Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihočeský kraj. Jihočeský kraj leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihočeský kraj. Jihočeský kraj leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským."— Transkript prezentace:

1 Jihočeský kraj

2 Jihočeský kraj leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským krajem, na severovýchodě s krajem Vysočina, na východě má kratičký úsek společné hranice s Jihomoravským krajem. Kde leží Jihočeský kraj Jihočeský kraj

3 Základní údaje Rozloha kraje 10 056 km² představuje 12,8 % rozlohy státu. V kraji žije 642 734 obyvatel.V Jihočeském kraji je 623 obcí, z toho 53 měst. Krajským městem jsou České Budějovice.

4 Obyvatelstvo Ke 30. červnu 2010 v kraji žilo 637 723 obyvatel. Nejlidnatějším okresem je okres České Budějovice (187 127), nejméně lidnatým okres Prachatice (51 534). Průměrná měsíční mzda v kraji činí 20 053 Kč, nezaměstnanost 6,74 % Jihočeský kroj

5 Hospodářství Jihočes ký kraj není příliš bohatý na nerostné suroviny. Převažuje těžba štěrkopísků, stavebního kamene, cihlářských hlín a v omezené míře keramických jílů, vápence a grafitu. Významným přírodním bohatstvím jsou lesy, které zaujímají více než třetinu plochy kraje. Proto mělo v minulosti pro Jihočeský kraj velký význam lesnictví a dřevařský průmysl. Vzhledem k nalezištím křemene a křemenného písku zde vznikl také průmysl sklářský. Nejvíce průmyslové výroby bylo soustředěno v okolí Českých Budějovic.

6 Hospodářství Dalším důležitým odvětvím bylo rybářství a zemědělství. Zemědělství Jihočeského kraje se v rostlinné výrobě orientuje na pěstování obilovin, olejnin (řepka olejka), brambor a ovoce (třešně, jablka, rybíz, švestky). V živočišné výrobě je významný chov skotu, drůbeže a prasat. Dlouholetou tradici má v Jihočeském kraji rybníkářství. Chov ryb v 25 000 ha vodních ploch představuje polovinu produkce v rámci celého Česka. Významná je produkce dřeva, zejména smrkového, ale i borového.

7 Krajem prochází důležité mezinárodní silnice a severojižní železniční koridor z Prahy do Rakouska; důležitá železnice vede také z Českých Budějovic do Plzně. Doprava

8 Věda a vzdělání Základem pro rozvoj vědy jsou pracoviště Akademie věd ČR, jejíž ústavy působící na území kraje se zaměřují na obory zejména biologické a ekologické. Vědecká práce je rovněž součástí aktivit Jihočeské univerzity se sídlem v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci.

9 Historické památky a turistická místa Na území Jihočeského kraje se nachází množství historicky cenných památek i ucelených městských památkových rezervací. Centrum Českého Krumlova bylo dokonce zapsáno na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Městské památkové rezervace: České Budějovice Český Krumlov Jindřichův Hradec Prachatice Slavonice Tábor Třeboň Hrady a zámky: Bechyně Landštějn Blatná Orlík na Vltavou Červená Lhota Rožmberk nad Vltavou Český Krumlov Stádlec nad Lužnicí Dačice Zvíkov Hluboká nad Vltavou Kratochvíle Jindřichův Hradec Kozí hrádek

10 Kozí hrádek Kozí Hrádek je zřícenina gotického hradu, nacházející se na levém břehu Kozského potoka. První zmínky o Kozím Hrádku pocházejí z roku 1377.

11 Červěná Lhota Červená Lhota je známý renesanční vodní zámek. Zámek je umístěn na skále, která se přehrazením údolí a zvýšením hladiny vody stala ostrůvkem na zámeckém rybníku. Zámek tvoří uzavřená čtyřkřídlá dispozice kolem čtvercového nádvoří. Nad vjezdem je umístěna věž. K zámku vede přístupová cesta přes kamenný most. Na zámku bylo natočeno i několik filmových a televizních pohádek.

12 Orlík Orlík je jihočeský zámek umístěný na skalnatém ostrohu nad Vltavou a vlastněný Schwarzenbergy. V pramenech je jeho existence doložena nejdříve v polovině 13. století.

13 Zvíkov Hrad Zvíkov se nachází na ostrohu nad soutokem řeky Otavy a Vltavy, nedaleko vesnice Zvíkovské Podhradí. Od roku 1950 je významnou národní kulturní památkou.

14 Výlet do Jihočeského kraje 26 žáků 2 učitělé

15 Trasa výletu Z Dobronína pojede naše třída do Českého Krumlova vlakem. Vyrážíme v 7:07 z Dobronína a Krumlova přijedeme v 10:56. Pro jednoho to vyjde 217 Kč. To znamená 6 076Kč pro všechny.

16 Český Krumlov Na zámku Český Krumlov by jsme si prošli prohlídkovou trasu 1., která by jednoho žáka vyšla na 80Kč a jednoho učitele na 150Kč. Dohromady by to tedy dělalo 2 380Kč. V prohlídkové trase 1. navštívíme: Zámeckou kapli sv. Jiří, Renesanční halu, I., II., III. a IV. renesanční pokoj, Znakovou chodbu, Antecameru, Přípravnu pokrmů, Eggenberský sál, Barokní jídelnu, Baldachýnový salón, Ložnice kněžny Eleonory Amálie Schwarzenbergové s orientálním salónkem a soukromou kaplí, Oblékárnu a Maškarní sál.

17 Na jídlo by jsme si skočili při rozchodu po Krumlově a to by jsme si platili sami.

18 Odjezd Odjez by byl opět vlakem v 17:04. Cena by byla pro jednoho 268Kč. Což by pro všechny vycházelo 7 504Kč. 6 076 + 2 380 + 7 504 = 15 960Kč Pro jednoho by znamenalo, že by do školy přinesl na výlet do Českého Krumlova cca 550Kč. Vypracovali: Bratršovská a Krejčová Zdroje: www.google.com www.wikipedie.org http://www.zamek-ceskykrumlov.eu/ www.google.comwww.wikipedie.orghttp://www.zamek-ceskykrumlov.eu/


Stáhnout ppt "Jihočeský kraj. Jihočeský kraj leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským."

Podobné prezentace


Reklamy Google