Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA."— Transkript prezentace:

1 Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_09_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního materiálu USA mezi světovými válkami Anotace Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA.

2 Úloha USA ve světě mezi světovými válkami

3 Křížovka Pol. směr- malá role státu atd 3 Pásmo beze zbraní 3
Konference řešící poválečné uspořádání Evropy ve… 2 Dohoda o hranicích s Maďarskem 2 Slovenský politik, generál a astronom(příjmení) 7 Extremní levice..1 Válečné náhrady 4

4 Řešení křížovky Pravice Demilitarizované Versailles Trianonská
Štefánik Komunismus Reparace

5 Prezident Wilson Díky zapojení se USA do první světové války na straně vítězné Dohody značně stoupl její politický význam. Teze prezidenta Wilsona rovněž předznamenaly budoucí evropské geopolitické uspořádání.

6 Mocenská velmoc

7 Kulturní velmoc

8 Ekonomická velmoc

9 Državy mimo původní území

10 r.1928: Briand-Kellogův pakt
Podle tohoto paktu se všechny signatářské země zavázaly do budoucna nikdy nepoužít válku jako prostředek řešení problémů.

11 Owen D.Young Youngův plán , americký projekt úpravy německých reparačních dluhů z února Navazoval na Dawesův plán. Německu byly sníženy reparace a rozloženy splátky. Německo tento plán přijalo a první splátku zaplatilo v květnu Na základě Hooverova moratoria byly splátky odloženy, ale již nebyly obnoveny.

12 Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt (30. ledna 1882 – 12. dubna 1945) byl americký politik a 32. prezident USA v letech 1933–1945. Zastával svůj úřad nejdéle ze všech amerických prezidentů a byl jediným, který byl zvolen do svého úřadu více než dvakrát (zvolen byl čtyřikrát). Patří mezi nejdůležitější osobnosti historie 20. století. Jeho vzdálený bratranec byl prezident Theodore Roosevelt.

13 Světová velmoc si může dovolit dělat legraci sama ze sebe
Závěr Světová velmoc si může dovolit dělat legraci sama ze sebe

14 Odkazy


Stáhnout ppt "Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA."

Podobné prezentace


Reklamy Google