Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.
Advertisements

Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SOFTWARE IV Viry.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
Počítačový virus. označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. Pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů.
Security Summit sál SŠZP Klatovy hlavní přednášející: Karel Rejthar Microsoft Certified Profesional ostatní přednášející: Michal Weber SŠZP.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Virová infiltrace 3 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:První kroky ve Wordu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
Práce se souborem Šablona 32 VY_32_INOVACE_3_2_MS Word - práce se souborem.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT. 2 Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Inf Antivirový program a spam. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Způsoby připojení k internetu
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Zahájení a průběh správního řízení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Vytvořil: Robert Döring
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Počítačové viry Matěj Navrátil
Software počítače – opakování
Práce s PC P1.B Vránek Michal.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oblasti využití výpočetní techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby zápisu algoritmů
Tvorba WEBOVÝCH stránek – úvod do HTML
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Bezpečnost práce s počítačem
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
Software počítače 1 - opakování
Inf Ovládání operačního systému
Databáze MS ACCESS 2010.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Soubor, adresář, stromová struktura
Paměti počítače, rozdělení
Název: Pozvánka DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_17
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Paměti typu ROM.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy
Počítačové klávesnice
Opakování učiva pro 9. ročník
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tématický celek: Základy práce s PC
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Informatika pro ekonomy přednáška 8
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32

Počítačový vir speciální program, který je schopen se bez vědomí uživatele množit a provádět nepříjemné a nežádoucí operace (způsobovat nefunkčnost programů, mást uživatele, případně mazat data, nebo celé disky).

Historie virů sahá do 80. let 1983 – F.Cohen – sestrojil první samomnožící program (neškodný) 1986 – bratři B. a A. Alvi naprogramovali první škodlivý vir s názvem Brain

Šíření virů Mezi podmínky šíření patří operační systém a příhodné napadnutelné objekty: Spustitelné soubory (programy) - soubory s příponami EXE, COM, SYS Dokumenty – MAKROVIRY Elektronická pošta – samospustitelné přílohy ů Systémové oblasti

Typy virů Souborové viry Bootviry Multipartitní viry Makroviry

Souborové viry napadají pouze soubory projevují se nejrůznějším způsobem : přepisující link vir („přilepování“) doprovodný – zkopíruje napadený soubor, má příponu COM a k tomu se vir připojí vir přímé akce – po destrukční akci končí rezidentní – v paměti a napadá soubory, s kterými se právě pracuje

Bootviry mají spojitost se zaváděním systému napadají boot sektor disku či diskety při zavádění systému se aktivují a přebírá kontrolu nad funkcemi systému vir se šíří pomocí disket

Multipartitní viry kombinace dvou předchozích typů napadají jak soubory tak boot sektor disků či disket

Makroviry vir je přenášen a uložen v dokumentu ovládne program i šablony při určitých operacích dochází k destrukčním účinkům (vymazání dokumentu)

Projevování virů Obtěžující : výpisy nesmyslných hlášení na obrazovku záměna kláves na klávesnici přesměrování připojení internetu ap. Destrukční : likvidace dat (mazání) zaměňování dat

Antivirové programy umožňují nejen vir najít, ale i napadený soubor vyléčit, popřípadě smazat pracují na principu specifické vyhledávací frekvenci, kterou má každý vir jiný druhým principem je kontrola integrity – hlídání změn v systému, discích

Antivirové programy v současné době se vyskytuje velké množství antivirových programů a jejich aktualizací : Norton AVG AVAST Kaspersky NOD32

Boj s viry neznámé diskety a stažené data z internetu ověřit antivirem pravidelné zálohování dat používání antivirů, stahování aktualizací obezřetnost na změny a neobvyklost chování počítače mazání podezřelé, nevyžádané ové pošty

Použitá literatura a zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Vyd. 2. Bedihošť : Computer Media, s. ISBN