Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

AZ-Kvíz Listnaté dřeviny
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Stromy.
Bukovité a Břízovité.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
KRYTOSEMENNÉ DVOUDĚLOŽNÉ.
Krytosemenné rostliny
Vrbovité ( Salicaceae )
Listy, květy a plody rostlin
BUKOVITÉ - Fabaceae Stromy s jednoduchými listy – celistvými nebo laločnatými Většinou mohutné, dlouhověké Květy jednopohlavní – jednodomé rostliny Plod.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
Čeleď: Vrbovité (Salicaceae)
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bukovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
BŘÍZOVITÉ - Betulaceae
LÍSKOVITÉ - Corylaceae
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Břízovité (Betulaceae)
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Petříková- text,úprava,obrázky:3 Dlouhá-text,obrázky:3
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HMYZ – STRATEGIE PŘEŽITÍ a OCHRANA PROTI ŠKODLIVÉMU HMYZU.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 26 Autor: Ošlejšková.
Čeledi: liliovité a amarylkovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.
Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Čeledi: lilkovité a bobovité
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Čeleď Arekovité Štěpánková Tereza Votrubová Karolína Maršál Jakub.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Přírodopis ROZSIVKY.
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
LICHOKOPYTNÍCI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04-49 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PAVOUKOVCI 1.
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Přírodopis ROZSIVKY.
KYTOVCI.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_06_Listnaté stromy
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 29 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 7. třída Datum ověření:

Klíčová slova: Větrosnubné rostliny, alergie, nažka, jehnědy, bříza, habr, olše, líska, jednodomé rostliny, dvoudomé rostliny, dub, buk, kaštanovník, vrba, topol. Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2. Zodpovězte otázky. 3. Odpovědi si zkontrolujte.

Čeleď: břízovité

- Větrosnubné dřeviny. - Drobné květy tvoří jehnědy. - Plod: nažka, oříšek. Rozšiřuje je vítr, voda, hlodavci. - Hospodářsky významné – dřevo, oříšky. - Způsobují pylové alergie. Charakteristické znaky:

Zástupci: Bříza bělokoráHabr obecný

Další zástupci: Olše lepkaváOlše šedá

Líska obecnáLíska turecká

Čeleď: bukovité

 Jednodomé dřeviny. Větrosnubné květy tvoří jehnědy. Opylovány větrem. Plod: nažka, oříšek. Obalen číškou. Rozšiřují ptáci, savci. Hospodářsky významné rostliny – tvrdé dřevo, korek, potravina. Charakteristické znaky:

Zástupci: Dub letníDub zimní

Nejvíce se pěstuje ve středomoří a severní Africe. Nejvíce ve Španělsku a Portugalsku. Z kůry se vyrábí korek – izolace, podlahová krytina, těsnění lahví. Dřevo je tvrdé – nábytek, dřevěné uhlí. Dub korkový

Buk lesníKaštanovník setý

Čeleď: vrbovité

- Dvoudomé dřeviny. - Jednopohlavné květy tvoří květenství jehnědy. - Opylovány hmyzem nebo větrem. - Plod: tobolka, bobule, peckovice. Rozšiřují ptáci, savci, vítr. - Některé druhy se snadno množí nepohlavně. - Hospodářsky významné – dřevo, okrasné rostliny, kyselina salicylová (snižování teploty). - Některé druhy způsobují alergie. Charakteristické znaky:

Zástupci: Vrba bíláVrba křehká

Topol vlašskýTopol černý

Topol osikaTopol bílý

Otázky: 1. Které 2 rody patří do čeledi bukovité? 2. Dřevo ze kterých stromů patří mezi nejtvrdší? 3. Které 2 rody dřevin jsou typické tím, že rostou u vod? 4. Které stromy působí v přírodě jako větrolamy? 5. Květům které dřeviny se říká „kočičky“? Čím jsou pro přírodu důležité? 6. Když potřebuji rozdělat oheň a nemám papír, pomůže mi kůra jednoho stromu. Kterého? 7. Lískové oříšky si mohu natrhat na dvou druzích lísky. Jak se jmenují? 8. Vysvětlete pojem „větrosnubné“ rostliny. 9. Ze které části které dřeviny pochází korek? 10. Na kterém stromě rostou jedlé kaštany?

Odpovědi: 1. Rody dub a buk. 2. Z dubu a buku. 3. U vod rostou vrby a olše. 4. Jako větrolamy fungují topoly vlašské a černý. 5. Kočičky jsou květy vrb. V přírodě jsou zdrojem potravy pro včely po zimě. 6. Břízy. 7. Líska obecná a líska turecká. 8. Rostliny opylované větrem. 9. Z kůry dubu korkového. 10. Jsou to plody kaštanovníku setého.

ity_ jpg/258px-Betula_Pendula_at_Stockholm_University_ jpg Corylus_avellana.jpg ity_ jpg/258px-Betula_Pendula_at_Stockholm_University_ jpg Corylus_avellana.jpg Gamble_oak_leaves.jpg Gamble_oak_leaves.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Gamble_oak_le aves.jpg/250px- Gamble_oak_leaves.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Gamble_oak_le aves.jpg/250px-Gamble_oak_leaves.jpghttp:// tabor.cz/gymta/ChranenaUzemiCR/Taborsko/OstrovMarketa/img/DubLetni4.jpg Zdroje:

Další zdroje: Gamble_oak_leaves.jpg Illustration_Fagus_sylvatica0.jpg Ch%C3%A2taignier_120807_1.jpg Illustration_Salix_alba0.jpg Jurčák, J.; Froněk, J. Přírodopis 7, 1st ed.; Prodos: Liberec, %29.jpg Illustration_Populus_tremula0.jpg KorkeichePortugal1994.jpg PopulusAblaPyramidalis.jpg Gamble_oak_leaves.jpg Illustration_Fagus_sylvatica0.jpg Ch%C3%A2taignier_120807_1.jpg Illustration_Salix_alba0.jpg 282%29.jpg Illustration_Populus_tremula0.jpg KorkeichePortugal1994.jpg PopulusAblaPyramidalis.jpg