Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce13. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce13. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."— Transkript prezentace:

1 AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce13. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření Název výukového materiáluDélka IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa11 Anotace Prezentace určená ke shrnutí učiva o délce, k opakováni učiva.

2 DÉLKA

3 Délka Patří mezi základní fyzikální veličiny Označujeme ji zpravidla d,l Určuje rozměry těles, případně vzdálenosti mezi tělesy

4 Jednotky délky Základní jednotkou je metr, značka m. Původně stanovena z rozměrů Země jako jedna desetimilióntina délky kvadrantu. Dnes je metr odvozen od rychlosti světla ve vakuu.

5 1 metr Je vzdálenost mezi dvěma základními ryskami na mezinárodním metru zhotoveného ze slitiny dvou kovů platina a iridia, s průřezem písmene x. Je umístěn v Mezinárodním ústavu pro míry a váhy v Sévres u Paříže.

6 Měření délky K měření délky používáme délková měřidla např. pravítko, pásmo, posuvné měřidlo, mikrometr, skládací metr, krejčovská metr, pásmo, svinovací metr.

7 Při měření délky postupujeme: Zvolíme správné měřidlo. Na začátek měřeného úseku přiložíme nulu. Měřidlo pokládáme podél měřené strany. Zjistíme, jakému údaji na stupnici odpovídá konec měřeného úseku. Čteme kolmo. Přečteme na stupnici nejbližší dílek, ten odpovídá změřené velikosti.

8 Chyby měření Každé měření fyzikální veličiny je zatíženo chybou. Chyby můžeme rozdělit do tří skupin: Chyby způsobené samotným tělesem. Chyby způsobené měřidlem. Chyby způsobené člověkem. Odchylka měření – polovina nejmenšího dílku použitého měřidla.

9 Opakované měření délky Abychom určili délku co nejpřesněji, opakujeme měření délky vícekrát např. pětkrát. Naměřené délky sečteme a vypočítáme z nich aritmetický průměr (tzn. součet dělíme počtem měření). Př. Měření krabičky Délka krabičky je 327 mm.

10 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, SPN Praha 1981 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, Nakladatelství Prometheus, spol. s. r. o. 2003 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Obrázky – conveter.cz – mez. Metr miguelfoto.eu – ústav pro míry a váhy


Stáhnout ppt "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce13. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."

Podobné prezentace


Reklamy Google