Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová VESMÍR = VELKÁ ČÍSLA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 8 – Mocniny s celočíselným exponentem – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák PYTHAGOROVA VĚTA – použití v praxi Zkrátíme si cestu a o kolik? Dosáhne.
Autor: Mgr. Radek Martinák Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika POČÍTÁME S DESETINNÝMI ČÍSLY (dělení) Přiřaď početní úlohy k početním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ ÚLOHY
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová DĚLENÍ.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová DĚLENÍII. PÍSEMNÉ DĚLENÍ DVOJCIFERNÝM DĚLITELEM
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana
POČÍTÁME S DESETINNÝMI ČÍSLY 58,326 …..zaokrouhli na desetiny
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_10 _Zaokrouhlování čísel do
Opakování na 3. písemnou práci
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
(2a2 – b) . (-5a) 3a . (4a + 5) (2x + 3y) . (5x – 4y)
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Opakování na 4. písemnou práci
Množiny bodů dané vlastnosti
Kritéria dělitelnosti
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Zaokrouhlování čísel nad
Poměr v základním tvaru.
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Astronomické jednotky délky
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Příprava na 1. čtvrtletní písemnou práci
Název školy: Soukromá základní škola Adélka, o.p.s.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Délka kružnice, obvod kruhu
Země ve vesmíru.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Matematika – přirozená čísla
Opakování 2. písemná práce
Užití mocnin a odmocnin ve slovních úlohách II.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová VESMÍR = VELKÁ ČÍSLA

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika CO UŽ VÍME PŘEČTI ČÍSLA A SEŘAĎ JE PODLE VELIKOSTI  ROZDĚLTE SE DO SKUPIN – KAŽDÁ SKUPINA ZAOKROUHLÍ ČÍSLA NA JINÝ ŘÁD ( = ).  VYMYSLETE OBLASTI, KDE BYSTE SE MOHLI SETKAT S TAK VELKÝMI ČÍSLY

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika NOVÁ LÁTKA MILION MILIARDA TISÍC MILIONŮ BILION BILIARDA TISÍC BILIONŮ TRILION TRILIARDA TISÍC TRILIONŮ KVADRILION KVADRILIARDA TICÍC KVADRILIONŮ Počítání s tak velkými čísly je velmi obtížné, proto se využívá tak zvaná MOCNINA = číslo vyjádřené pomocí součinu desítek 100 = = = = = = =

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika PROCVIČUJEME ZAPIŠTE ČÍSELNÉ INFORMACE ČÍSLEM Vědecká teorie předpokládá, že vesmír vznikl před třinácti miliardami a sedmi sty miliony let a před více než čtyřmi miliardami a šesti sty miliony let se v Galaxii začaly shlukovat částečky prachu a plynu – vznikal jakýsi obrovský prachoplynný mrak naše sluneční soustava. Tvoří ji osm planet obíhajících kolem Slunce po (skoro) kružnicích se středem ve Slunci. Slunce září přibližně čtyři a půl miliardy let a předpokládá se, že bude zářit cca dalších sedm miliard let. ___________________________________________________________________ __________________________________________________________________ ___________________________________________________________________

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika PROCVIČUJEME km DO PRVNÍHO SLOUPEČKU V TABULCE NAPIŠ NÁZVY PLANET SLUNEČNÍ SOUSTAVY (OD SLUNCE) DO DRUHÉHO SLOUPEČKUZAPIŠ ČÍSLA OD NEJMENŠÍHO K NEJVĚTŠÍMU 227,9 milionů 108,2 milionů 57,9 milionů 149,6 milionů 778,3 milionů milionů2 871 milionů milionů Jaká je vzdálenost mezi první a poslední planetou sluneční planety? ______________________________ ______________________________ TVOŘ SLOVNÍ ÚLOHY Z DAT V TABULCE

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika PROCVIČUJEME Poloměr naší planety Země je km. Jaký je průměr naší planety? Délka rovníku je asi km. Jak dlouho by ti trvalo obejít Zemi po rovníku, když půjdeš bez přestávek a průměrnou rychlostí 5 km za hodinu. Kdyby se vydal na cestu , který den bys došel k cíli? Země má jedinou přirozenou družici a tou je Měsíc. Měsíc je vzdálen od Země km. Jak dlouho by trvala „Vesmírnému automobilu“ cesta na měsíc, kdyby vyvinul rychlost 130 km za hodinu?

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Průměr naší planety Země je km. Jaký je poloměr naší planety? Diameter of the planet Earth is km. What is the radius of the planet? Na měsíci přistál první člověk 20.července Landed on the moon first person 20.th July of Vesmír je starý třináct miliard a sedm set milionů let. The universe is old and thirteen billion seven hundred million years. Sluneční soustava je stará čtyři miliardy a šest set milionů let. The solar system is old and four billion six hundred million years.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika PROCVIČUJEME DOMÁCÍ ÚKOL ZJISTĚTE INFORMACE O HMOTNOSTI PLANET VYTVOŘ NEJMÉNĚ 3 SLOVNÍ ÚLOHY S TĚMITO DATY SLOVNÍ ÚLOHY NAPIŠ TISKACÍM PÍSMEM NA FORMÁT A1 NA DRUHOU STRANU NAPIŠ ŘEŠENÍ (PŘÍKLAD A VÝSLEDEK)

Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika POUŽITÉ ZDROJE