SUE TOWNSENDOVÁ HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA část I HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA část I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Advertisements

Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_11_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Zemědělská výroba Základní škola Libina, příspěvková.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_03_Z9_Skála
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
SLOH – popis statický líčení
Název vzdělávacího materiálu
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Poměr v základním tvaru.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Rozdělení zemí podle vyspělosti
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Práva a povinnosti členů rodiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poměr v základním tvaru.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
SLOH ‒ úvaha.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SUE TOWNSENDOVÁ HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA část I HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA část I

ZE ŽIVOTA SUE TOWNSENDOVÉ 1) anglická autorka humoristických románů narozena 2. dubna 1946, Leicester narodila se jako nejstarší z pěti dětí poštovního doručovatele nedokončila střední školu a pracovala jako tovární dělnice v 18 letech se vdala, měla tři děti, ve druhém manželství se jí narodila ještě dcera anglická autorka humoristických románů narozena 2. dubna 1946, Leicester narodila se jako nejstarší z pěti dětí poštovního doručovatele nedokončila střední školu a pracovala jako tovární dělnice v 18 letech se vdala, měla tři děti, ve druhém manželství se jí narodila ještě dcera

TAJNÝ DENÍK ADRIANA MOLEA 2) knihou Tajný deník Adriana Molea zaznamenala autorka v říjnu 1982 velký literární úspěch jsou to fiktivní zápisky třináctiletého chlapce Adriana, který se rozhodne stát intelektuálem kniha se stala bestsellerem, byla přeložena do více než třiceti jazyků, vznikl podle ní televizní seriál i muzikál, dokonce se stala námětem oblíbené počítačové hry knihou Tajný deník Adriana Molea zaznamenala autorka v říjnu 1982 velký literární úspěch jsou to fiktivní zápisky třináctiletého chlapce Adriana, který se rozhodne stát intelektuálem kniha se stala bestsellerem, byla přeložena do více než třiceti jazyků, vznikl podle ní televizní seriál i muzikál, dokonce se stala námětem oblíbené počítačové hry

Adrian komentuje poměry ve škole, rozchod rodičů, svoji první lásku kniha má další pokračování provázející tohoto nepraktického podivína až do dospělosti a středních let (viz DENÍKY) Adrian utíká z domova, neúspěšně bombarduje nakladatele svými literárními pokusy, na dovolené v Moskvě se stane nedobrovolným účastníkem státního převratu, vychovává dva nemanželské syny Adrian komentuje poměry ve škole, rozchod rodičů, svoji první lásku kniha má další pokračování provázející tohoto nepraktického podivína až do dospělosti a středních let (viz DENÍKY) Adrian utíká z domova, neúspěšně bombarduje nakladatele svými literárními pokusy, na dovolené v Moskvě se stane nedobrovolným účastníkem státního převratu, vychovává dva nemanželské syny

DENÍKY Tajný deník Adriana Molea Hořké zrání Adriana Molea Pravdivá zpověď Adriana Molea Strasti a útrapy Adriana Mola Adrian Mole - Léta v divočině Adrian Mole - Léta u kapučína Adrian Mole a zbraně hromadného ničení Ztracené deníky Adriana Molea Adrian Mole - léta prostoty Tajný deník Adriana Molea Hořké zrání Adriana Molea Pravdivá zpověď Adriana Molea Strasti a útrapy Adriana Mola Adrian Mole - Léta v divočině Adrian Mole - Léta u kapučína Adrian Mole a zbraně hromadného ničení Ztracené deníky Adriana Molea Adrian Mole - léta prostoty

AUTOBUSOVÉ NÁDRAŽÍ V LEICESTERU, KDE SE ADRIAN ČASTO POHYBUJE 3)

DALŠÍ TVORBA SUE TOWNSENDOVÉ Coventry na útěku Královna a já Inkognito Pravdivá zpověď ženy ve středních letech Coventry na útěku Královna a já Inkognito Pravdivá zpověď ženy ve středních letech

SUE TOWNSENDOVÁ HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA část II HOŘKÉ ZRÁNÍ ADRIANA MOLEA část II

