Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu."— Transkript prezentace:

1 Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu dříve než rodiče  Heydrich: podzim 1941= židovské transporty do vyhlazovacích táborů  Terezín u Litoměřic = město obehnáno hradbami = vhodné pro pevnost(založeno císařem Josef II.)  Velká pevnost= vlastní městečko (3 tis. původních obyv.)  50 tis. Židů jako vězňů  Malá pevnost= věznice využívaná gestapem  hlad, katastrofální hygiena, bez léků, nedostatečná strava, brutalita dozorců……

2 TEREZÍN – KONCENTRAČNÍ TÁBOR GHETTO PRO ŽIDY

3 Osvobozování naší vlasti  NAŠE VLAST OBKLÍČENA NĚMCI – PŘESTO INFORMACE O BLÍŽÍCÍM SE KONCI VÁLKY PRONIKALY  1944 – OPĚT SÍLÍ DOMÁCÍ ODBOJ – PARTYZÁNSKÉ ODDÍLY – POŠKOZOVÁNÍ TRATÍ, ZÁŠKODNICTVÍ  SRPEN 1944: PROTIFAŠISTICKÉ POVSTÁNÍ NA SLOVENSKU (Připravila ho Slovenská národní rada s hlavním cílem obnovení Československa  významná karpatsko- dukelská operace: září, říjen 1944: Rudá armáda + 1.československý armádní sbor= dostat se Dukelským průsmykem na Slovensko (kruté boje)  6.10.1944: vstup čs. a sovět.vojáků na naše území  duben 1945 Rudou armádou osvobozena Bratislava, poté Brno, Ostrava  ze západu americkou armádou osvobozena Plzeň a Cheb  demarkační linie: pomyslná hranice oddělující obě armády (Linec, Čes.Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary Saská Kamenice)

4  5. května 1945: Praha – začátek květ.(pražského) povstání v čele Česká národní rada  boje o Český rozhlas – volání o pomoc  americký generál Patton (Plzeň) vyslyšel výzvy, ale kvůli zákazu překročit demarkační linii nemohl Praze na pomoc  Praha: barikády, zničena Staroměstká radnice  ČNR 8.5. 1945 přijala kapitulaci němec. vojsk  9.5. do Prahy: sověts.tanky + čs.vojáci

5


Stáhnout ppt "Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu."

Podobné prezentace


Reklamy Google