Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací IPN „Metodika“ Jitka Moravcová Česká konference rektorů Praha,
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Zásady institucionálního hodnocení VaV připravovaného v rámci Ipn Metodika (Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI) Daniel Münich garant klíčové.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Jitka Moravcová RVŠ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1 Efektivní systém hodnocení.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
1 Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v roce 2006 Jakub Fischer.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
SIGMA společná iniciativa OECD a EU. Co je SIGMA program podpory v rámci IPA a ENPI podpora a posílení systému řízení v rámci veřejné správy podpora socio-ekonomického.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Informace o koncepci připravovaného hodnocení VaV a o projektu Ipn Metodika Efektivní systém hodnocení a financování VVI Daniel Münich garant klíčové aktivity.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
IPN projekt MŠMT „Metodika“ Jitka Moravcová RVVI Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
79. Zasedání KHV Jiří Málek.
Výroční konference OP PIK
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,

Cíl projektu  vytvořit atraktivní prostředí pro působení pracovníků ve VaVaI  navrhnout efektivní systémový rámec podpory VaVaI  zvýšit účinnost veřejné podpory  modifikovat strategické dokumenty Klíčovým nástrojem je mezinárodní audit systému VaVaI v ČR

Proč právě tento projekt  nízký počet pracovníků ve VaVaI

Proč právě tento projekt  nízké finanční ohodnocení vědeckých pracovníků

Proč právě tento projekt  nízká prestiž „vědecké práce  odchod kvalitních výzkumných pracovníků do zahraničí  mladí výzkumní pracovníci se nevracejí ze zahraničí  zvýšení kvality vědecké práce  zvýšení efektivity vynakládaných veřejných prostředků

Mezinárodní audit  , podepsána smlouva MŠMT s mezinárodním konzorciem vedeným britskou firmou Technopolis, cena zakázky ,- Kč bez DPH, zahájení  CHEPS, Univerzita v Twentu, Holandsko (výzkum VŠ)  CWTS, Univerzita v Leidenu, Holandsko (bibliometrie)  Univerzita v Manchesteru, Velká Británie (inovace)  Joanneum Research Institute, Rakousko (inovace)  Peritus, Slovensko (duševní vlastnictví)  národní podpora: Technologické centrum VA ČR

Mezinárodní audit  , podepsána smlouva MŠMT s mezinárodním konzorciem vedeným britskou firmou Technopolis, cena zakázky ,- Kč bez DPH, zahájení  1. průběžná zpráva, září 2010 (31 stran, 278 stran příloh), metodika hodnocení výsledků VaV  2. průběžná zpráva, duben 2011 (48 stran, 693 stran příloh), řízení systému VaVaI, hodnocení veřejných výdajů, hodnocení týmů a poskytovatelů, IPR, lidské zdroje  závěrečná zpráva (850 stran, synthetická zpráva 70 stran), říjen 2011, shrnuje všechny aspekty VaVaI, kritické komentáře, dává doporučení

Mezinárodní audit  hodnocení veřejných výdajů a jejich efektivity  hodnocení státní správy  hodnocení úrovně výzkumných organizací  lidské zdroje  vztah mezi průmyslovou a akademickou sférou  mezinárodní spolupráce  ochrana autorských práv a duševního vlastnictví

Mezinárodní audit Pozitivní hodnocení  vzrůstající mezinárodní viditelnost vědeckých výsledků  vzrůstající počet a kvalita vědeckých publikací  vzrůstající mezinárodní a národní spolupráce mezi vědeckými týmy  důvodem může být vyšší finanční podpora z veřejných prostředků (až do období ekonomické krize) zavedení Metodiky hodnocení výsledků VaV, která ukázala na důležitost vztahu výsledek-podpora z veřejných prostředků

Mezinárodní audit Negativní zjištění a doporučení  přes veškeré úspěchy a správný nastoupený směr jsme ve výkonech VaVaI pod evropským průměrem,  Reformou zamýšleného poměru účelové vs institucionální financování VO už bylo dosaženo a není vhodné tento poměr dále zvyšovat ve prospěch účelového financování,  institucionální podpora institucí terciárního vzdělávání je v porovnání s mezinárodním standardem nízká (60 % v ČR, 95% v Německu, 90% v Rakousku, 80% v Holandsku, 75% ve Švýcarsku),  extrémně nízký podíl průmyslové sféry na financování VaV vysokých škol (0,7% celkové podpory na VaV, tj. desetkrát méně než v rámci EU-27)

Mezinárodní audit Negativní zjištění  zdůraznění negativ Metodiky, z jejichž velmi přesvědčivého výčtu přímo vyplývá její nefunkčnost a dobře míněný cíl se tak zcela míjí účinkem  zcela nevhodné je mechanické přepočítávání „bodů“ na institucionální podporu a měnit výši podpory každoročně  ČR jde obráceným způsobem: centralizuje a odosobňuje rozhodnutí, která se jinde činí decentralizovaně v důvěryhodném partnerství všech aktérů  Rada pro VaVaI by měla koordinovat a budovat konsensus ohledně obecných strategií a neměla by provádět mikromanagement.  nízké společenské povědomí o hodnocení

Mezinárodní audit Doporučení  zvýšit podporu na VaVaI ze státního rozpočtu během několika let alespoň na úroveň evropského průměru EU-27 2 % ČR 1,53 %

Mezinárodní audit Doporučení  stabilizovat systém financování snížením poměru účelové podpory vůči institucionální alespoň na hodnotu 1 : 1, avšak v nutné kombinaci s hodnocením institucí s periodou pěti a více let  nahradit Metodiku informovaným peer review v kombinaci s výkonnostními kontrakty využívajícími víceoborovou metodiku hodnocení a zavést „normální“ evaluační praxi obvyklou jinde v Evropě  transformovat Radu pro VaVaI v orgán jehož role je strategická a koncepční  provádět reformní kroky postupně

Implementace  návrh nového IPN projektu MŠMT Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací  leden 2012, počátek řešení  těsná spolupráce s Radou VaVaI a s KHV (Dlouhodobé principy hodnocení)  víceoborová metodika hodnocení výsledků  hodnocení VO a poskytovatelů  institucionální financování  ověřovací studie malá a velká  studie proveditelnosti vzniku nezávislé hodnotící instituce  výchova odborníků