Ing. Lenka Bombera Piskačová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se s rozdělením alkoholických nápojů a vlivem alkoholu na lidský organismus.
Alkoholické nápoje se vyrábějí alkoholickým kvašením za pomoci kvasinek, které štěpí cukr na líh a oxid uhličitý. Rozdělení alkoholických nápojů: - pivo - víno - lihoviny
Pivo = nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého. Přírodní produkt a nesmí se do něj přidávat žádné chemické prostředky. Víno = nápoj vzniklý alkoholickým kvašením moštu neb rmutu plodů hroznového vína nebo ovoce.
Lihoviny = nápoje s obsahem alkoholu nad 22,5%. Vyrábějí se: A) destilací – teplou cestou B) smícháním pitného lihu s přísadami – studenou cestou
Pálenky – destiláty - vyrábějí se z ovoce, obilí a dalších surovin obsahujících cukr nebo škrob - Cognac, viniak, vinná brandy - Destiláty z ovoce - Obilné pálenky – whisky, vodka - Řezané destiláty
Likéry Ovocné likéry – smícháním ovocných šťáv, destilátu, lihu, cukru Griotte Bylinné likéry – Becherovka, Fernet Emulzní likéry – Vaječný likér
Vliv alkoholu na lidské tělo Alkohol ve větším množství působí na lidský organismus nepříznivě. Dráždí nervovou soustavu, otupuje mozkovou činnost. Poškozuje: srdce, mozek, játra, slinivku břišní, střeva, ledviny a žaludek
Ze zákona platí zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let. Osoba, která podá alkohol osobě mladší 18 let se vystavuje možnosti trestního stíhání
1.) Jak rozdělujeme alkoholické nápoje ? 2.) Jak rozlišujeme lihoviny ? 3.) Jakými dvěma způsoby se lihoviny vyrábí? 4.) Jaký vliv má alkohol na lidský organismus ?