Daně a daňová praxe „Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmů. “ Albert Einstein.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Advertisements

Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Daňová soustava ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Aktuální přehled o platných vzorech tiskopisů MFin používaných v roce 2016 za rok 2015 i pro rok 2016 ML
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Spotřební a energetické daně
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy automatického řízení 1
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Místní rozpočtové jednotky
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Měnová soustava, měnová politika
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Obsah veřejných rozpočtů I
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
Právo sociálního zabezpečení
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Spotřební a energetické daně
Daňový systém v SRN V Praze, dne
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Transkript prezentace:

Daně a daňová praxe „Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmů. “ Albert Einstein

Informace k výuce předmětu Podmínky zápočtu -účast na cvičení (1 absence) -zápočtový test (70%) -přihlášení do STAG. Zkouška -Písemná (2 příklady ze cvičení, 5 teoretických otázek z přednášek – úspěšnost 60%) - přihlášení do STAG. Konzultační hodiny – viz web ef.tul.cz (mimo konzultační hodiny pouze po předchozí domluvě) –

Literatura Základní Daňové zákony, např. MARKOVÁ, H. Daňové zákony vyd. Praha: GRADA Publishing, ISBN VANČUROVÁ, A. a L. LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR aktualizované vyd. Praha: VOX, ISBN Doporučená Široký, J. Daně v Evropské unii. Praha: Linde, ISBN Široký, J. Daňové teorie s praktickou aplikací. Praha:C. H. Beck, ISBN

Přehled témat přednášek a cvičení Přednášky Úvod do daní, daňová teorie; Základní pojmy, daňová soustava ČR; Daně z příjmů; Daň z nemovitých věcí, daň silniční; Daň z nabytí nemovitých věcí Daň z přidané hodnoty; Spotřební daně, cla; „ekologické“ daně; Daňový řád; Systém sociálního pojištění v ČR; Cvičení Daň z příjmů fyzických osob – příklady. Daň z příjmů právnických osob – příklady. Spotřební daně - příklady Příklady na daň z nemovitých věcí.

Z dějin daní Otrokářská společnost – daně přímé, nepřímé, nepravidelné, dobrovolné. Feudální společnost – daně naturální, nepravidelné, dobrovolné. Rozvinutý a pozdní středověk –daně povinné, pravidelné, přímé (z hlavy, z majetku), nepřímé (daň z oběhu zboží z právního převodu zboží). Nástup kapitalismu – novodobé zásady zdanění (všeobecnost, zákonnost), Konec 19.stl. – daňové reformy, základy moderních daňových soustav, podání daňových přiznání. Období mezi první a druhou světovou válkou – význam daní roste (rostou státní potřeby), rozvoj daňové soustavy. Poválečné období - odlišný vývoj v tržních ekonomikách a zemích sovětského bloku. Vstup ČR do EU v roce 2004 – harmonizace daňových soustav (resp. nepřímých daní).

Definice daně Příjmy veřejných rozpočtů – daně, poplatky, půjčky DAŇ = povinná, nenávratná, zákonem určená platba do veřejného rozpočtu. Je to platba neúčelová, pravidelně se, opakující (buď v časových intervalech nebo při stejných okolnostech). POPLATEK = peněžní ekvivalent za služby poskytované veřejným sektorem (je účelový, nepravidelný, „návratný“). PŮJČKA = úvěrový příjem veřejného rozpočtu (návratná, nepravidelná,účelová či neúčelová).

