P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík
J AKÉ POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU ZNÁŠ ? 1) Maso a masné výrobky 2) Mléko a mléčné výrobky 3) Vejce
D RUHY MASA Vepřové maso Hovězí maso Telecí maso
Skopové maso Koňské maso Králičí maso
Drůbeží maso Zvěřina Ryby
Vnitřnosti Méně běžné druhy (pštrosí maso)
Ú PRAVA MASA Vaření – úprava masa ve vroucí vodě (vývar – maso do studené vody; křehké šťavnaté maso – do vroucí vody). Dušení – před dušením maso opečeme na tuku, vložíme do základu (zeleninový) a dusíme pod pokličkou. Pečení – úprava masa v pečící troubě, lépe ve větších kusech – nevysychá. Úprava na grilu – opékání masa bez tuku (např. na mřížce), pouze ho potíráme. Smažení – smažíme v rozpáleném tuku, např. na pánvi nebo ve fritovací nádobě.
M ASNÉ VÝROBKY Uzeniny – salámy, vuřty Vařené výrobky – jelita, jitrnice, tlačenky Uzená masa – šunka, slanina Masné výrobky bývají většinou tučné, velmi slané a kořeněné. Do jídelníčku je zařazujeme jen výjimečně.