Číslo Jiří Ludvík. Jiří Ludvík - po válce za svoji odbojovou činnost oceněn medailí Za zásluhy II. stupně, Junáckým křížem a v roce 2003 byl oficiálně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

Nicola Tesla století.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
V této prezentaci BYCH Vám ráda pověděla něco o historii našeho pelhřimovského SKAUTU! Autor: Leri.
Vytvořil: Michal Mikula
20. oddíl GINKGO středisko Walden - České Budějovice
František Křižík.
8. 9. – Jednoho letního zářijového dne jsme se po dlouhém víkendu sešli před budovou Gymnázia J. S. Machara v Brandýse v 8 hodin. Byla zima.
Kristýna Vyvialová ZAKLADATELÉ CO JE SKAUTING CO TAM D Ě LÁME O NAŠEM ODDÍLE ZNÁMÉ OSOBNOSTI.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Válečné konflikty II. Petr Machala.
Po skončení základní školy dva roky studoval na pedagogickém oddělení městské hudební školy v Praze. Rok pracoval jako pomocný dělník, potom absolvoval.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Napsala:Daniela Krolupperová Ilustrovala:Lucie Dvořáková Zpracovala: Lucie Kydlíčková.
FIMFÁRUM.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Osvobozování Československa
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Technika 1. světové války
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
VYPRACOVAL:JOSEF SEKANINA A JAROSLAV BAREŠ. 1. mezník Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko,
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Návštěva SPŠ Písek. Když jsme přišli škola nás zaujala už z venku. Nejdříve nás posadily do jazykové učebny kde jsme si vyzkoušeli test z německého jazyka.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
III/2 XVI A
Tomáš Garrigue Masaryk
70. výročí osvobození Bosonoh
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Narodila se v roce 1926 Daniel Brandl a Michael Verner.
Lucinka a Martínek Upozorňujeme, že následující záběry jsou dojemné. (dojemnější dnes už bude jenom diskotéka s hity Michala Davida) (a pak až dojde jídlo)
Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu.
Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.
Marie Curie-Sklodowská
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Příběhy našich sousedů. Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
VÝLET DO PRAHY PROSINEC 2013.
Otto Wichterle.
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
Protektorát Čechy a Morava
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
AUTOR: Marcela Kaderová
Wilhelm Conrad Röntgen
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
20. oddíl GINKGO středisko Walden - České Budějovice
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

číslo Jiří Ludvík

Jiří Ludvík - po válce za svoji odbojovou činnost oceněn medailí Za zásluhy II. stupně, Junáckým křížem a v roce 2003 byl oficiálně začleněn mezi veterány 2. sv. války. Od května 1943 až do osvobození byl členem podzemní skupiny Zpravodajská brigáda, v jejímž rámci nakonec vedl i osmičlenné družstvo.

Hrdina, skaut, odbojář, vědec a také tatínek a dědeček, pradědeček, prostě dobrý člověk.

Celým jménem Npor. RNDr. Jiří Ludvík, CSc. Narozen v Plzni, 25. prosince 1924 Celý jeho rod pochází z Chodska, z Domažlic, ze Zahořanského mlýna. V Plzni chodil do klasického gymnázia. Do Prahy přišel roku 1943, také zde maturoval.

Skauting V Plzni začal chodit do skautu v roce Začínal v oddílu stopa jako vlče. Jeho první skautský tábor byl v Trpístech. Když přijeli do Prahy, chodil do oddílu Kruh, ale byl také v ústředním vedení skautu. Tam pracoval na vyzvání pana Skřivana, který mu poté předal celý výchovný odbor. Za války byl skaut zakázán, ale oni se tajně scházeli.

Zpravodajská brigáda ZB- původně založena skauty pod původním názvem Zbojník Pan Ludvík se k odboji dostal přes skaut- člen ZB, který tam s ním byl ho navrhl. Pan Ludvík měl být po maturitě v totálním nasazení. Měl stanovený transport do Reichu, tam ale nešel, protože si zlomil nohu na výpravě se skautem. Potom ji měl sice už zdravou, ale sádru si nechal a vyhnul se i druhému transportu.

