Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05_C_18 Tematická oblast: Základní pojmy vytápění Téma: Měřící armatury– funkce a druhy Autor: Ing. Václav Nepokoj Datum vytvoření: Září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro studijní obor MIEZ, předmět VYTÁPĚNÍ, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Měřící armatury Pro provoz otopných soustav je nutné znát řadu provozních hodnot a udržovat jejich doporučené provozní nastavení. Například provozní parametry topného média, odtah spalin, spotřebované teplo. Důležité parametry pro vytápění Teplota - měří se teploměry Tlak – měří se tlakoměry a vakuometry (podtlak) Průtok – měří se průtokoměry a vodoměry Dopravované teplo – měří se měřiči tepla

4 Jedním z opodstatněných požadavků je i montáž bez vypouštění
Měřící armatury Technické údaje pro volbu armatur Druh měřené látky Rozsah stupnice Jednotky Přesnost měření Rozměry a napojení Velikost a čitelnost Jedním z opodstatněných požadavků je i montáž bez vypouštění

5 Měřící armatury Teploměry – měří teplotu teploty vody jak topné tak i vratné v závislosti na umístění. Znalostí těchto hodnot lze měřit i tepelný spád. Lze je rozdělit podle druhu Kapalinové – v kapiláře je uzavřen líh nebo rtuť, které reagují na změnu teploty roztahováním nebo smršťováním a na stupnici lze přímo odečítat hodnotu Bimetalové – dva kovy pevně spojené s různou teplotní roztažností u kterých při změně teploty dochází k deformaci a tím i převodem ke změně hodnoty veličiny.

6 Měřící armatury Speciální teploměry – bezkontaktní (optické, laserové na principu infračerveného záření)

7 Kontrolní otázky Jaké parametry měříme u vytápění? Jaké požadavky budeme mít pro volbu armatur? Popište kapalinový teploměr? Vyjmenujte druhy teploměrů dle principů měření?

8 Stanislav Tajbr Vytápění. Praha 2003 Sobotáles ISBN 80- 85920-96-4
Použité zdroje Stanislav Tajbr Vytápění. Praha 2003 Sobotáles ISBN Pokud není uvedeno jinak, je použitý materiál z vlastních zdrojů. ko


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google