Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Postup měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
01 Úvodní pojmy Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno.
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Teplota a její měření.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Měření fyzikálních veličin
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013
Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/2 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
VY_32_INOVACE_ Snímače zrychlení
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
Elektrické měřící přístroje
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Teplota – souhrnná cvičení I.
VY _52_INOVACE_A_12_Teplota
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ srpna 2013

2 Úvod do fyzikálního měření Laboratorní cvičení bude až na výjimky prováděno ve školní laboratoři. Při každém fyzikálním měření je tedy třeba dodržovat laboratorní řád. Ten je umístěn na zdi vedle vstupních dveří do učebny. 2

3 Úvod do fyzikálního měření Cíl měření: stanovit hodnotu měřené veličiny Cesta, která k tomuto cíli vede je tzv. metoda měření. Ta je založena na principu měření. 3 Měřená veličinaPrincip měření Teplota měřená kapalinovým teploměrem Teplotní roztažnost kapalin Síla měřená siloměremPružná deformace pevných těles Elektrický proud měřený ampérmetrem Elektromagnetická indukce

4 Volba metody měření Volba metody měření závisí na povaze měřené veličiny a též na tom, jaká měřidla použijeme. Např. délku můžeme měřit metrem (optické měření), digitálním čidlem polohy (ultrazvukový signál vyslaný čidlem se odrazí od konce tělesa a zachytí čidlem), infračerveným čidlem, pomocí měření času a rychlosti tělesa (dráha, kterou urazí), atp. 4

5 Rozdělení metod měření Metody měření lze pomocí různých hledisek dělit na skupiny. Můžeme tak mít metody přímé absolutní přímé relativní nepřímé absolutní nepřímé relativní 5 Podle stylu měřeníPodle výsledku měření Přímé metodyAbsolutní metody Nepřímé metodyRelativní metody

6 Přímé metody Přímé metody měření jsou takové, při kterých se fyzikální veličina měří přímo odečtením na stupnici nějakého měřidla. Př. Elektrický proud ampérmetrem, hmotnost na digitální váze, délka na posuvném měřidle, atp. Vymyslete ještě alespoň dvě fyzikální veličiny měřené přímou metodou. 6 Obr. 1

7 Nepřímé metody 7

8 Absolutní metody Absolutní metody měření jsou takové, které poskytují hodnotu fyzikální veličiny přímo v příslušných jednotkách. Př. Teplota teploměrem ve stupních celsia, délka na pravítku v milimetrech, atp. Je možné tutéž veličinu měřit dvakrát absolutní metodou a získat hodnoty s různými jednotkami? 8

9 Relativní metody Relativní metody měření jsou takové, při které spočívají v porovnávání hodnoty měřené veličiny s nějakou známou hodnotou měřené veličiny (tzv. etalonem). Př. Hmotnost na rovnoramenných vahách atp. Na jakém principu funguje rovnoramenná váha? 9 Obr. 2

10 1. etapa měření - příprava měření Seznámíme se s poznatky, které o veličině víme Zvolíme metodu měření Zvolíme princip měření Vybereme měřidla a naučíme se s nimi pracovat Zjistíme, jaké jsou vnější podmínky měření Zvážíme, jaké chyby mohou při měření nastat Naplánujeme pracovní postup 10

11 2. etapa měření – vlastní měření Prostudujeme si návod, který pro měření máme (buď z učebnice nebo prezentace na spol. úložišti dat, nebo třeba návod navržený vaší pracovní skupinou) Zapíšeme si vnější podmínky měření. Provádíme měření a zaznamenáváme hodnoty měřených veličin do laboratorního deníku. Výsledky měření v laboratorním deníku zpracujeme. 11

12 2. etapa měření – tvorba protokolu Výsledky každého laboratorního cvičení je třeba zpracovat do tzv. protokolu. Protokol obsahuje: Hlavičku (obsahuje název práce, jméno žáka, jména spolupracovníků, datum měření, třídu, pracovní skupinu) Seznam použitých pomůcek, stručnou teorii, princip a metody měření, tabulky s naměř. hodnotami, statistické zpracování výsledků měření, zhodnocení výsledků měření. 12

13 Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Úvod do fyzikálního měření Jméno a příjmení : Třída: Datum:Skupina: Spolupracovali: 13 Tuto tabulku si vytvořte v textovém editoru. Bude uvedena na začátku každého vašeho protokolu.

14 Zdroje 14 Obr. 1: REICHL, Jaroslav a Martin VŠETIČKA. Encyklopedie fyziky: Principy ampérmetru [online] [cit ]. Dostupné z: ampermetr/folder/principy_ampermetru ampermetr/folder/principy_ampermetru Obr. 2: ANTONYB. Balance a fleu [online] [cit ]. Dostupné z: