29.9.2016 Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivana FIALOVÁ Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie 10. ledna 2013.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Podpůrná opatření prvního stupně
Občanské soudní řízení I.
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Úvodní setkání s poskytovateli sociálních služeb –
PSY 260 – Aplikovaná vývojová psychologie ROZVOD
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - PROSINEC 2010“
Rodina na prahu 3. tisíciletí
Děti na cestě z ústavů Zlata Brůžková, LUMOS
Úvod do trestního práva
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Děti odsouzených rodičů
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
ministr práce a sociálních věcí
Občanské soudní řízení II.
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Konkrétní návrh ochránce práv dítěte
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Terénní krizová služba
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Transkript prezentace:

Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského kraje, Městské ředitelství Brno, 4. odd. obecné kriminality por. Bc. Martin Hříb

spolupráce Policie ČR a OSPOD vždy, je-li protiprávnímu jednání přítomno dítě rok 2004 trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě § 215a trestního zákona, nyní § 199 trestního zákoníku týrání osoby žijící ve společném obydlí rok 2005 vznik spec. skupiny Policie ČR při MŘ Brno nutnost spolupráce OSPOD a Policie ČR – konflikty v rodinných či partnerských vztazích – předpoklad přítomnosti nezletilých

Počátky spolupráce: z.č. 283/1991 Sb. – § 47 odst. 3 upozornění (přítomnost nezletilých u domácího násilí, informovanost OSPODu) od r z.č. 273/2008 Sb. - § 15 upozornění (zpětná vazba) - žádost o zprávu (zejména při šetření trestných činů) - pouze informace o situaci (méně závažné věci, řešeno obvykle jako přestupky proti občanskému soužití)

Kazuistika: Manžele s téměř 20ti letým věkovým odstupem se dvěma syny 14 a 11 let, muž podezřelý z týrání manželky, byl policií vykázán. Městský soud vykázání prodloužil o měsíc, žena si zajistila pronájem bytu, kam chtěla poté s dětmi odejít. Aby zajistila hmotně rodinu, byla často mimo domov a zřejmě i z toho důvodu došlo k situaci, že v momentě, kdy se měl manžel vrátit do bytu a ona byla připravena odstěhovat se, synové odmítli odejít s ní. V obavě z dalšího soužití s manželem mu syny zanechala a byt opustila sama. Svoji roli sehrálo i to, že muž byl již 5 let v invalidním důchodu, býval se syny často doma, mohl se jim více věnovat. Rovněž věk a temperament synů měl vliv na situaci, mladší byl extrovertní, družný, chránil matku před otcem, starší uzavřenější, bez zájmů a kamarádů, pod silným vlivem otce, dle psychologického vyšetření naprogramován otcem vůči matce, konstatován syndrom zavrženého rodiče – matky. Mladší syn, tápající, nejistý v celé situaci, zmatený, přiklonil se na stranu bratra a otce a rovněž odmítl odejít s matkou. Vedena opakovaná jednání mezi Policií ČR a OSPOD, matka sama situaci více nebo důsledněji neřešila, nyní téměř bez kontaktu s dětmi. V současné době jak trestněprávní, tak občanskoprávní věc řešena Městským soudem.

Současná situace kontakt Policie ČR a OSPOD - písemné upozornění ( orgánů veřejné správy v rámci spolupráce na skutečnosti, které se dotýkají jejich činnosti - telefonicky (operativnější řešení) - osobně (problematické situace) - SVI (systém včasné intervence – datová zpráva příslušnému OSPOD) v rámci trestního řízení i přítomnost pracovníků OSPOD u výslechu nezletilých ( vyžaduje § 102 trestního řádu) osobní jednání policistů na jednotlivých prac. OSPOD (vlastní iniciativa)

Děkuji za pozornost por. Bc. Martin Hříb 4. odd. obecné kriminality PČR MŘ Brno tel