Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Český jazyk 8 TEMA: Vedlejší věta PU podmínková, přípustková ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Následující prezentace slouží k probrání nového učiva o vedlejších větách příslovečných, konkrétně podmínkové a přípustkové. Úkolem žáků je určit větu hlavní a vedlejší a doplnit vhodnou otázku do závorky tak, aby si vhodně odpověděli danou vedlejší větou. Žáci vše zapisují do sešitu.

3 Vedlejší věta příslovečná podmínková:
Ptáme se: kdy? Za jakých podmínek? Uvozena spojovacími výrazy: -li, kdyby, jestliže, když, jestli (hovor.) aj.

4 Příklady vět (Vv PU – podmínková:
Opište, určete VH a Vv a doplňte otázky: Kdybys té matematice nerozuměl, vysvětlím ti to. ( ) Jestliže mě uvidí, bude zle. ( ) Koupíme-li včas vstupenky, uvidíme zítra představení. ( ) Dokončíme to, budete-li s tím souhlasit, až zítra. ( )

5 Vedlejší věta příslovečná přípustková:
Ptáme se: i kdy? i přes co? Uvozena spojovacími výrazy: přestože, i když, i kdyby, třebaže, ačkoli(v), aj.

6 Příklady vět (Vv PU – přípustková):
Opište, určete VH a Vv a doplňte otázky: Ačkoliv je teprve šest hodin, musíme už svítit. ( ) Rád hraji šachy, i když většinou prohraji. ( ) Přestože jsem se neučila, dostala jsem jedničku. ( ) Třebaže jsem hrála na klavír, dnes nic neumím. ( )

7 ŘEŠENÍ VV PU podmínkové (podtrženy):
Kdybys té matematice nerozuměl, vysvětlím ti to. (ZA JAKÉ PODMÍNKY TI TO VYMSVĚTLÍM?) Jestliže mě uvidí, bude zle. (ZA JAKÉ PODMÍNKY BUDE ZLE?) Koupíme-li včas vstupenky, uvidíme zítra představení. (ZA JAKÉ PODMÍNKY UVIDÍME ZÍTRA PŘEDSTAVENÍ?) Dokončíme to, budete-li s tím souhlasit, až zítra. (ZA JAKÉ PODMÍNKY TO ZÍTRA DOKONČÍME?)

8 ŘEŠENÍ VV PU přípustkové (podtrženy):
Ačkoliv je teprve šest hodin, musíme už svítit. (I PŘES CO UŽ MUSÍME SVÍTIT?) Rád hraji šachy, i když většinou prohraji. (I PŘES CO RÁD HRAJI ŠACHY?) Přestože jsem se neučila, dostala jsem jedničku. (I PŘES CO JSEM DOSTALA JEDNIČKU?) Třebaže jsem hrála na klavír, dnes nic neumím. (I PŘES CO UŽ DNES NIC NEUMÍM?)

9 CITACE Prezentace je dílem autorky ze dne


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google