Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Nealkoholické nápoje a alkoholické nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_ADP52 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV50 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO10 Název školy.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV34 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV39 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV32 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Alkoholické nápoje - víno
Drogerie – osobní hygiena I
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Prací prostředky - rozdělení
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úklidové čistící prostředky I.
Psychologie ceny a cenové triky
Evidence pracovních úrazů a další evidence
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prací prostředky – složení
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Evidence peněžních prostředků
Regulační funkce spotřebních daní
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Čistící úklidové prostředky II
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Ing. Lenka Bombera Piskačová

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se s rozdělením alkoholických nápojů a vlivem alkoholu na lidský organismus.

 Alkoholické nápoje se vyrábějí alkoholickým kvašením za pomoci kvasinek, které štěpí cukr na líh a oxid uhličitý.  Rozdělení alkoholických nápojů:  - pivo  - víno  - lihoviny

 Pivo = nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého. Přírodní produkt a nesmí se do něj přidávat žádné chemické prostředky.  Víno = nápoj vzniklý alkoholickým kvašením moštu neb rmutu plodů hroznového vína nebo ovoce.

 Lihoviny = nápoje s obsahem alkoholu nad 22,5%.  Vyrábějí se:  A) destilací – teplou cestou  B) smícháním pitného lihu s přísadami – studenou cestou

 Pálenky – destiláty  - vyrábějí se z ovoce, obilí a dalších surovin obsahujících cukr nebo škrob  - Cognac, viniak, vinná brandy  - Destiláty z ovoce  - Obilné pálenky – whisky, vodka  - Řezané destiláty

 Likéry  Ovocné likéry – smícháním ovocných šťáv, destilátu, lihu, cukru  Griotte  Bylinné likéry – Becherovka, Fernet  Emulzní likéry – Vaječný likér

 Vliv alkoholu na lidské tělo  Alkohol ve větším množství působí na lidský organismus nepříznivě.  Dráždí nervovou soustavu, otupuje mozkovou činnost.  Poškozuje: srdce, mozek, játra, slinivku břišní, střeva, ledviny a žaludek

 Ze zákona platí zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.  Osoba, která podá alkohol osobě mladší 18 let se vystavuje možnosti trestního stíhání

 1.) Jak rozdělujeme alkoholické nápoje ?  2.) Jak rozlišujeme lihoviny ?  3.) Jakými dvěma způsoby se lihoviny vyrábí?  4.) Jaký vliv má alkohol na lidský organismus ?