Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Advertisements

Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
NAŘÍZENÍ VLÁDY 351/2002, kterým se stanoví emisní stropy pro některé látky znečišťující ovzduší a způsob přípravy a provádění emisních inventur a projekcí.
Registrace agend orgánů veřejné moci
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečišťování
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Integrovaný registr znečišťování jako nástroj ochrany životního prostředí před toxickými látkami Seminář „Ostravské ovzduší – zdravotní rizika“ Ostrava,
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 MONITORING Jan Prášek Agentura integrované prevence.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Poplatkové přiznání a Souhrn provozní evidence Ing. Zbyněk Krayzel
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Autovraky) Ton Post / Kees van Hees.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 Úvodní přednáška (Time management ) Martin Vykouk Magistrát.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Strana 1 DEFINOVÁNÍ HRANICE ZAŘÍZENÍ Gijs van Luyn InfoMil.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Stavební právo.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Znečištěné místa na Slovácku
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování – mezinárodní kontext (1) Doporučení OECD k implementaci registrů úniků a přenosů znečišťujících látek Deklarace z Rio de Janeira a Agenda 21 Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek (Protokol o PRTR)

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování – mezinárodní kontext (2) Aarhuská úmluva Rozhodnutí Evropské komise o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek (EPER) Rozhodnutí Evropské komise o E-PRTR

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování – cíle (1) Stát má v každém okamžiku k dispozici relevantní a věrohodné informace o znečišťování životního prostředí. Odborná i široká veřejnost má k dispozici snadno dostupné věrohodné informace o znečišťování životního prostředí.

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování – cíle (2) Ohlašovací povinnosti mohou povinné subjekty plnit efektivně, jednoduše a transparentně. Data z IRZ slouží ke splnění povinnosti České republiky jako členského státu Evropské unie ohlašovat údaje o znečištění do EPER a následně do E-PRTR.

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování – právní předpisy Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci) Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Zákon č. 76/2002 Sb. (1) Základní pojmy (§ 2) Zřízení integrovaného registru znečišťování (§ 21) Ohlašovací povinnost (§ 22) Změny v ohlašování stejných údajů podle zvláštních právních předpisů (§ 23)

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Zákon č. 76/2002 Sb. (2) Povinnost spolupracovat s MŽP při zavádění IRZ a zmocnění k zajištění jednoty informačního systému v oblasti ŽP (§ 24) Vedení evidence a archivace údajů (§ 25) Zveřejňování údajů z IRZ a zabezpečení mezinárodních závazků (§26)

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nařízení vlády č. 368/2003 Sb. Definice ohlašované látky, ohlašovací jednotky a ohlašovacího prahu (§ 1) Definice ohlašovacích prahů pro emise do ovzduší, vody, půdy a v přenosech (§ 1) Způsob vyhodnocování a zjišťování ohlašovaných látek (§ 2) Způsob a forma ohlašování údajů do IRZ (§ 3) Opatření k zajištění jednoty informačního systému v oblasti životního prostředí (§ 4)

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nařízení vlády č. 368/2003 Sb. - přílohy Příloha č. 1 a 2 – seznam látek (72 a 88 látek) Příloha č. 3 – vymezení způsobů zjišťování a vyhodnocování ohlašovaných látek (měření, výpočet, expertní odhad) Příloha č. 4 – údaje požadované pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování Příloha č. 5 – kategorie zařízení a označení zdrojů emisí – kódy NOSE-P

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Vyhláška č. 572/2004 Forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování Z údajů v evidenci zpracovává uživatel registrované látky hlášení do integrovaného registru znečišťování Vzor evidenčního listu pro ohlašovanou látku – příloha č. 1 Údaje o plnění podmínek integrovaného povolení – u zařízení podle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování - pojmy Emise – vypouštění látek, šíření vibrací a vyzařování hluku, tepla nebo jiných forem neionizujícího záření ze zařízení do životního prostředí Přenos (mimo lokalitu) – přesun znečišťujících látek nebo odpadů určených k odstranění nebo využití a znečišťujících látek v odpadních vodách určených k čištění mimo hranice zařízení Ohlašovací práh – množství znečišťující látky v emisích nebo přenosech z provozovny za jeden kalendářní rok stanovené v Příloze č. 1 a 2 k NV č. 368/2003 Sb.

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Integrovaný registr znečišťování - látky Příloha č. 1 k NV č. 368/2003 Sb. – 72 látek - Pro účely ohlašování do integrovaného registru znečišťování za rok 2004 a roky následující. Poslední ohlášení podle této přílohy bude za rok, ve kterém vstoupí v platnost a stane se pro Českou republiku závazným Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek. Příloha č. 2 k NV č. 368/2003 Sb. – 88 látek - poprvé se podle této přílohy ohlašuje za rok, který bude následovat po roce, ve kterém vstoupil v platnost a stal se pro Českou republiku závazným Protokol o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek.

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ – harmonogram Uživatel registrované látky je povinen ohlásit Ministerstvu životního prostředí údaje o emisích a přenosech ohlašovaných látek do 15. února běžného roku za předchozí kalendářní rok První povinnost ohlásit údaje do IRZ za rok 2004 je stanovena k 15. únoru 2005 Zveřejňování údajů z IRZ vždy k kalendářního roku na První hlášení do EPER červen 2006 za rok 2004

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Organizace, správa a provoz (1) Zřizovatel a garant IRZ – MŽP –zřizuje a spravuje integrovaný registr znečišťování (§ 29 písm. i), –rozhoduje o prodlužování lhůt pro ohlášení do IRZ (§ 22 odst. 4), –má oprávnění vyžadovat spolupráci od ostatních subjektů v rámci propojování evidencí a IRZ (§ 24 odst. (1)), –zveřejňuje a publikuje údaje ohlašované do IRZ (§ 26 odst. 1), zpřístupňuje a předává informace z IRZ ostatním správním úřadům (§ 26 odst. 2), – zabezpečuje předávání údajů z IRZ v souladu s mezinárodními závazky (§ 26 odst. 3).

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Organizace, správa a provoz (2) Provozovatel – ČEÚ –provozuje IRZ –provozuje webovou stránku –připravuje podklady pro plnění ohlašovací povinnosti do EPER, dle mezinárodních závazků –zveřejňuje informace z IRZ, vždy k kalendářního roku

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Role ČIŽP v systému IRZ Kontroluje plnění povinností stanovených zákonem č. 76/2002 Sb. (§ 34) Ukládá pokuty podle § 37 za: nesplnění ohlašovací povinnosti nedoplnění údajů ve stanovené lhůtě uvedení nepravdivých údajů nevedení provozní evidence Rozhoduje o přerušení nebo zastavení řízení o uložení pokuty