Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Zazpíváme si. ZÁJMENA Co už známe Chválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Přídavná jména tvrdá smutný, pomalý, usměvavý, rychlý, zlobivý náladová,
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_05_Podstatná jména 4.ročník_Vzor moře Téma: Vzor moře CZ.1.07/1.4.00/
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17_PŘEDLOŽKY S, Z Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk Třída:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Najdi v říkance všechna zájmena ZÁJMENA Co už známe Leze žába do bezu, já tam za ní polezu,
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.2 Podstatná jména – vzory rodu ženského a skloňování Název sady:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník ZÁJMENA Co už známe Letní prázdniny, to je prostě senzace. Kdo je vymyslel, ten by měl.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ČÍSLOVKY DEVÍTINÁSOBNĚ KOLIKERÝ JEDNI TROJÍ TOLIK KOLIK NIC SEDMKRÁT.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM Co už známe Na houby Po dešti v lese, v doubí sbíráme zrána.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Název školy: ZŠ Kouřim, Okružní 435 Autor: Jana Ležalová Název materiálu:VY_32_Inovace _31 _Abeceda 1.část Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Český jazyk – 3.ročník, Spojky.
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
Lichoběžník Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Zájmena Bc. K. Matějková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk – Slovní druhy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
Název školy: Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny Autor:
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost POZNÁVÁME RODINU
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
SKUPINY BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
Slovesa.
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Procvičování podstatných jmen II.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název materiálu: Zájmena
Zájmena a jejich skloňování
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MNĚ? VÁM? SOBĚ? NAŠIMI?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Přídavná jména přivlastňovací.
VY_32_INOVACE_07_SLOVNÍ DRUHY_ZÁJMENA 2
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ JAZYK
Téma: Pravopis podstatných jmen II.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Božena Němcová Barunka Panklová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Zájmena - procvičování
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_2B35Čj5_ Zájmena
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen II.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_13_ABECEDA Mgr. Petra Kukuczková
Věta se skládá ze slov Název školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Zazpíváme si. ZÁJMENA Co už známe Chválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená dál vábí nás. Zájmena jsou slova, která zastupují podstatná a přídavná jména, nebo na ně ukazují. ____ (Zdeněk Svěrák) OSOBNÍ, UKAZOVACÍ A PŘIVLASTŇOVACÍ Máš závoj z oblaků bílých jak sníh. Hvězdo má, bárko zázraků na nebesích. ____ Najdi všechna zájmena

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková 1.Osobní – já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni, ony, ona,... ZÁJMENA Něco nového Druhy zájmen 2. Přivlastňovací – můj, tvůj, svůj, jeho, její, náš, váš, Ukazovací – ten, tenhle, onen, týž, tentýž, takový, sám, Tázací – kdo?, co?, jaký?, který?, čí?, Vztažná – připojují věty v souvětí: kdo, co, jaký, který, čí, jenž, Neurčitá – někdo, něco, některý, leckdo, kdosi, každý, všechen, Záporná – nikdo, nic, nijaký, ničí, žádný,...

Elektronické učební materiály – I. Stupeň Český jazyk – 5.ročník ZÁJMENA OSOBNÍ Procvičení Sestav podle obrázků krátké věty podle vzoru: Kůň se pase. On se pase.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Procvičení Doplň do vět správný tvar osobního zájmena ZÁJMENA OSOBNÍ Půjdeš se (já) k vodě? Seznámil jsem se s (ona). Mluvili jste o (on)? Nechte (my) klíče od domu. Půjdeme ven bez (ono). Přijdeme k (vy) rádi. Dnes k (oni) přijede babička. Koupím (ty) zmrzlinu. Viděli jsme (ona). Počkáme na (ty). Nechali jste (my) dlouho čekat. ŘEŠENÍ: Půjdeš se mnou k vodě? Seznámil jsem se s ní. Mluvili jste o něm? Nechte nám klíče od domu. Půjdeme ven bez něj. Přijdeme k vám rádi. Dnes k nim přijede babička. Koupím ti zmrzlinu. Viděli jsme ji. Počkáme na tebe. Nechali jste nás dlouho čekat.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Doplň podle vzoru: Procvičení ZÁJMENA PŘIVLASTŇOVACÍ já a můj míč on a ______ my a ______ vy a ______ ty a ______ ona a ______ ono a ______ oni a ______

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Vypiš pouze věty se zájmeny ukazovacími. Procvičení ZÁJMENA UKAZOVACÍ Malá Verunka nemůže chodit na hřiště sama. Co se vám nelíbí? Táž žena zde byla už včera. Tento chlapec lyžuje nejlépe. Koho se bojíš? Co je v té krabici? Pošlete nám zprávu. Je to jedno a totéž. Viděli jste našeho psa? On to s tebou myslí dobře. ŘEŠENÍ: Malá Verunka nemůže chodit na hřiště sama. Táž žena zde byla už včera. Tento chlapec lyžuje nejlépe. Co je v té krabici? Je to jedno a totéž.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník CLIL: MŮJ HRNEK TVOJE ČEPICE JEHO PŘÁNÍ JEJÍ ŠÁLA - MY CUP - YOUR CAP - HIS WISH - HER SCARF He and his girlfriend are waiting for us. On a jeho dívka na nás čekají.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Najdi v úryvku zájmena a urči jejich druh ZÁJMENA Úkol navíc Božena Němcová ráda vzpomínala na dobu, kdy jí ještě říkali Barunko a kdy žila v pohádkovém údolí. Těmi vzpomínkami později naplnila svou nejhezčí knihu – Babičku. To údolí se jmenovalo Ratibořické a domku, kde Barunka se svou rodinou žila, se říkalo Staré Bělidlo. Časem se k nim přistěhovala i babička, tu měla Barunka nejraději. (Zdeněk Adla) jí – osobní, těmi – ukazovací, svou – přivlastňovací, to – ukazovací, se – osobní, nim – osobní, tu – ukazovací

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Pou ž ité zdroje: Obrázky - klipart office Microsoft