Funkce daní 1. FISKÁLNÍ – schopnost naplnit veřejný rozpočet 2. ALOKAČNÍ – koriguje umístění prostředků tam, kde se jich při tržní alokaci nedostává ( zdravotnictví, kultura, sport) 3. REDISTRIBUČNÍ – pomocí transferů se zmírňují rozdíly v důchodech mezi bohatšími a chudšími 4. STABILIZAČNÍ – zmírňování cyklických výkyvů v ekonomice

Třídění daní 1. DANĚ PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ (podle vazby na důchod poplatníka). 2. DANĚ KAPITÁLOVÉ A BĚŽNÉ (podle charakteru veličiny, z níž se daň platí). 3. DANĚ OSOBNÍ A NA VĚC (podle vztahu k platební schopnosti poplatníka). 4. DANĚ STÁTNÍ A MUNICIPÁLNÍ (podle daňového určení). 5. KLASIFIKACE DANÍ OECD (pro statistické zpracování údajů o příjmech veřejných rozpočtů různých států).

Požadavky na daňovou strukturu 1.Daňová efektivnost nadměrné daňové břemeno; administrativní náklady. 2. Daňová spravedlnost princip prospěchu; princip platební schopnosti 3. Právní perfektnost a politická průhlednost 4. Jednoduchost a srozumitelnost

Základní pojmy Daňový subjekt (poplatník, plátce) Objekt, předmět zdanění Vynětí z daňové povinnosti Osvobození od daně Základ daně Zdaňovací období Nezdanitelné části daně (odčitatelné položky) Sazba daně Srážka u zdroje (srážková daň) Sleva na dani Záloha na daň Minimalizace daňové povinnosti (daňová úspora, vyhnutí se dani, daňový únik)

Veřejné příjmy ČR Veřejné příjmy Úvěrové Státní půjčky Vydané cenné papíry Neúvěrové Nedaňové poplatky místní poplatky příspěvky st. f. Daňové přímé nepřímé ostatní

Daňový systém ČR Daňový systém = souhrn všech daní, které se na území určitého státu vybírají. DANĚ PŘÍMÉ 1. Daně z příjmů Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob 2. Daně majetkové Daň z nemovitých věcí Daň silniční Daň z nabytí nemovitých věcí

Daňový systém ČR DANĚ NEPŘÍMÉ (daně ze spotřeby) 1.Daň z přidané hodnoty (univerzální) 2.Daně spotřební (selektivní) Daně z uhlovodíkových paliv a maziv Daně z alkoholu (daň z piva, z vína, z lihu a lihovin Daň z cigaret a tabákových výrobků 3. „Ekologické daně“ (plyn, uhlí, elektřina) 4. Cla OSTATNÍ DAŇOVÉ PŘÍJMY 1.Pojistné na sociální zabezpečení 2.Veřejné zdravotní pojištění

Daňové příjmy ČR – za rok 2015 (v mld. Kč) Daň z přidané hodnoty 332 Daně spotřební 148 Daň z příjmů právnických osob 138 Daň z příjmů vyb. srážkou - § DPFO – podnikatelů 2 DPFO ze záv. činnosti 136 Daň silniční 6 Daň z nabytí nemovitých věcí 9 Daň z nemovitých věcí 11 Ostatní 12 C E L K E M 819

Daňové určení Daně přímé: DPPO - 70% státní rozpočet, 21% obce a 9% kraje DPFO– -podnikatelé 52% SR, 43% obec, 5% kraj DPFO – závislá činnost 68% SR, 23% obec, 9% kraj Daň z nemovitých věcí – v obci, v jejímž katastru nemovitost leží Daň silniční – Státní fond dopravní infrastruktury Daň z nabytí nemovitých věcí – SR Daně nepřímé: DPH – 70% státní rozpočet, 21% obce a 9% kraje Spotřební daně – SR, jen část z uhlovou. paliv a maziv do Státního fondu dopravní infrastruktury Cla – z větší části rozpočet EU Pojistné na sociální zabezpečení –výhradní příjem SR Pojistné na zdravotní pojištění – pojišťovnám

Murphyho zákon – tzv. principiální triáda daňových změn 1.Snížení daňových sazeb je možné vždy, pokud se současně zvýší daňový základ. 2.Zvýšení daňových sazeb je možné po volbách 3.Je možné současně zvýšit daňovou sazbu i základ daně, pokud to lze svést na předchozí vládu.