediaviewer/File:Zoutelande.jpg http://www.superchalupy.cz/ubytovani-jihocesky-kraj http://www.az-air.cz/vyhlidkovy-let-nad-jihoceske-rybniky-pro-4-osoby-p17 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kamenn%C3%BD_most_v_P%C3%ADsku#mediaviewer/Soubor: P%C3%ADsek,_Kamenn%C3%BD_most_a_n%C3%A1b%C5%99e%C5%BE%C3%AD.JPG http://www.regionalni-znacky.cz/sumava/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%BEmberk#mediaviewer/Soubor:Rybn%C3%ADk_Ro%C5 %BEmberk_zabran%C3%BD_z_oblasti_reten%C4%8Dn%C3%ADho_prostoru.jpg http://www.ceiba.cz/new/produkt.php?id=380 http://www.cb-info.cz/cz/mesto-zazitku/gastronomicke-zazitky/stranky/ http://www.spaceboss.net/party/budvar-factory-party-9 http://www.bohemiahotel.cz/index.php/hotel/vylety/zamek-hluboka-nad-vltavou http://www.npu.cz/sights/zamek-hluboka/ http://www.boubinsky-prales.cz/boubinska-stezka.php http://www.cechy.net/?id=&qid=90 https://cs.wikipedia.org/wiki/Boub%C3%ADnsk%C3%BD_prales#mediaviewer/File:National_ nature_reserve_Boubinsky_prales_in_2011_(6).JPG http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Vlakem-Boubinskym-pralesem.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov#mediaviewer/Soubor:Krumlov20 %28js%29panoramic.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Vltava#mediaviewer/File:Moldau.jpg Použité odkazy : fotky:


Stáhnout ppt "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google