UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
VOLYNĚ a FAIR TRADE SŠ a JŠ – 1. Fairtradová škola Volyně - 3. Fairtradové město.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Lidská společnost digitálního věku
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Dosavadní přínosy Kohezní politiky pro ČR
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Společné a koordinované politiky EU
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Rozvojová a humanitární pomoc
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Společenská odpovědnost ve školství
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Ekonomika bezpečnosti (obrany)
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Katedra veřejné ekonomie
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Role státu při prosazování rovného odměňování
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Je udržitelný rozvoj atraktivní? Životní prostředí, prostředí pro život Konference CENIA 12. června 2019, Průhonice.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ

Jaký rozvoj je udržitelný? - sociální rozvoj, který respektuje potřeby všech - účinná ochrana životního prostředí a šetrné využívání přírodních zdrojů - udržení vysoké a stabilní úrovně ekonomického růstu a zaměstnanosti (Johannesburg 2002)

Limity rozvoje Lidská ekologická stopa a kapacita Země (1972 Meze růstu) Planetární meze: -Změna klimatu (ne více než 2 °C celkové střední globální teploty oproti předindustriální době) (UNEP) -Přeměna lesů by neměla překročit 1640 mil. hektarů (UNEP)

Svět v roce mld. obyvatel (z toho 5 mld. střední třída) 2/3 žijí ve městech poptávka po potravinách, krmivech a přírodních vláknech vyšší o 60 % poptávka po vodě a energii vyšší o % dopady klimatické změny

Úkoly pro ČSSD Připravit ČR na přechod k nízkouhlíkové ekonomice Usilovat o snížení nerovností, připravit sociální systém a pracovní trh na změny Popsat a sledovat primárně kvalitu života Aktivně se účastnit mezinárodních iniciativ v oblasti udržitelného rozvoje

Výzva pro vládnutí Kognitivní omezení (rozeznání problému a schopnost reagovat) Institucionální výzva – struktura problémů vs. struktura institucí (vertikální a horizontální propojení) Problémy s měřením Nerovnoměrné rozložení nákladů (nároky na redistribuci)

Jak měřit kvalitu života?

Konkrétní kroky Zelené zadávání Nefinanční reporting (veřejná správa, firmy) Dlouhodobost a kvalifikovanost rozhodování Oběhové hospodářství Místní Agenda 21

Cíle udržitelného rozvoje Rámec globálního rozvoje (OSN) Nahrazují a překonávají Rozvojové cíle tisícíletí (MDGs) 17 cílů – summit OSN v NY (září 2015) Sociálnědemokratický program pro 21. století?

Cíle udržitelného rozvoje 1. Odstranění chudoby ve všech jejích formách 2. Odstranění hladu, dosažení potravinové bezpečnosti, zlepšené výživy a prosazování udržitelného zemědělství 3. Zajištění zdraví a prosazování blahobytu pro všechny 4. Zajištění inklusivního a spravedlivého vzdělání pro všechny, prosazování příležitostí pro celoživotní vzdělávání pro všechny 5. Dosažení rovnosti pohlaví a posílení všech žen a dívek 6. Zajištění dostupnosti a udržitelné správy vodních zdrojů a sanitace pro všechny 7. Zajištění přístupu k dostupné, spolehlivé, udržitelné a moderní energii pro všechny 8. Prosazování trvalého, inkluzivního a udržitelného ekonomického růstu, plné a produktivní zaměstnanosti a řádné práce pro všechny 9. Vybudování odolné infrastruktury, prosazování inkluzivní a udržitelné industrializace a podpora inovací

Cíle udržitelného rozvoje 10. Snížení nerovnosti na národní i mezinárodní úrovni 11. Inkluzivní, bezpečná, odolná a udržitelná města a lidská obydlí 12. Zajištění udržitelné spotřeby a výroby 13. Boj proti klimatické změně a jejím dopadům 14. Zachování a udržitelné využívání oceánů, moří a mořských zdrojů směřující k jejich udržitelnému rozvoji 15. Ochrana, obnova a podpora udržitelného využívání pevninských ekosystémů, udržitelná správa lesů, boj proti dezertifikaci a zvrat degradace půdy a zastavení ztráty biologické rozmanitosti 16. Prosazování mírumilovných a inkluzivních společností, zabezpečení přístupu k právní ochraně pro všechny a budování efektivních, odpovědných a inkluzivních institucí na všech úrovních 17. Posílení prostředků implementace a oživení globálního partnerství pro udržitelný rozvoj

Děkuji Vám za pozornost.