Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Důvody zamítnutí návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Senátem (Zákon o zdravotních službách) Senátní tisk č. 183 (tisk.
Etická hlediska péče o staré občany
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Novinky ve zdravotnickém právu?
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Česká asociace adiktologů
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Poučení a souhlas pacienta
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Kvalita v českém zdravotnictví
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Práva a povinnosti mezi manželi
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
ETIKA Jana HOROVÁ.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Požadavky k zápočtu: Docházka – cvičení 90% Aktivní účast
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky

1. Pacient má právo na ohleduplnou zdravotnickou péči. Pacient má právo na ohleduplnou zdravotnickou péči.

2. Pacient má právo znát jméno lékaře Pacient má právo znát jméno lékaře

3. Pacient má právo získat od svého lékaře údaje potřebné k tomu, aby mohl před zahájením každého dalšího nového diagnostického či terapeutického postupu zasvěceně rozhodnou, zda s ním souhlasí. Pacient má právo získat od svého lékaře údaje potřebné k tomu, aby mohl před zahájením každého dalšího nového diagnostického či terapeutického postupu zasvěceně rozhodnou, zda s ním souhlasí.

4. Pacient má v rozsahu, který povoluje zákon, právo odmítnout léčbu. Pacient má v rozsahu, který povoluje zákon, právo odmítnout léčbu.

5. Právo na to aby byl v souvislosti s programem léčby brány maximální ohledy na jeho soukromí a stud. Právo na to aby byl v souvislosti s programem léčby brány maximální ohledy na jeho soukromí a stud.

6. Právo očekávat, že veškeré zprávy a záznamy týkající se jeho léčby, jsou považovány za důvěrné. Právo očekávat, že veškeré zprávy a záznamy týkající se jeho léčby, jsou považovány za důvěrné.

7. Má právo očekávat, že nemocnice musí podle svých možností přiměřeným způsobem vyhovět pacientovým žádostem o poskytování péče v míře odpovídající povaze onemocnění. Má právo očekávat, že nemocnice musí podle svých možností přiměřeným způsobem vyhovět pacientovým žádostem o poskytování péče v míře odpovídající povaze onemocnění.

8. Máme právo očekávat, že naše léčba bude vedena s přiměřenou kontinuitou. Máme právo očekávat, že naše léčba bude vedena s přiměřenou kontinuitou.

9. Písemný vědomý souhlas nemocného je podmínkou k zahájení ne terapeutického i terapeutického výkonu. Písemný vědomý souhlas nemocného je podmínkou k zahájení ne terapeutického i terapeutického výkonu.

10. Nemocný v závěru života má právo na citlivou péči všech zdravotníků, kteří musí respektovat jeho přání, pokud tato nejsou v rozporu s platnými zákony. Nemocný v závěru života má právo na citlivou péči všech zdravotníků, kteří musí respektovat jeho přání, pokud tato nejsou v rozporu s platnými zákony.

11. Pacient má právo a povinnost znát a řídit se platným řádem zdravotnické instituce, kde se léčí (tzv. nemocniční řád). Pacient má právo a povinnost znát a řídit se platným řádem zdravotnické instituce, kde se léčí (tzv. nemocniční řád).

Práva hospitalizovaných dětí

1. Děti mají být do nemocnice přijímány tehdy, pokud péče kterou vyžadují, nemůže být stejně dobře poskytnuta : v domácím ošetřování nebo při ambulantním docházení.

2. Děti v nemocnici mají právo na neustálý kontakt se svými rodiči a sourozenci. Děti v nemocnici mají právo na neustálý kontakt se svými rodiči a sourozenci.

3. Děti nebo jejich rodiče mají právo na informace v takové podobě, jaká odpovídá jejich věku a chování. Děti nebo jejich rodiče mají právo na informace v takové podobě, jaká odpovídá jejich věku a chování.

4. Děti nebo jejich rodiče mají právo poučeně se podílet na veškerém rozhodování ohledně zdravotní péče, která je jim poskytována.

5. S dětmi se musí zacházet s taktem. S dětmi se musí zacházet s taktem.

6. Děti mají možnost nosit své vlastní oblečení a hračky. Děti mají možnost nosit své vlastní oblečení a hračky.

7. O děti má být pečováno společně s jinými dětmi téže věkově skupiny. O děti má být pečováno společně s jinými dětmi téže věkově skupiny.

8. Děti mají být v prostředí, které je zařízeno a vybaveno tak, aby odpovídalo jejich vývojovým potřebám a požadavkům. Děti mají být v prostředí, které je zařízeno a vybaveno tak, aby odpovídalo jejich vývojovým potřebám a požadavkům.

9. Děti mají mít plnou příležitost ke hře, odpočinku a vzdělání, přizpůsobenou: Děti mají mít plnou příležitost ke hře, odpočinku a vzdělání, přizpůsobenou: VĚKU VĚKU ZDRAVOTNÍMU STAVU ZDRAVOTNÍMU STAVU

Zdroje pacienty/prava-hospitalizovaneho-ditete pacienty/prava-hospitalizovaneho-ditete pacienty/prava-hospitalizovaneho-ditete pacienty/prava-hospitalizovaneho-ditete

Projekt zpracovala a prezentovala: Projekt zpracovala a prezentovala: Tereza Hemerková Tereza Hemerková Petra Nepovímová Petra Nepovímová Martina Žouželková Martina Žouželková Veronika Víšková Veronika Víšková