JAZYK DENÍKU Rozhodni se pro správnou odpověď: a)Jazykový styl deníku je/není hovorový. b)Jazykový styl deníku je/není expresivní - v humorném nadhledu užívá/neužívá nadsázky a ironie. c) Deník působí/nepůsobí ve své stylizaci přesvědčivě. Rozhodni se pro správnou odpověď: a)Jazykový styl deníku je/není hovorový. b)Jazykový styl deníku je/není expresivní - v humorném nadhledu užívá/neužívá nadsázky a ironie. c) Deník působí/nepůsobí ve své stylizaci přesvědčivě.

LITERÁRNÍ POJMY Vyhledej v textu a)znaky deníku b)příklad ironie c)příklad hyperboly d)dolož na ukázce užití ich-formy Pracuj se slovníčkem literárních pojmů v čítance. Vyhledej v textu a)znaky deníku b)příklad ironie c)příklad hyperboly d)dolož na ukázce užití ich-formy Pracuj se slovníčkem literárních pojmů v čítance.

POROZUMĚNÍ A INTERPRETACE TEXTU Přečti si znovu podtitul ukázky v čítance. Kdo je to adolescent? O které časové období lidského života jde? Uveď charakteristické znaky adolescence. Pracuj se slovníkem cizích slov – napiš český výraz. Popiš, jak toto období prožívá Adrian. Má jen starosti typické pro adolescenta? Přečti si znovu podtitul ukázky v čítance. Kdo je to adolescent? O které časové období lidského života jde? Uveď charakteristické znaky adolescence. Pracuj se slovníkem cizích slov – napiš český výraz. Popiš, jak toto období prožívá Adrian. Má jen starosti typické pro adolescenta?

POROZUMĚNÍ A INTERPRETACE TEXTU Jak vnímá Adrian sociální problémy? Jak vnímá sociální problémy matka? Jak tyto problémy matka řeší? Je toto řešení reálné? Navrhni řešení. Znáš někoho v blízkém okolí, v rodině, kdo musel řešit podobnou sociální situaci? Diskuse. Jak vnímá Adrian sociální problémy? Jak vnímá sociální problémy matka? Jak tyto problémy matka řeší? Je toto řešení reálné? Navrhni řešení. Znáš někoho v blízkém okolí, v rodině, kdo musel řešit podobnou sociální situaci? Diskuse.

TVŮRČÍ PSANÍ Po přečtení ukázky v čítance napiš pokračování deníku. Napiš alespoň další dva dny deníku. Poté si navzájem přečtěte ukázky. Zhodnoťte výběr jazykových prostředků. Dařilo se ti? Byl to jednoduchý úkol? Srovnej s originálem. Hodnocení ukázek. Po přečtení ukázky v čítance napiš pokračování deníku. Napiš alespoň další dva dny deníku. Poté si navzájem přečtěte ukázky. Zhodnoťte výběr jazykových prostředků. Dařilo se ti? Byl to jednoduchý úkol? Srovnej s originálem. Hodnocení ukázek.

NÁVŠTĚVA KNIHOVNY Zjistěte, které knihy Sue Townsendové nabízí k půjčení Městská knihovna Jevíčko a které tituly si můžeš zapůjčit v žákovské knihovně. Rovněž zjisti, zda jsou knihy půjčované často, či ojediněle. Zjistěte, které knihy Sue Townsendové nabízí k půjčení Městská knihovna Jevíčko a které tituly si můžeš zapůjčit v žákovské knihovně. Rovněž zjisti, zda jsou knihy půjčované často, či ojediněle.

3) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Tim Hallam [CC-BY-SA-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons 3) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Tim Hallam [CC-BY-SA-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons 1), 2) 1), 2) ZDROJ LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, E. Čítanka 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN s LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, E. Čítanka 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN s LEDERBUCHOVÁ, L., STEHLÍKOVÁ, M. Čítanka 8 příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN LEDERBUCHOVÁ, L., STEHLÍKOVÁ, M. Čítanka 8 příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN