Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.06_mereni_teploty Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Měření teploty Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k prohloubení znalostí o teplotě, se kterou se žák seznámil v přírodovědě. Žák se seznámí s nejčastěji užívanými teploměry. Žák se naučí zapisovat změny teploty.

2 Lékařský teploměr

3 Laboratorní teploměr:
Slouží k měření teploty pevných, kapalných i plynných látek. K měření teploty se využívá objemové roztažnosti kapalin. Je podobný teploměru, který máte doma za oknem nebo uvnitř v místnosti. Jeho nejdůležitější částí je úzká uzavřená trubička, která je zčásti vyplněná kapalinou (většinou rtutí nebo obarveným lihem). Trubička je spojena s baňkou, ve které je většina kapaliny. Trubička je doplněna stupnicí.

4 Její objem se zvětšuje, hladina v trubičce stoupá.
Roste-li teplota vzduchu v okolí teploměru, roste i teplota kapaliny v trubičce. Její objem se zvětšuje, hladina v trubičce stoupá. Klesne-li hladina kapaliny v trubičce, znamená to, že se v okolí teploměru ochladilo.

5 Rtuťové teploměry, lihové teploměry:
Rtuťové teploměry lze použít pro oblast od -38,8 °C až do 357 °C. Lihové teploměry jsou určeny pro měření teplot, zhruba v rozmezí od °C do 78,3 °C.

6 Bimetalový teploměr: Často používaný v praxi. Základem činnosti tohoto teploměru je pásek, zhotovený ze dvou kovů. Pásek je svinutý do spirály, která je na jednom konci upevněna. Na druhém konci je spojena s otáčivou ručkou, umístěnou nad teplotní stupnicí.

7 Zvýší-li se okolní teplota, jeden kov se roztahuje více než druhý a spirála se zakrucuje. Ručka se otáčí po stupnici teploměru. Ochlazení látky v okolí teploměru vede naopak k rozvíjení spirály a pohybu ručky na opačnou stranu. Bimetalový teploměr

8 Lékařský teploměr Používáme ho k měření lidského těla. Jeho stupnice je zkrácená, má rozsah od 35,1 °C do 42 °C. Jeden dílek stupnice představuje ,1 °C.

9 Digitální lékařský teploměr Skleněný lékařský teploměr

10 Bezdotykový lékařský teploměr.
Lze ho použít i ke kontrole kojenecké lahve, vody ve vaničce či okolní pokojové teploty.

11 V současné době se stále častěji používají i teploměry s DIGITÁLNÍ stupnicí, které nejsou založeny na objemové roztažnosti. Tyto teploměry převádějí změnu teploty pomocí speciálních snímačů na změny elektrických, magnetických a optických vlastností těles.

12 Řešte úlohy: Jakou značku má teplota, jejíž jednotka je °C
Řešte úlohy: Jakou značku má teplota, jejíž jednotka je °C? Vyber správnou odpověď: f T t F

13 Vyber správné názvy používaných teplotních stupnic:
Cézarova Kelvinova Fahrenheitova Kalninova Fahrnova Celsiova Réaumurova

14 Vysvětlete, na jakém principu pracuje kapalinový teploměr.
Správná odpověď: Principem je využití objemové roztažnosti kapalin (zpravidla rtuti, lihu).

15 Odpovězte na otázku: Zavařuje maminka různé ovoce při stejné teplotě?
Správná odpověď: Ne, různé ovoce vyžaduje různou teplotu, jinak by se rozvařilo.

16 Velikost změny teploty
O kolik stupňů Celsia se změnila teplota? Napište, zda se snížila nebo zvýšila: Změna teploty Teplota se … Velikost změny teploty 4°C na 22°C 64°C na 25°C -12°C na -2°C -8°C na 8°C 13°C na -1°C zvýšila o 18 °C snížila o 39 °C zvýšila o 10 °C zvýšila o 16 °C snížila o 14 °C

17 Na internetu nebo v encyklopedii zjistěte, co je to TERMOGRAF.
Správná odpověď: Termograf je přístroj, zaznamenávající graficky automaticky teplotu po celý den či týden.

18 Řekněte název teploměru na obrázku.
Dětský vodní teploměr

19 K čemu může sloužit teploměr na obrázku?
K zavařování

20 Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN galerie office [cit: ] Zeigerthermometer.jpg/220px _1315_2558-Bimetall-Zeigerthermometer.jpg [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] Teplomer.jpg [cit: ]

21 Metodika prezentace: Prezentace slouží k prohloubení znalostí o teplotě. Žák pomocí otázek a odpovědí dojde k tomu, že k určení teploty jsou lidské smysly nedostatečné. Je nutné mít objektivní měřítko teploty – stupnici, která se opírá alespoň o dvě objektivně dané teploty. Žák se seznámí s laboratorním teploměrem. Vysvětlení principu měření teploty kapalinovými teploměry (rtuťovými, lihovými). Vysvětlení principu měření teploty pomocí bimetalového teploměru. Ukázky lékařských teploměrů. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy, doplňuje chybějící údaje.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena"

Podobné prezentace


Reklamy Google