Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk 6 TEMA: Přímá řeč ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Prezentaci využijeme v hodině slohu. Cílem je procvičování přímé řeči. Úkolem žáků je doplnit uvozovky ve správném pořadí a interpunkci. Žáci přistupují jednotlivě k tabuli. Po splnění úkolu je možné převést nespisovnou češtinu na spisovnou.

3 PŘÍMÁ ŘEČ - PROCVIČOVÁNÍ

4 Z knihy Harry Potter a Kámen mudrců
Přeci ale musíš něco vědět vo svým tátovi a mámě prohlásil. To že jsou slavný. A ty sám že jseš taky slavnej. Cože? Moje maminka a tatínek přece nebyli slavní, nebo snad ano? Děte se vycpat, voba dva řekl Hagrid.

5 Harry, ty jseš totiž – čaroděj. Cože jsem. vydechl Harry
Harry, ty jseš totiž – čaroděj. Cože jsem? vydechl Harry. No přeci čaroděj řekl Hagrid a myslím, že budeš zatraceně dobrej, až se v tom kapku procvičíš.

6 ŘEŠENÍ „Přeci ale musíš něco vědět vo svým tátovi a mámě,“ prohlásil. „To že jsou slavný. A ty sám že jseš taky slavnej.“ „Cože? Moje maminka a tatínek přece nebyli slavní, nebo snad ano?“ „Děte se vycpat, voba dva,“ řekl Hagrid.

7 ŘEŠENÍ „Harry, ty jseš totiž – čaroděj.“ „Cože jsem?“ vydechl Harry.
„No přeci čaroděj,“ řekl Hagrid „a myslím, že budeš zatraceně dobrej, až se v tom kapku procvičíš.“

8 Znění textu ve spisovné češtině:
„Přece ale musíš něco vědět o svém tátovi a mámě,“ prohlásil. „To že jsou slavní. A ty sám že jsi taky slavný.“ „Cože? Moje maminka a tatínek přece nebyli slavní, nebo snad ano?“ „Jděte se vycpat, oba dva,“ řekl Hagrid.

9 „Harry, ty jsi totiž – čaroděj.“
„Cože jsem?“ vydechl Harry. „No přeci čaroděj,“ řekl Hagrid „a myslím, že budeš zatraceně dobrý, až se v tom kapku procvičíš.“

10 CITACE Prezentace je dílem autorky ze dne 9. 5. 2012.
LEDERBUCHOVÁ, Ladislava; BERÁNKOVÁ, Eva. Čítanka 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003 [cit ]. 224 s. ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google