Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Šlehané hmoty Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s příklady výrobků z těžkých šlehaných hmot. Prezentaci je možn é rozdělit do v í ce hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Šachovnicový řez, sachrové dorty a řezy, dezerty. Datum Datum vytvoření – Cukrářské technologie – výrobky z těžkých šlehaných hmot
Výrobky z těžkých šlehaných hmot
Sachrové dorty a řezy Řezy nebo dorty jsou celé potaženy cukrářskou kakaovou polevou. Na řezu jsou patrné dvě vrstvy malinového džemu, tři vrstvy korpusu a vrstva polevy. Chuť a vůně je výrazně kakaová, dopněná chutí džemu.
Sachrové dorty a řezy Dortová hmota sachrová Malinový džem CKP - ředěná
Šachovnicový řez Řezy jsou celé potažené cukrářskou kakaovou polevou. Na řezu jsou patrné dvě vrstvy korpusu a vrstva šachovnice (korpus a náplň) a vrstva polevy. Chuť a vůně je výrazně kakaová, doplněná chutí likérového máslového krému.
Šachovnicový řez Sachrový plát – 3 ks Máslový krém s likérovým výtažkem CKP - ředěná
Lázeňský dezert Je to výrobek trvanlivějšího charakteru. Má tvar hranolků, který je celý potažen v cukrářské kakaové polevě. Na řezu jsou patrné dvě vrstvy korpusu ze sachrové hmoty a vrstva pišingrové náplně. Chuť a vůně výrobku je výrazně čokoládová. Výrobky se balí do celofánových přířezů.
Lázeňský dezert Sachrová hmota – 2 pláty Pišingrová náplň CKP - ředěná
Ananasový dezert Výrobek z terstské hmoty, má tvar hranolků, potažených cukrářskou kakaovou polevou. Na povrchu je zdoben praženými hoblovanými mandlemi. Na řezu jsou patrné dvě vrstvy korpusu z terstské hmoty a jedna vrstva nahřívané (písčité) šlehané hmoty K/28. Korpusy jsou spojeny dvěma vrstvami ananasové náplně. Chuť a vůně je výrazně ananasová, doplněná chutí korpusu a kakaové polevy.
Ananasový dezert Terstská hmota – korpus Dortová hmota K/28 Ananasová náplň vlastní Pražené hoblované mandle CKP - ředěná
Kontrolní otázky Popište výrobu šachovnicového řezu Popište výrobu ananasového dezertu
Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN Obrázky - vlastní