Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:První kroky ve Wordu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:První kroky ve Wordu."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:První kroky ve Wordu (EUPŠInf4), Inf 8.r Zpracoval:Mgr. Bouška Martin

2 První kroky ve Wordu Anotace: Cílem prezentace je seznámit žáky s funkcí jednotlivých částí klávesnice a naučit je psát základní a speciální znaky DUM vytvořen 9.9. 2011

3 Prostřednictvím klávesnice komunikujeme s počítačem. Klávesnici rozdělujeme na alfanumerickou část, numerickou část, funkční klávesy a klávesy pro řízení pohybu kurzoru.

4 Význam důležitých kláves [2] KlávesaVýznam klávesy EnterPotvrdí operaci. Odešle zadaná data do počítače. Přechod na další odstavec v textu. Kurzorové šipky Přesunou kurzor v naznačeném směru.Pohybují po položkách v nabídkách, kurzorem v textové editoru… InsertPřepíná mezi režimem vkládání a přepisování. Klávesa je aktivní v textovém režimu. DeleteSmaže znak vpravo od kurzoru. HomeNastaví kurzor na začátek řádku. EndNastaví kurzor na konec řádku. Page UpPřesun o jednu obrazovku nahoru. Page downPřesun o jednu obrazovku dolů. BackpaceSmaže znak vlevo od kurzoru.

5 KlávesaVýznam klávesy EscZruší právě prováděnou akci. Přejde o nabídku zpět ShiftSe používá vždy s nějakou další klávesou. Umožňuje psaní velkých písmen CtrlSe používá v kombinaci s další klávesou. Spolu s jinou klávesou slouží k provedení konkrétní akce.(Ctrl+O otevření souboru) AltPodobně jako Ctrl se Alt používá v kombinaci s další klávesou. TabV textovém režimu posune kurzor doprava na nejbližší tabulátorovou pozici. Caps lockTrvale aktivuje psaní velkých písmen. Num lockAktivuje nebo deaktivuje numerickou klávesnici. Print screenUmístí kopii obrazovky do paměti (schránky). V DOSu vytiskne kopii obrazovky. Scroll lockTuto klávesu většina programů nevyužívá. pauseMůže pozastavit běh programu. F1-F12Tyto klávesy mají předdefinovanou funkci v konkrétním programu. Např F1je nápověda k programu. Ctrl+alt+delKombinace kláves, která provede restart počítače.

6 Psaní na klávesnici Psaní velkých písmen - většina velkých písmen se píše pomocí klávesy Shift. Zmáčknutím Shift a současně jiné klávesy napíšeme velké písmeno. Například stisknutím shift+A napíšeme velké A. Použitím Shift a kláves z horní řady, se budou vypisovat číslice nebo speciální znaky (°1234567890%ˇ) Další možností je použít klávesy Caps Lock. Touto klávesou přepneme klávesnici na psaní velkých písmen. Na konci psaní velkých písmen musíme Caps lock zase vypnout. Pomocí Caps Lock lze psát velká písmena s háčky a čárkami (ĚŠČŘŽÝÁÍÉÚŮ) pomocí kláves z horní řady.

7 Psaní ď,ť,ň,Ď,Ť,Ň Tato písmena přímo na klávesnici nejsou. Postup při psaní ď,ť,ň 1. Nejprve napíšeme háček ´ stiskneme klávesu Shift a spolu s ní háček (vlevo od klávesy Backpace). Počítač v tuto chvíli nic nezobrazí, čeká na písmenko, ke kterému háček přiřadí. 2. pustíme všechny klávesy a napíšeme písmenko t. Počítač napíše ť Postup při psaní Ď,Ť,Ň 1. Nejprve napíšeme háček ´ stiskneme klávesu Shift a spolu s ní háček (vlevo od klávesy Backpace). Počítač v tuto chvíli nic nezobrazí, čeká na písmenko, ke kterému háček přiřadí. 2. držíme stisknutou klávesu Shift a zároveň stiskneme klávesu t. Počítač napíše Ť.

8 Zvláštní znaky !? „“()_%/ píšeme stisknutím klávesy Shift a příslušné klávesy na klávesnici. další znaky které na klávesnicí nejsou napíšeme stiskem klávesy Alt a čísla. Například: # levý ALT + 35 $ levý ALT + 36 & levý ALT + 38 < levý ALT + 60 > levý ALT + 62 @ levý ALT + 64

9 Použité zdroje http://owebu.bloger.cz/Hardware-a-mobily/Jak-funguje-klavesnice http://www.radirna.cz/klavesnice/klavesove-zkratky-pro-specialni-znaky.html [1] Petr Navrátil, S počítačem na základní škole, Computer Media 2000, ISBN: 80-902815-0-8 Obrázky jsou upravené kopie obrazovky při práci s programem Word.Obrázky jsou upravené kopie obrazovky při práci s programem Word.


Stáhnout ppt "Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:První kroky ve Wordu."

Podobné prezentace


Reklamy Google