Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org"— Transkript prezentace:

1 DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org
BŘEHOVÁ ZELEŇ DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org

2 OLŠE LEPKAVÁ Květy jednopohlavné: samčí a samičí jehnědy (převislé; opylování větrem = větrosnubné)* Oba typy květů rostou na jednom stromu (rostlina jednodomá). Jejich pylová zrna volně létají ve vzduchu a znepříjemňují život alergikům.

3 VRBA JÍVA Květy jednopohlavné: samčí a samičí jehnědy (vzpřímené; opylování hmyzem = hmyzosnubné)* Každý typ květu roste na jiném stromě (rostlina dvoudomá). Jejich pyl je těžký a lepkavý, z rostliny na rostlinu se přenáší hmyzem. Takový pyl ve vzduchu nelétá a alergie na tyto tzv. hmyzosnubné rostliny je vzácná. 

4 TOPOL ČERNÝ, T. OSIKA Květy jednopohlavné: samčí a samičí jehnědy (převislé; opylování větrem) Každý typ květu roste na jiném stromě (rostlina dvoudomá).

5 JASAN ZTEPILÝ Květy jednopohlavné nebo oboupohlavné!
Každý typ květu roste na jiném stromě (rostlina dvoudomá). Oba typy květu rostou na stejném stromě (rostlina mnohomanželná). Plod = křídlatá nažka

6 Broumovský jasan 300 let starý jasan ztepilý
památný strom u Broumova (okres Tachov, nachází se zde silniční hraniční přechod do Německa) chráněn od roku jako krajinná dominanta měřený obvod stromu 540 cm výška stromu 32 m (měření z roku 2000) Stanislav Ertl (cs.wikipedia)


Stáhnout ppt "DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org"

Podobné prezentace


Reklamy Google