ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-05.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Občanská výchova 9. ročník
Česká republika-demokratický stát
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Orgány evropské unie Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola Evropské unie
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Česká republika – demokratický stát
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Anotace DUM slouží jako obrazový materiál pro lepší zapamatování faktů při výkladu a jako podklad pro zápis učiva do sešitu. Závěrečné otázky je pak možno.
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Exekutiva a justice VkO 9.
Evropská unie - instituce
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Orgány EU a ČR Ing. Oleksandra Lemeshko.
Instituce Evropské unie
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Přehled orgánů Evropské unie
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III

Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE – INSTITUCE (ORGÁNY EU) Mgr. Vilém Nejezchleb

Evropská unie

EU - INSTITUCE V institucionální struktuře Evropské unie hraje hlavní roli trojúhelník: Evropská komise - Rada EU - Evropský parlament, který doplňuje Evropský soudní dvůr ( Někdy se proto používá pojem institucionální čtyřúhelník)

EU - INSTITUCE Komise navrhuje a zajišťuje uplatňování přijatých opatření Evropský parlament spolurozhoduje, doporučuje a kontroluje Rada Evropské unie rozhoduje Soudní dvůr Evropské unie řeší spory

EVROPSKÝ PARLAMENT Evropský parlament volí občané v přímých volbách na funkční období pěti let. Členové Evropského parlamentu (tzv. evropští poslanci) zastupují jejich zájmy. Parlament je vedle Rady Evropské unie (dále jen „Rada“) jedním z hlavních orgánů EU, který přijímá právní předpisy. Evropský parlament má tři hlavní úlohy: 1. společně s Radou projednává a schvaluje právní předpisy EU 2. vykonává dohled nad dalšími orgány EU, zejména Evropskou komisí, a kontroluje tak demokratičnost jejich fungování 3. společně s Radou projednává a přijímá rozpočet EU.

Evropský parlament FOTO: Christian Lutz, ČTK/AP

Evropský parlament ve Štrasburku FOTO: Tomáš Reiner

EVROPSKÁ RADA Zasedání Evropské rady jsou v podstatě vrcholné schůzky vedoucích představitelů členských států. Co je úkolem Evropské rady? Evropská rada má dvojí úlohu. Jednak stanoví obecný politický směr a priority EU, jednak se zabývá složitějšími nebo citlivými otázkami, které se nedají řešit pouze na úrovni mezivládní spolupráce. I když má značný vliv - nemůže schvalovat právní předpisy. Kdo je členem Evropské rady? V Evropské radě se scházejí vedoucí představitelé států a vlád členských států EU, předseda Komise a předseda Evropské rady, který řídí jednotlivá zasedání. Kdo je předsedou Evropské rady? V současné době je předsedou Herman Van Rompuy, který byl zvolen na období od 1. prosince 2009 do 31. května Kdy a kde se schází? Evropská rada zasedá obvykle dvakrát za 6 měsíců. V případě nutnosti může její předseda svolat mimořádné zasedání. Zasedání se zpravidla konají v Bruselu.

Evropský rada, Brusel, budova Justus Lipsius

RADA EVROPSKÉ UNIE V Radě Evropské unie (neoficiálně se jí také říká Rada EU) se setkávají ministři členských států EU a přijímají právní předpisy a koordinují chod jednotlivých politik. Neplést si s: Evropskou radou – další orgán EU, který se schází čtyřikrát do roka a ve kterém vedoucí představitelé EU projednávají politické priority EU Co je úkolem Rady EU? schvaluje zákony EU koordinuje hlavní směry hospodářských politik členských států EU podepisuje dohody mezi EU a dalšími zeměmi schvaluje roční rozpočet EU rozvíjí zahraniční a obrannou politiku EU

Rada EU, Brusel,

EVROPSKÁ KOMISE Složení Evropské Komise Za politické vedení Komise odpovídá 27 komisařů – každou členskou zemi reprezentuje jeden. Předseda Komise přiděluje každému komisaři na jeho pětileté funkční období určitou oblast politiky. Předsedu Komise jmenuje Evropská rada, která po dohodě s předsedou také jmenuje jednotlivé komisaře. Jmenování všech komisařů včetně předsedy musí schválit Evropský parlament. Jemu jsou také komisaři odpovědni během funkčního období a jedině Evropský parlament má právo vyslovit Komisi nedůvěru a rozpustit ji. Poslání Komise zastupuje a hájí zájmy Unie jako celku. předkládá návrhy právních předpisů Parlamentu a Radě spravuje rozpočet EU a přerozdělování finančních prostředků dohlíží na dodržování evropského práva (spolu s Evropským soudním dvorem) reprezentuje Evropskou unii na mezinárodní scéně (např. při uzavírání dohod mezi EU a ostatními zeměmi)

Budova Evropské komise, Brusel,

SOUDNÍ DVŮR EU Soudní dvůr Evropské unie provádí výklad právních předpisů EU a zajišťuje tedy jejich jednotné uplatňování ve všech státech EU. Rovněž řeší spory mezi vládami jednotlivých členských států EU a orgány EU. Na Soudní dvůr se mohou obrátit i jednotlivci, podniky nebo organizace, pokud se domnívají, že některý z orgánů EU porušil jejich práva. Složení Soudního dvora Evropské unie Soudní dvůr Evropské unie tvoří jeden soudce za každý členských stát EU.

Budova Soudního dvora EU v Lucemburku. Autor: Becker & Bredel, ullstein bild