Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_04_16 Druhá světová válka Mgr. Iveta Hosová Anotace: učební materiál obsahuje informace o druhé světové válce Metodika: animovaná prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Druhá světová válka Vypukla 1. září 1939 napadením Polska německou armádou. Postupně napadla další státy. Po prvních válečných úspěších Německa se k němu přidaly další státy (Itálie, Japonsko a několik menších států). Proti snaze ovládnout jiné státy a podrobit si je, vystoupilo USA, Velká Británie, Sovětský svaz.

3 Protektorát Čechy a Morava
Musel být odstraněn státní znak Československa a nahrazen vlajkou protektorátu. Na ulicích se začalo jezdit vpravo. Za poslech zahraničního rozhlasu byl stanoven i trest smrti. Lidé žili ve strachu před německou policií – gestapem. Vyskytly se plány o vysídlení českého obyvatelstva na ostrovy v Severním ledovém oceánu. Protektorát Čechy a Morava Reichsprotektorat Böhmen und Mähren

4 Vítání německých nacistických vojsk v Brně německými obyvateli

5 Život v Protektorátu Silný tlak byl vyvíjen na školství s cílem oslabit vzdělanost našeho národa. Došlo k snížení počtu hodin dějepisu, občanské výchovy a češtiny. Některé učebnice byly vyřazovány, přelepovaly se části se slavnou českou minulostí, němčina se učila od 1. třídy. V továrnách se vyrábělo převážně zboží pro válečné účely. Potraviny a další zboží bylo na přídělové lístky.

6 Židé za 2. světové války Němci pronásledovali Židy.
Židé starší šesti let museli nosit žlutou hvězdu s nápisem JUDE. Byl jim zakázán přístup do restaurací divadel, kin. Nesměli vykonávat některá povolání. Byl jim zabavován majetek. Nakonec byli Židé soustřeďováni do koncentračních táborů, kde byla většina z nich umučena. Podobný osud stihl i české Romy – Cikány.

7 Koncentrační tábor Terezín

8 Národní hřbitov před Malou pevností

9 Boj proti okupaci Mnozí čeští vlastenci zakládali různé organizace, které bojovali proti německým okupantům. V lesích a horách se tvořily ozbrojené oddíly partyzánů. Několik tisíc československých občanů odešlo bojovat jako vojáci proti německým jednotkám na frontách v Sovětském svazu, Anglii, Francii a dalších místech světa.

10 ČSR svobodná Válka se od roku 1944 chýlila ke svému konci.
Začalo osvobozování Československa. Od východu postupovala sovětská vojska. Od západních hranic vstoupila na naše území americká armáda. 5. května 1945 vypuklo v Praze povstání proti německým okupantům. 8. května se Německo vzdalo. Ke konečnému osvobození Československa došlo 9. května 1945. Československo bylo opět svobodné.

11 Zdroje Fornax:Soubor:Bohemia Moravia Greater Arms svg, [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autor neznámý :Soubor:Flag of Bohmen und Mahren.svg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autor neznámý:Soubor:Bundesarchiv Bild , Deutsche Truppen in Brünn.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Photo by User:Miaow Miaow: Soubor:Protectorate of Bohemia and Moravia ration stamps 255.jpg , [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < scanned by Krokodyl: Soubor:1kc protektorat l.JPG,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Aurevilly :Soubor:Theresienstadt arbeit macht frei.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Aurevilly:Soubor:Theresienstadt barak.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autor neznámý :Soubor:Terezin 5.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Wilson44691 :Soubor:TerezinCemetery.JPG ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google