Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Advertisements

Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Skrývačky nerostů Anotace : Žáci ve třech.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Rozložení náboje na vodiči
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Vedení elektrického proudu v látkách
Grafické znázornění síly
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Rozklad světla optickým hranolem.
Polohová energie, výkon – úlohy 2
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
Gravitační síla a hmotnost
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Chování těles v kapalině
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
ATOM.
Zatmění Slunce a Měsíce
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Autor: Stejskalová Hana
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Skládání rovnoběžných sil
Předložky S / Z, MIMO / KROMĚ
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Opakování-posuvný a otáčivý pohyb
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Polohová energie VY_32_INOVACE_07_Polohová energie - zavedení pojmu
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ELEKTRICKÝ PROUD.
zpracovaný v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vedení proudu v kapalinách
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Měření elektrického proudu a napětí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Siločáry elektrického pole
Transkript prezentace:

Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_44_Vodic_a_izolant_v_elektrickem_poli

Všechny kovy obsahují: - kladné ionty (téměř nepohyblivé) - volné elektrony (pohybují se chaoticky všemi směry) 1. Vodič v elektrickém poli Na tomto obrázku je hliníkový váleček. Obsahuje kladné ionty a volné elektrony Na tomto obrázku je hliníkový váleček. Obsahuje kladné ionty a volné elektrony Co se stane, přiblížíme-li k válečku kladně zelektrovanou tyč? Záporné elektrony budou přitahovány ke kladně zelektrované tyči. Část válečku blíže k tyči bude mít záporný elektrický náboj a bude se k tyči přitahovat. Co by se stalo, kdyby tyč byla zelektrována záporným nábojem? Elektrony by se odpuzovaly na opačný konec válečku. Ta část válečku blíže k záporné tyči by měla kladný elektrický náboj a opět by se přitahovaly. Elektrony by se odpuzovaly na opačný konec válečku. Ta část válečku blíže k záporné tyči by měla kladný elektrický náboj a opět by se přitahovaly. Tento jev se nazývá elektrostatická indukce. [1]

K elektrostatické indukci dochází například po přiblížení zelektrované tyče k desce elektroskopu. Vysvětli, k čemu dojde uvnitř elektroskopu po přiblížení kladně zelektrované tyče. Co se stane, pokud tyč od elektroskopu oddálíme? K čemu by v elektroskopu došlo, kdyby tyč měla záporný elektrický náboj? Jaká bude v těchto případech výchylka – dočasná nebo trvalá? [2] [3]

2. Izolant v elektrickém poli Na obrázku je kyvadélko tvořené z polystyrénové kuličky. Polystyrén je elektrický izolant. Neobsahuje volné částice s elektrickým nábojem Na obrázku je kyvadélko tvořené z polystyrénové kuličky. Polystyrén je elektrický izolant. Neobsahuje volné částice s elektrickým nábojem Co se stane, pokud ke kyvadélku přiblížíme kladně zelektrovanou tyč? Polystyrénová kulička se bude k tyči přitahovat. Pro vysvětlení jevu musíme nahlédnout dovnitř izolantu Polystyrénová kulička se bude k tyči přitahovat. Pro vysvětlení jevu musíme nahlédnout dovnitř izolantu [4]

Uvnitř kuličky jsou neutrální atomy a v nich kladná jádra a záporné elektrony. Kulička neobsahuje žádné volné částice s elektrickým nábojem. Uvnitř kuličky jsou neutrální atomy a v nich kladná jádra a záporné elektrony. Kulička neobsahuje žádné volné částice s elektrickým nábojem. Co se stane uvnitř kuličky po přiblížení kladně zelektrované tyče? Uvnitř atomu dojde k přeskupení částic s nábojem. Záporné elektrony se budou k tyči přitahovat, kladné protony odpuzovat. Část atomu blíž k tyči bude záporná, v opačné bude převládat kladný náboj. Takto vzniklý atom se nazývá dipól. Tento jev se nazývá polarizace izolantu [5]

Příklady polarizace izolantu Drobné papírky se budou přitahovat k záporné tyči. Z atomů vznikly dipóly. I koště se bude přitahovat k zelektrizované tyči. Uvnitř koštěte vznikly z atomů dipóly. [6] [7] [8]

Téma: Vodič a izolant v elektrickém poli 1.Vodič v elektrickém poli Kovový vodič je tvořen z nepohyblivých kladných iontů a volných elektronů, které se pohybují všemi směry. Po přiblížení kladné tyče se elektrony přitáhnou blíž k tyči a celý vodič se bude přitahovat. Po přiblížení záporné tyče se budou elektrony odpuzovat, vodič bude natočen svou kladnou částí k tyči a bude se opět přitahovat. Tento jev se nazývá elektrostatická indukce.

2. Izolant v elektrickém poli Izolant neobsahuje žádné volné částice s elektrickým nábojem. Po přiblížení zelektrovaného tělesa dojde uvnitř izolantu k přeskupení částic uvnitř atomu. Z atomů se stávají tzv. dipóly. Tomuto jevu se říká polarizace izolantu.

Zdroje: [1], [2], [3] - Skeny z učebnice str. 109: Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN [4], [5] - Vlastní [6], [7], [8] - Skeny z učebnice str. 111: Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště