Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce CNC strojů I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Advertisements

Vytápění Akumulační kamna. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Binární a číslicové řízení.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceDruhy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Technologie – Měřidla používaná ve strojírenství pro měření délek a úhlů.
RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.
Fyzikální vlastnosti vlasu
Stroje a zařízení - spoje
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Technologie – Měření a orýsování
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fyzika – Tepelná elektrárna
Vytápění Tmavé plynové infrazářiče
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Úprava výrobků před pečením 1
Technické prostředky v požární ochraně
Vytápění Tepelné ztráty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technická mechanika – Úvod do statiky
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Matematika Koule.
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Mechanické řízení
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Technické prostředky v požární ochraně
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Matematika Komolý rotační kužel
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: ročník oboru strojírenství.
Matematika Směrnicový tvar přímky
Stroje a zařízení - spoje
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Technická mechanika – Převody
Strojní součásti Šroubové spoje.
Technické prostředky v požární ochraně
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
Matematika Operace s vektory
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Paměti počítače, rozdělení
Technická mechanika – Těžiště
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika – Grafika.
Fyzika – Magnetická síla
Inf Rastová a vektorová grafika
Matematika Elipsa.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Technologie Teorie obrábění.
Matematika + opakování a upevňování učiva
Informatika – Průměr a min-max
Matematika Kvadratická funkce v praxi
Transkript prezentace:

Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_32_INOVACE_1_12

Šroubové spoje Předmět: Technologie Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: úvod do problematiky spojování materiálu, zaměřeno na základní šroubové spoje Klíčová slova: šroubové spoje, šroub, matice, dřík, pojišťování šroubů

SPOJOVÁNÍ SOUČÁSTÍ ŠROUBY se používá v těchto případech :  K zajištění nepohyblivosti spojovaných součástí  K seřízení vzájemné polohy součástí  K zajištění správného ustanovení spojovaných součástí

ROZDĚLENÍ ŠROUBŮ PODLE TVARU DŘÍKU:  Závrtné šrouby šetří závit konstrukčních dílů, např u turbín, motorů a ložiskových pouzder. Silným zašroubováním se zabrání jeho otáčení při utahování matice. Používají se místo šroubů s hlavou musí li se spoj často uvolňovat.  Pružné šrouby jsou charakterizovány dlouhým tenkým dříkem, který se při utahování elasticky prodlužuje. Proto není nutno tyto šrouby zajišťovat proti uvolnění. Tyto šrouby se montují s velkou předpínací silou a používají se u dynamicky namáhaných konstrukcí a při velkých délkách dříku.  Lícované šrouby se používají tehdy, kdy musí šroubový spoj zachycovat příčné síly nebo jestliže má být správně přesně zajištěna vzájemná poloha. Je to ekonomicky náročné a šroub musí být broušený po celém dříku a díra vystružena.

ROZDĚLENÍ ŠROUBŮ PODLE TVARU DŘÍKU:  Stavěcí šrouby se používají k zajištění vzájemné polohy hřídele a náboje. Jejich konce jsou zpravidla zakaleny a mohou být různé tvarovány  Šrouby do plechu jsou tepelně upraveny na vyšší pevnost a na konci mají závit s ostrými hranami a velkým stoupáním, používají se do spojování plechů o tloušťce maximálně 2,5 mm.  Zavrtávací šrouby se podobají šroubům do plechu, mají na konci dříku navíc vrtací hrot pro vrtání díry pro závit. Tímto spojem můžeme provrtat materiál až do tloušťky 10 mm.  Vruty do dřeva mají kuželovitý dřík a mají velké stoupání a ostré hrany.

Urči druhy šroubů na obrázcích :

ROZDĚLENÍ ŠROUBŮ PODLE TVARU HLAVY  S šestihranou hlavou  S válcovou hlavou s vnitřním šestihranem  Se zápustnou hlavou  S drážkou v hlavě  S křížovou drážkou

ROZDĚLENÍ MATIC:  Šestihranná matice  Uzavřená matice  Rýhovaná matice  Převlečná matice  Korunková matice  Křídlatá matice  Upínací a stahovací kruhová matice ( pro dotažení a ustavení ložisek např)  Závěsná matice ( jako oko pro přepravu dílů)

Urči druhy matic na obrázcích :

POJIŠŤOVÁNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ  Pojištění třením (pomocí podložek)  Pojištění předpínací silou ( u pružných šroubů)  Materiálové pojištění (lepidlem)  Mechanické pojištění (pomocí závlaček, drátů, ohybu plechu a plastem potažené šrouby)

POJIŠŤOVÁNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ

ŠROUBOVÉ SPOJE Odkazy: Fotografie autorská Voharek, Zlámala, 2012 Outrata Jiří - Zámečník. Technologie pro 2. a 3. ročník OU a UŠ,SNTL 1987 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.