Mgr. Petr Zaoral. 1965 – první (zpráva mezi počítači)1965 – první (zpráva mezi počítači) 1996 – vzniká Hotmail – volná ová služba1996.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
VY_32_INOVACE_IKTO2_0960 PCH
Internetové připojení, práce s internetem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_15 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Analýza síťového provozu
SIPVZ – úvodní modul P Elektronická komunikace metodické poznámky (3 h)
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika Internet.
Počítačová bezpečnost
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Služby internetu (11. Maturitní okruh)
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
SLUžby internetu (11.MO).
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
Elektronická pošta, vytvoření ové schránky
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Poštovní klient 3. ročník oboru Sociální péče Thunderbird.
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Elektronická pošta Název školy
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Elektronická komunikace Radek Pinc
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Co to je? je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Lze ho udělat např. u seznam.cz, centrum.cz,
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
Kristýna Vejplachová  = elektronická pošta  Je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.  ové.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Služby internetu Maturitní otázka č.11.
Unix a Internet 8. Elektronická pošta
Inf Elektronická komunikace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Elektronická pošta.
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Mgr. Petr Zaoral

1965 – první (zpráva mezi počítači)1965 – první (zpráva mezi počítači) 1996 – vzniká Hotmail – volná ová služba1996 – vzniká Hotmail – volná ová služba založený na SMTP protokoluzaložený na SMTP protokolu přístup pomocí ového klienta nebo webové rozhranípřístup pomocí ového klienta nebo webové rozhraní uložiště na straně serveru i klientauložiště na straně serveru i klienta požadavek na doručení i při výpadku cíle !požadavek na doručení i při výpadku cíle ! Elektronická pošta

stroj klient/web + SMTP  MTA (mail transfer agent)klient/web + SMTP  MTA (mail transfer agent) MTA zjistí z DNS MX záznam serveru pro danou doménuMTA zjistí z DNS MX záznam serveru pro danou doménu MTA+SMTP pošle zprávu na server cíleMTA+SMTP pošle zprávu na server cíle Pošta je uložena do příslušné schránkyPošta je uložena do příslušné schránky Schránka je vybrána POP3, IMAP nebo zobrazena webovým prostředímSchránka je vybrána POP3, IMAP nebo zobrazena webovým prostředím Doručování

MS OutlookMS Outlook Outlook ExpressOutlook Express Mozilla ThunderbirdMozilla Thunderbird Windows Live MailWindows Live Mail Lotus NotesLotus Notes Apple MailApple Mail klienti

Šifrování – TLS, SSL, (na straně klienta), HTTPSŠifrování – TLS, SSL, (na straně klienta), HTTPS SPAM – nevyžádaná pošta (whitelist, blacklist), technologická ochrana „eva zavináč doména tečka cz“SPAM – nevyžádaná pošta (whitelist, blacklist), technologická ochrana „eva zavináč doména tečka cz“ HOAX – falešná, poplašná, řetězová zpráva (hoax.cz)HOAX – falešná, poplašná, řetězová zpráva (hoax.cz) Phishing – podvodná zpráva pro vylákání údajů (hoax.cz/phishing)Phishing – podvodná zpráva pro vylákání údajů (hoax.cz/phishing) oví červi, viry oví červi, viry Bezpečnost

Pravidla popisující standardy pro práci na InternetuPravidla popisující standardy pro práci na Internetu RFC 1855 Netiquette GuidelineRFC 1855 Netiquette Guideline Netiketa

Pište bez chyb – je Vaší vizitkouPište bez chyb – je Vaší vizitkou Nepiště v rozčileníNepiště v rozčilení Nečekejte ihned odpověď, připomeňte se za 3 dny.Nečekejte ihned odpověď, připomeňte se za 3 dny. Vyvarujte se neosobním ům.Vyvarujte se neosobním ům. Používejte skrytý seznam příjemcůPoužívejte skrytý seznam příjemců Důkladně promyslete předmět u (subject)Důkladně promyslete předmět u (subject) Nezneužívejte prioritu uNezneužívejte prioritu u ová netiketa

Začínáme oslovením, končíme podpisemZačínáme oslovením, končíme podpisem Stručný a jasný obsah u (ideálně 1téma = 1 )Stručný a jasný obsah u (ideálně 1téma = 1 ) Nepiště VERZÁLKAMINepiště VERZÁLKAMI Opatrně s emotikony :-)Opatrně s emotikony :-) Pozor na velikost přílohPozor na velikost příloh Používejte známé typy souborů (nekomerční)Používejte známé typy souborů (nekomerční) Diakritika ?Diakritika ? ová netiketa

Reagujte dle priority zprávy, ideálně do 2 dnůReagujte dle priority zprávy, ideálně do 2 dnů Není nutné vždy odpovídat/potvrzovatNení nutné vždy odpovídat/potvrzovat Respektujte soukromé zprávy – nepřeposílejteRespektujte soukromé zprávy – nepřeposílejte Neměňte obsah přeposílaného uNeměňte obsah přeposílaného u Redukujte zprávy při RE, neodstraňujte „>“Redukujte zprávy při RE, neodstraňujte „>“ Nastavujte odpověď při nepřítomnostiNastavujte odpověď při nepřítomnosti Neposílejte HOAX a řetězové mailyNeposílejte HOAX a řetězové maily ová netiketa - odpovědi

6. cvičení bp2004

video - ová etiketavideo - ová etiketa nastavení ového klientanastavení ového klienta

Dva programátoři se účastní televizní soutěže. Moderátor: "Pane Černý, na displeji za Vámi se objeví jméno historické osoby, a Vy musíte otázkami na pana Bílého zjistit, kdo to je. Ale smí Vám odpovídat jen ANO a NE. Tak začínáme.„ Černý : "Pane Bílý, jaké je jméno té osoby?„ Bílý : "ne ano ne ne ano ne ano ne ne ne ano ne ano ano ano ne ne ano ne ne ano ne ne ne..."

Děkuji za pozornost.