Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BiO Kategorie C,D 2014/15.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BiO Kategorie C,D 2014/15."— Transkript prezentace:

1 BiO Kategorie C,D 2014/15

2 ŽIVOT STROMU Srovnání rostlin nahosemenných a krytosemenných (jednoděložných a dvouděložných) – hlavní znaky − charakteristika Dřeviny a byliny – rozdíly Strom (arbor) je růstová forma vyšších rostlin. Prýt (nadzemní část) stromu se skládá ze zdřevnatělé nevětvené spodní části - kmene, který se v určité výšce nad zemí dělí na jednotlivé větve (na rozdíl od keře, kde k větvení dochází již u země, nebo těsně nad zemí). Horní část stromu, kde dochází k větvení, se nazývá koruna.

3 POPÍNAVÉ DŘEVNATÉ LIANY
Dělení dřevin DŘEVINY STROMY KEŘE KEŘÍKY POLOKEŘE POPÍNAVÉ DŘEVNATÉ LIANY

4 Srovnání nahosemenných a krytosemenných
Vajíčka jsou volná na plodolistu Oplození - jen jedna samičí gameta, druhá ZANIKÁ Semena jsou NAHÁ Dřevo má tracheidy (cévice) = vedou vodu k místu spotřeby) Vývojově starší Vajíčka jsou ukrytá v semeníku DVĚ SAMČÍ GAMETY (dvojí oplození) Semena jsou v plodech Dřevo je tvořeno trachejemi (cévy) = vedou vodu Vývojově mladší

5 Další dělení… Podle dalších kritérií se dřeviny rozlišují:
na jehličnaté a listnaté, na opadavé a neopadavé (vždyzelené), podle původu, podle užitkovosti atd.

6 Dendrologie je nauka o dřevinách, tedy o stromech a keřích (z řeckého dendron –strom, logos – slovo, nauka). Arboretum je sbírka živých dřevin (našich i cizokrajných), které jsou často uspořádány parkovým způsobem.

7 Vývoj… Koncem prvohor (před více než 300 mil. lety) tvořily některé dřevité stromovité kapraďorosty společně s primitivními nahosemennými rostlinami, tedy i s prvními jehličnany, rozsáhlé porosty. Zuhelnatěním jejich zbytků se vytvořily dnešní černouhelné pánve. Největšího rozvoje dosáhly jehličnany až ve druhohorách a na rozdíl od dalších nahosemenných rostlin (cykasů, jinanů) tvoří dodnes souvislé lesy. Listnáče jako krytosemenné rostliny se na Zemi objevily až v době dinosaurů (druhohory – křída – zhruba před 140 mil. lety).

8 Stavba květů listnáčů a šištic jehličnanů
Samčí šištice Samičí šištice

9

10 Stavba květu

11 Květ - květenství

12 Květy jednopohlavné a oboupohlavné − samosprašnost a cizosprašnost

13 Ořešák vlašský

14 Líska obecná

15 Oboupohlavné květy

16 Jednodomé a dvoudomé dřeviny
je rostlina s jednopohlavnými květy, u které samčí i samičí květy vyrůstají na jednom jedinci (líska) je rostlina s jednopohlavnými květy, u které samčí a samičí květy vyrůstají na různých jedincích. K tomu, aby došlo k opylení a tvorbě semen a plodů, je proto třeba u dvoudomých rostlin vzájemná blízkost samčí i samičí rostliny téhož druhu. Dvoudomými rostlinami jsou např. vrba (Salix), chmel (Humulus), jmelí (Viscum), konopí (Cannabis)

17 Opylení, oplození Opylení = přenos pylového zrna na bliznu
Oplození = splynutí vaječné buňky (samičí buňka) s buňkou spermatickou (samčí buňka – pylové zrno)

18 OPYLENÍ OPYLOVAČEM VĚTREM VODOU HMYZ JINÝ ŽIVOČICH
rostliny hmyzosnubné. Ve střední Evropě je to asi 80% všech rostlin (např. ovocné dřeviny jako jabloň, hrušeň, bluma, švestka, třešeň, angrešt, malina, ostružina, řepka olejka, jetel, okurka, dýně, mrkev, trnka, hloh bílý a luční porosty) JINÝ ŽIVOČICH VĚTREM rostliny větrosnubné. Ve střední Evropě je to asi 20% všech rostlin (např. všechny druhy obilovin jako pšenice, ječmen, žito, oves, líska, ořešák vlašský, kukuřice) VODOU Není nutná ochrana před vyschnutím, proto u mnohých hydrogamních rostlin chybí exina (vnější vrstva) u pylového zrna. Příkladem rostliny opylované vodou je třeba řečanka (Najas), Posidonia, růžkatec (Ceratophyllum) nebo některé druhy rodu hvězdoš (Callitriche).

19 PYL Pyl (pylové zrno) vzniká v prašnících tyčinek. Zralá pylová zrna jsou krytá dvěma obaly. Vnější obal (exina) je silnější, odolný, nerozpustný ve vodě a někdy má na povrchu různé hrboly, háčky a výrůstky. V exině jsou klíční otvory (póry), kterými při klíčení pylu vyrůstá pylová láčka, která obsahuje samčí pohlavní buňky. Vnitřní obal (intina) je tenčí.

20 Oplození

21 oplození

22 Plody PLODY Dužnaté Peckovice Malvice Bobule Suché Poltivé Pukavé
Nepukavé

23

24 Semeno Osemení Endosperm Děložní lístky hypokotyl Borovice lesní

25 semenáček Javor mleč Buk lesní
Strana 7 – prostudovat a naučit se jak vypadají semenáčky Borovice lesní

26 Klíčení EPIGEICKÉ KLÍČENÍ HYPOGEICKÉ KLÍČENÍ

27

28

29


Stáhnout ppt "BiO Kategorie C,D 2014/15."

Podobné prezentace


Reklamy Google