VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Karolína Lukešová
ZÁKLADNÍ ŽIVINY
Bílkoviny Ve všech buňkách živých organismů, slouží jako materiál na výstavbu tělesných tkání. Dodávají energii. Dělíme je: A) živočišné – obsažené v mase, mléce, vejcích B) rostlinné – obsažené v luštěninách, obilovinách
Tuky bohatý zdroj energie, ochranou pro vnitřní orgány Dělíme je: A) nasycené – obsaženy v živočišných tucích, při nadbytku poškozují zdraví, obsahují cholesterol B) nenasycené – obsaženy v rostlinných potravinách a v rybách, neobsahují cholesterol a snižují hladinu cholesterolu v krvi
Sacharidy Nejdůležitější zdroj energie Dělíme je: A) Jednoduché – dávají příjemnou sladkou chuť B) složitější – důležité škroby (brambory, obiloviny, luštěniny), měly by v naší stravě převládat Vláknina – sacharid, chrání střeva před působením rakovinových látek, podporuje trávení
Minerální látky Plní v organismu řadu významných funkcí A) vápník a fosfor – stavební látky pro tvorbu kostí a zubů (mléčné výrobky a ryby) B) sodík – má vliv na trávení a krevní tlak (celozrnné pečivo, sůl) C) hořčík – působí protizánětlivě a podporuje činnost srdce (ryby, ořechy, banán, zelenina)
Vitamíny Patří mezi ochranné látky, organismus je nedovede vytvořit, musí je přijímat stravou Nejvhodnější je pestrá strava – zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky
Použité zdroje Marádová, E.: Rodinná výchova. Zdravý životní styl 1. Nakladatelství Fortuna. Praha 1999.
Anotace Datum vytvoření: Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: sedmý Anotace: po ověření budou žáci znát základní informace o živinách, kde je najdou a jejich funkce v organismu.