Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Advertisements

Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Sociální konstruktivismus
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.
Teorie optimální velikosti města
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vznik sociálního podniku
Teorie centrálních míst
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Marketingové prostředí obce
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
SUBURBANIZACE.
Teorie optimální velikosti města
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
ADAPT2DC - Nová inovativní řešení pro správu a management veřejné infrastruktury s ohledem na demografické změny.. Prezentaci zpracovali: Kornelia Ehrlich.
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
REGIONALIZMUS A REGIONY
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
MIGRACE.
Úvod, základní principy a cíle
Vítejte na marketingu.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje, PřF, UK v Praze Centrum pro výzkum měst a regionů Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Kde jsou hranice mezi veřejným a soukromým prostorem? ●veřejný prostor: ulice, náměstí, tržiště, parky atd. ●prostory přístupné každému bez omezení (podle zákona) ●mohou zde platit specifická pravidla, o kterých rozhoduje veřejnost, tedy teoreticky každý člověk ●polo-soukromý prostor: obchody, nákupní centra, muzea, zámky atd. ●přístup není zakázán, nicméně je regulován ●pravidla jsou určována pouze majiteli prostorů ●soukromý prostor: domy, komerční prostory ●přístup povolen pouze vlastníkům prostoru, či jejich návštěvám ●pravidla jsou určována pouze majiteli prostorů Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Transformace veřejného prostoru a jeho hranic ●privatizace veřejného prostoru: ●prostor může mít znaky veřejného prostoru, ovšem je v soukromých rukách (příklad obchodních center) ●prostor, který dříve byl veřejný je nyní privátní – vznik uzavřených rezidenčních oblastí Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) ●uzavřené rezidenční oblasti jsou residenční objekty s dvěma a více oddělenými domy (bytovými či rodinnými), jejichž přístup je pomocí plotů, zdí či soukromých bezpečnostních agentur zakázán všem, kteří v objektu nebydlí ani nemají povolení k vstupu a kde mohou platit zvláštní pravidla, která musejí residenti dodržovat Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Uzavřené rezidenční oblasti ve světě ●vznik v USA, dnes již prakticky na celém světě ●především Severní a Latinská Amerika, Jihoafrická republika, Čína, střední a východní Evropa ●bouřlivý nárůst od 70. let 20. století ●v prvních fázích jsou tyto objekty vysoce exkluzivní a žijí zde pouze bohatí lidé ●postupně dochází k vyšší dostupnosti – GC přestávají být symbolem vysoce luxusního bydlení Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Prostorové rozmístění GC v Česku v roce 2012 Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Vývoj výstavby gated communities v Praze v letech Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Proč vznikají GC? ●více faktorů, komplexní proces ●podmíněnosti a příčiny vzniku: ●strach z kriminality ●nástup neoliberalismu (teorie klubových statků) ●snaha o zvýšení sociální prestiže ●snaha o zajištění soukromí ●GC jako inovace developerů ●zajištění hodnoty investice ●změny ve společnosti (individualizace, nedůvěra, nejistota) Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Gated communities v Česku ●hlavním aktérem při vzniku GC jsou developeři, kteří si hledají své místo na realitním trhu ●GC je chápán jako realitní produkt, jako něco inovativního ●rezidenti GC nepřikládají velký význam tomu, že projekt je oplocen, střežen – při výběru místa bydliště hrají hlavní roli jiné faktory ●místní úřady sehrávají spíše pasivní úlohu Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Důsledky existence GC ●ambivalentní dopady – pro rezidenty, samosprávu a pro společnost jako celek ●pro rezidenty: ●převažují pozitivní dopady ●rezidenti v GC pociťují vyšší pocit bezpeční a komunitní sounáležitosti, výhodné distribuce klubových statků – výhodné pro samosprávu, ale také dvojí zdanění ●pro společnost: ●spíše negativní dopady ●posilování rezidenční segregace, soc. nerovností ●fragmentace, vytváření umělých bariér, omezování průchodnosti Perspektivy území II: hranice a rozhraní,

Děkuji za pozornost Perspektivy území II: hranice a rozhraní,