Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 6 Tematický okruh Veličiny a jejich měření Téma Fyzikální veličiny Název VY_32_INOVACE_5_21_fyzikalni_veliciny Určení 6. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Říjen 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s fyzikálními veličinami a s jejich správným zápisem.

2 Fyzikální veličiny Vlastnosti tělesa můžeme popisovat třeba takto:
Vevnitř je vedro Má malý kufr Jezdí rychle Je to těžké Světla svítí málo Z nuly na sto za chvilku Velká spotřeba Pod kapotou je celé stádo koní Pneumatiky jsou podhuštěné Je to přesné?

3 Fyzikální veličiny Vlastnosti těles i látek a také jejich změny a pohyby fyzika určuje pomocí fyzikálních veličin. Objem kufru 300 l. Teplota vevnitř 22°C Rychlost 250 km/h Hmotnost 1200 kg Svítivost světla 120 cd Z nuly na sto za 9 s Spotřeba 15 l/100 km Výkon 200 kW Tlak 250 kPa

4 Fyzikální veličiny U každé fyzikální veličiny se používá označení pomocí písmene, které umožňuje stručný matematický zápis. Každá fyzikální veličina má jednotku. Příklad správného zápisu fyzikální veličiny - hmotnosti: označení fyzikální veličiny značka jednotky číselná hodnota (velikost)

5 Fyzikální veličiny Z přírodovědy známe následující veličiny:
Fyzikální veličina Označení Jednotka délka l, d, s metr (m) hmotnost m kilogram (kg) čas t sekunda (s) objem V metr krychlový (m3) teplota stupeň celsia (°C) hustota ρ kilogram na metr krychlový (kg/m3) síla F newton (N)

6 Fyzikální veličiny Úkol: Zapiš vybrané vlastnosti svého těla pomocí fyzikálních veličin. hmotnost m = 23 kg hustota (průměrná) ρ = 1000 kg/m3 teplota t = 36,9 °C délka (výška) l = 1,22 m objem V = 0,023 m3 síla (tíhová) F = 230 N čas (od probuzení ) t = 18 s

7 Fyzikální veličiny Použité zdroje:
RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google