Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA"— Transkript prezentace:

1 OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
SNP (Slovenské národní povstání) Američané Pražské květnové povstání

2 r. 1944 Zesiluje odbojová činnost (partyzáni) v protektorátu → informace o porážkách Německa, zvyšují naděje na konec války.

3 1. Povstání na Slovensku (SNP)

4 V čele Slovenská národní rada.
Začalo předčasně v srpnu 1944 v Banské Bystrici. Bylo potlačeno, ale vázalo německé vojáky, kteří nemohli být použiti jinde a Slováci tak vyjádřili svůj nesouhlas s fašismem. Na pomoc přišla Rudá armáda a čs. armádní sbor. Karpatsko – dukelská operace Cíl: otevřít cestu na Slovensko. Tvrdé boje o Dukelský průsmyk jsou nakonec úspěšné – říjen 04/1945 – osvobozena Bratislava, Brno, Ostrava Na osvobozování ČS. se kromě Rudé armády podílejí i jednotky z Rumunska.

5 2. Západní Čechy od dubna 1945 osvobozuje 3. americká armáda, v čele generál George PATTON. Nemůžou přijít na pomoc zbytku Čech a Praze → na základě mez. smluv je stanovena demarkační linie (České Budějovice – Plzeň – Karlovy Vary).

6 PL cv. 12 s učebnicí s. 86 – 88; u událostí uveď, kdy k nim došlo

7 3. Pražské květnové povstání
Jaro 1945 – chystá se povstání v protektorátu (začalo v Přerově) V Praze vypuklo 5. května; velel mu …………………PL cv. 12 V čele Česká národní rada; Těžké boje o budovu českého rozhlasu, barikády v ulicích. 8. května kapitulace Němců, o den později přijely do Prahy sovětské tanky. Vlasovci – vedl je gen. Vlasov, sovětští vojáci bojující na straně Německa – pomohli povstalcům v kritickém momentě (těžká technika).


Stáhnout ppt "OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google