Místo toho byl totálně nasazen v továrně Avie v Čakovicích jako detailista. Továrna byla v rukou Němců, konstruovali tam hydroavion Arado. V rámci ZB měl se skupinou ostatních lidí vynášet plány, které byly potom posílány do zahraničí. Poslouchal Hlas Ameriky nebo Volá Londýn, měli smluvené heslo, a to když vyšlo, tak odpovídal zprávou, kterou pokládal ke stromu na Florenci.

Také měl za povinnost zjistit a lokalizovat rozmístění německých flagů kolem Prahy. Ty zakresloval a posílal jejich lokaci do Londýna. Když spojenci dělali nálety na Prahu, tak se řídili, mimo jiné, jeho informacemi. Během Pražského povstání byla Zpravodajská brigáda stále aktivní- vyháněli Hitlerjugend z Prahy,, stavěli barikády atd. Pan Ludvík s panem Linhartem šli také odzbrojovat německé velitelství na dnešním Vítězném náměstí. Odzbrojili celou budovu pouze se vzduchovkou, která vypadala jako samopal.

Po válce Když mu po válce dávali vyznamenání,tak si pamatuje, jak tam stáli v řadě na Vítězném náměstí a před nimi stál generál Montgomery. Pan Ludvík na to rád vzpomíná. V té době chodil na vysokou školu, na přírodní vědy, obor parazitologie. Tento obor si vybral, protože má rád přírodu.

Vzpomínka Pan Ludvík nám ukázal americkou helmu, ke které nám řekl, že ji dostal po válce od kamarádů na Šumavě.

Návrat ke skautu Hned po válce se Pan Ludvík vrátil do skautu- 18. oddíl, poté ho také vedl.

Studium a zaměstnání Pan Ludvík nebyl úspěšný jen v odboji, ale i v jeho zaměstnání. Když dostudoval, tak začal pracovat na přírodovědecké fakultě u prof. Jírovce. Nejprve jako asistent a potom jako vědecký pracovník. Pracoval na oddělení parazitologie, na toxoplazmóze Potom pracoval v mikrobiologickém ústavu v Krči. Tam se dostal k elektro mikroskopii. V té době byly v česku jen dva elektronové mikroskopy.

Zaměstnání Pan Ludvík byl první v Evropě, kdo dokázal pracovat s elektronovým mikroskopem. Dostal také hodně ocenění za výzkum, byl na kongresu v Kodani, v Bonu... Dokonce učil na univerzitách, jak pracovat s elektronovým mikroskopem. Samozřejmě mu mnohokrát nabízeli, aby vstoupil do strany. On vždy odpověděl:,,Ne, já jsem věřící.“ Ale jelikož byl jediným odborníkem a oni na něm byli závislí, tak ho nemohli vyhodit.

 ZPRAVODAJSKÁ BRIGÁDA se opět se začala scházet až po roce 1990 a členové byli zváni na různé oficiální akty spojené s výročími druhé světové války.  Dnes už žije členů ZB málo, ale snad se na ně úplně nezapomene.  Pan Ludvík dostal dvě vyznamenání: Za zásluhy 2. stupně (z rukou gen. Montgomeryho) a Junácký válečný kříž. Dále má také mnoho dalších pamětních medailí, výročních medailí, od ZB a jiné.

 Pan Ludvík při oslavách konce II. světové války s panem prezidentem Václavem Havlem

Prezentaci vypracovali: David Žigmund, Roman Křivohlavý, Julie Štormová Pod vedením: paní učitelky Dany Schlegerové

Poděkování Velice děkujeme panu Npor. RNDr. Jiřímu Ludvíkovi CSc. za poutavé vyprávění, panu Prof. RNDr. Jiřímu Ludvíkovi (syn pana Ludvíka) a Mgr. Matěji Ludvíkovi (vnuk pana Ludvíka) za pomoc při rozhovoru a poskytnutí dalších informací.

Informace, které jsme použili k doplnění našeho textu: Zpravodajská brigáda Autorský kolektiv Historické skupiny Zpravodajská brigáda pod vedením Dr. Josefa Daňka Vydalo Ministerstvo obrany české republiky-AVIS, Praha 1999 Bylo použito i materiálu Mgr. Matěje Ludvíka, který nám laskavě poskytl.